+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 31. hétben

Mostanra talán már kicsit türelmetlen, ami érthető. Ez idő tájt a legtöbb kismama már nagyon szeretne találkozni gyermekével, szeretné a karjába venni, ahelyett, hogy egyre nehezebb súlyként cipeli. Hiába nyugtatja a környezete, hogy addig élvezze a pihenés perceit, míg be nem indul az „éjszakai műszak”, már nagyon kíváncsi rá, milyen is lesz az új, közös életük.

Kismama

Előfordulhat, hogy néha légszomja van, nehezebben veszi a levegőt. Légző gyakorlatokkal fokozhatja szervezete oxigén ellátottságát és sokkal energikusabbnak is érzi majd magát.

Baba

A baba bőrszíne kezd rózsaszínűre váltani, fejkörfogata lassan eléri a születési méretet, test és fej aránya is megegyezik már egy újszülöttével. Egyre több magzatvizet nyel, ami a vesék, a belek és a gyomor megfelelő működése miatt lényeges. A baba tüdejének léghólyagjai a születésig folyadékkal teltek. A magzatvíz ízén keresztül a pici érzi, hogy Ön mit fogyaszt, ezért a fűszeres, csípős ételeket mindenképp kerülje.

Vizsgálatok

A héten javasolt vizsgálatra nem kerül sor, de a kismama masszázsról ne feledkezzen meg!

Szakember/orvos tanácsa

Az utolsó hónapokban különösen vigyázzon egészségre, mert a különböző fertőzéses megbetegedések, vírusok veszélyesek lehetnek a magzatra. Ne menjen olyan társaságba, ahol ilyen jellegű veszélynek van kitéve.

Életmód

Figyeljen oda a helyes testtartásra! A hátfájások egyre gyakoribbá válnak, különösen akkor, ha a hát és a hasizmai gyengék és a feljött plusz kilók leginkább a gerincét terhelik. Álláskor ügyeljen arra, hogy ne dőljön hátra, vállait ne húzza fel és fejtetővel mindig nyújtózkodjon felfelé. Ülés közben a derekát mindig támassza meg, ha kell, rakjon a háta mögé párnát. Alvásnál csak az oldalára feküdjön,, támassza meg magát párnákkal. Fölkeléskor ne használja hasizmát, oldalra fordulva, keze segítségével nyomja fel magát. Naponta egyszer-kétszer végezzen „macska gyakorlatot.” Álljon négykézláb és púposítsa a hátát, majd a keresztcsonttól indítva csigolyáról csigolyára haladva homorítsa a gerincét. Ezt alkalmanként 10-15 –ször ismételje meg.