+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 21. hétben

Kislány vagy kisfiú? Ez mostanra már biztosan megállapítható, kérdés csak az, szeretné-e előre tudni a gyermeke nemét. A hasformája alapján történő jóslatokban ne nagyon higgyen!

Kismama

Ezekben a napokban sok kismamát aggaszt, hogy a mérleg egyre többet mutat. A következő 10 hétben éri majd el a terhesség alatti súlygyarapodás mintegy felét. Továbbra is kerülje a cukros ételeket, italokat, és az olyan könnyedebb mozgások ajánlottak, mint a kocogás, az úszás, illetve, ha eddig még nem kezdte volna el a kismamajógát, itt az ideje, hogy kipróbálja. A kismamajóga és a kismamatorna a súlygyarapodás csökkentése mellett légző és nyújtógyakorlatokkal segíti a szülésre való felkészülést. A túlzott mértékű hízás azért is kerülendő, mert lábfájást, visszértágulatokat vagy hátfájást okozhat.

Baba

A magzat korábbi nagy ütemű növekedése tovább lassul, de azért a szervek fejlődése folyamatos. Még vékonyka a bőre alatt szaporodó zsírréteg, ahogyan maga a bőr is, átlátszó rózsaszínű az áttűnő vérerek miatt. A baba ezen a héten kb. 370 grammot nyom, és a következő hetekben egyre inkább hízni és erősödni fog. Folyamatosan úszkál, ficánkol a magzatvízben. A második trimeszter vége felé végül egy fix pozícióban, többnyire fejjel lefelé állapodik meg. Vannak azonban olyan babák is, akik csak a harmadik trimeszter vége felé fordulnak lefelé, a kicsik 3-4%-a pedig farfekvéses marad. A magzatvíz új funkciója, hogy a pici már képes a benyelt kortyokból cukrot felvenni és feldolgozni, azonban még szinte teljes mértékben a méhlepény táplálja. A csontvelő fokozatosan kezdi átvenni a sejttermelődésért felelős szerepet a magzati májtól és léptől. Megindul a fehérjevérsejtek termelése, amelyek fontos szerepet játszanak a betegségek és fertőzések leküzdésében.

Vizsgálatok

Jövő héten kerül sor a szokásos terhesgondozási konzultációra, ahol meghallgathatja babája szívhangját is. Ha vannak kérdései, nyugodtan írja össze azokat, hogy a jövő heti találkozóig ne felejtsen el egyet sem.

Szakember/orvos tanácsa

Ha vizesedik a lába, igyon sok folyadékot és minél többször polcolja fel lábait, így tehermentesítheti az érfalakat és megelőzheti a visszerek kialakulását.

Életmód

A várandóság alatt adódhatnak kellemetlenségek, melyekről úgy érezheti, hogy megkeserítik az életét, ezek azonban csak szervezetének a terhességre és a szülésre való felkészülését jelzik. Nincs ez másként a hátfájással sem. A várandóság alatt a medence egyébként merev ízületei ellazulnak, hogy szüléskor a magzat könnyebben tudjon világra jönni. Ez a jelenség, valamint a has mérete megváltoztatják tstének korábbi statikai helyzetét. A legtöbb kismama ezt úgy próbálja kompenzálni, hogy vállát hátra húzza és nyakát kicsit előre szegi. Ez a helytelen testtartás a gerinc nagy ívű meghajlásához vezet, a hátizmok folyamatosan feszülnek, ami erőteljes fájdalmat okozhat. A legjobb megoldás itt is a megelőzés, ami a has és hátizmok megerősítését jelenti. Amennyiben eddig ezt elmulasztotta kezdjen el kismamatornára járni. Törekedjen arra, hogy medencéjét ne tolja előre, a gerince alsó szakasza ne legyen homorú. Figyeljen oda súlyára, mert minél többet hízik, annál nagyobb terhelést kap gerince és az izomzata. Ez most nem a tűsarkú cipők időszaka, kényelmes cipőket válasszon. A hátizmok ellazítására és egy kis feltöltődésre a kismama masszázst ajánljuk.