+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 6. hétben

A 6. hét újabb mérföldkő babájának fejlődésében. Ön ebből az esetleges rosszulléteket leszámítva továbbra sem érzékel túl sok mindent, ennek ellenére nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljen az egészségére, most már „kettőjük helyett” is.

Kismama

Előfordulhat, hogy erősödnek a rosszullétei, ingerlékenynek, fáradtnak érezheti magát. Vannak azonban olyan kismamák is, akiknél egyáltalán nem jelentkeznek ezek a tünetek. Ha Ön is a szerencsések közé tartozik, ne aggódjon, attól, hogy elmaradnak ezek a terhességet kísérő jelek, várandóságával nincs semmilyen probléma. Az emlő mirigyállománya és a tejgyűjtő csatornák megduzzadnak, mellei feszessé és keményé válnak és méretük is nő. Előfordulhat, hogy a mellbimbók elszíneződnek, sötétebbek lesznek. Ettől ne ijedjen meg, ez is a hormonváltozások velejárója. A nemi szervek is megduzzadhatnak és az emelkedett hormonszint miatt azt tapasztalhatja, hogy gyakran kell pisilnie. A napi minimum két liter folyadékbevitel így különösen fontossá válik.

Baba

Ezen a héten az embrió összes főbb szerve kialakul, bár még fejletlen állapotban vannak. Megjelennek az alsó és felső végtagok, a tüdő, a hasnyálmirigy, és a gyomor kezdemények, kialakul a gége és a belsőfül. A hét végére az embrió eléri a 4-6 mm-t. A nyak és a fej a teljes testhossz felét teszi ki, míg az újszülöttnél már csak a testhossz negyedét. Az agy három elkülönülő funkciójú részre tagolódik: az előagy felelős a memóriáért és a racionális gondolkodásért, a középagy fordítja le a külvilágból érkező "üzeneteket", az ingereket a szervek és a végtagok számára, az utóagy pedig a légzést és az izommozgást szabályozza. A máj és a vesék gyorsan fejlődnek, és záródik az idegcső, mely összeköti az agyat a gerincaggyal. A hüvelyi ultrahang már kimutathatja az embriótörzset és a szív aktivitását, így a vizsgálat során Ön is hallhatja babája szívverését.

Vizsgálatok

Amennyiben még nem kereste fel nőgyógyászát, ennek most már mindenképpen eljött az ideje. A nőgyógyászati vizsgálat során hüvelyultrahang segítségével megállapítjuk a terhesség tényét. Az első alkalom kicsit hosszadalmas, de mindenképp szükség van az alapos és átfogó vizsgálatokra Ön és leendő babája egészségének érdekében.

Szakember/orvos tanácsa

A várandóság természetes állapot, fontos, hogy még az esetleges rosszullétek ellenére se tekintse magát betegnek, épp csak figyeljen jobban magára és teste jelzéseire. Drasztikus életmód változtatásra nincs szükség, eddig megszokott napi tevékenységeit nyugodtan folytathatja.

Életmód

A kismamák egyik fele farkaséhséggel, a másik gyakran jelentkező émelygéssel, hányingerrel küzd. Ha úgy érzi, hogy nincs az a mennyiség, amit ne tudna megenni, ügyeljen rá, hogy ellenálljon a csábításnak. Előfordulhat, hogy olyan ételt kíván meg, amit korábban egyáltalán nem kedvelt, kedvenc ételeire pedig rá sem tud nézni. Egy kis nassolás persze engedélyezett, de csak mértékkel. Ha emésztőrendszeri problémákat tapasztal, javasoljuk, hogy egyszerre csak kis mennyiségeket fogyasszon az ételekből.