+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 22. hétben

Tovább gömbölyödik pocakja, az anyaság kibontakozásának legszebb, örömteli hetei állnak Ön előtt. A baba mozgásainak érzékelésével nyomon követheti, hogy a kicsi mikor alszik, mikor van ébren, érzi, ha rúgkapál vagy épp a köldökzsinórral babrál.

Kismama

A második trimeszterben a libidó általában megnő. A vérbőség és gyors kiválasztás miatt a hüvely és a klitorisz érzékenyebbé válik, így a szexuális élet még több örömmel járhat. Nem kell attól félnie, hogy az együttlét árthat a babának, hiszen a kicsit védi az őt körülvevő embrióvízzel teli burok. Amennyiben kezelőorvosa valamilyen okból kifolyólag konkrétan nem tiltja, a terhesség alatti szexuális élet egészséges és engedélyezett. Ezekben a hetekben tapasztalhatja, hogy a melleiből kis mennyiségű folyadék szivárog, ez lehet előtej vagy a mellkörüli csomócskák által termelt folyadék. Melleinek keménysége csökken és a feszülés is enyhülhet.

Baba

A kicsi 420 grammos és 27-28cm. A magzat érzékszervei folyamatosan fejlődnek, egyre inkább érzékeli a tapintást és a hangokat. A lány babáknál kialakul a méh, a petefészek és a hüvely, a fiúknál pedig leszállnak a herék a hasüregből a herezacskó felé. A magzat kialakította saját alvási-ébrenléti rendszerét, ami nem feltétlen áll összhangban az Ön igényeivel, így elképzelhető, hogy amikor Ön aludna, kicsinye élénken ficánkol a pocakjába.

Vizsgálatok

A heti terhesgondozás alkalmával a szokásos vizsgálatokra számíthat. Doppler készülékkel megint meghallgathatja az Ön számára legkedvesebb hangot, gyermeke szívverését.

Szakember/orvos tanácsa

A mellei még folyamatosan növésben vannak, ezért ajánlatos egyszerre csak 1-2 terheseknek készített melltartót vennie. Használjon hidratáló krémeket, hogy növelje a bőre rugalmasságát, így csökkentheti a terhességi csíkok kialakulásának kockázatát.

Életmód

Kezdjen el tájékozódni a szülésfelkészítő tanfolyamokkal kapcsolatban. Lehetőség szerint abba az intézménybe járjon felkészítésre, ahol szülni is fog. A választáskor fontos szempont, hogy a felkészítést azok a szakemberek tartsák, akik a szülés pillanatába is Ön mellett lesznek. A tanfolyam mindenképp tartalmazzon bábatanácsadást, csecsemős nővérrel történő konzultációt, és rendszeres kismamatornát. Amennyiben párja időbeosztás engedi, együtt vegyenek részt a foglalkozásokon, hogy neki is lehetősége legyen még jobban bekapcsolódni a folyamatba, felkészülni a kisbaba születésére.