+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

17. hétben

A kívánóság időszaka ez. Ha azonban nem akar rövid időn belül felszedni 2-3 kg-ot, tanulja meg helyesen értelmezni a helyzetet. Szervezete üzen, hogy mire lenne szüksége. A szervezet azonban sosem üzenné azt: kérek egy tábla csokit, ha Ön édesség után vágyakozik, próbálja a cukrot gyümölcsökkel pótolni.

Kismama

A megnövekedett vérmennyiség miatt testében a kiválasztási folyamatok felgyorsulnak. Ennek következtében erőteljesebb izzadás, orrdugulás vagy intenzívebb hüvelyfolyás jelentkezhet, amik a szülés után nyomtalanul megszűnnek majd. Megjelenhetnek a striák, azaz a terhességi csíkok. Ezek a kötőszövetek meggyengülése és a hirtelen bekövetkező testsúlyváltozás miatt alakulnak ki.

Baba

Eddig viszonylag gyorsan növekedett a magzat, most kicsit lassabbra veszi a tempót. Hossza nagyjából 18 centi, a súlya 150-160 gramm körüli, így a magzat nagyjából akkora, mint maga a méhlepény. A pici zsírtartalékot kezd felhalmozni a bőre alatt. Ez segíti majd őt testhőmérsékletének megőrzésében a születés után. A köldökzsinór meghosszabbodik és némileg elvékonyodik, alkalmazkodva a növekvő baba igényeihez.

Vizsgálatok

Ezen a héten nem kell javasolt vizsgálaton részt vennie, de figyelje teste jelzéseit, és ha bármilyen rendellenességet tapasztal, keresse föl orvosát! Jobb elővigyázatosnak lennie.

Szakember/orvos tanácsa

Amennyiben Önnél is jelentkezik az orrdugulás, használjon tengeri sós orrcseppet. A hüvelyi folyás pedig intim higiéniával és gyakori fehérneműváltással tehető elviselhetőbbé.

Életmód

Szinte minden kismama tart a striák kialakulásától. A védekezés legjobb eszköze a megelőzés. Az áldott állapota kezdetétől folyamatosan krémeznie, masszíroznia kell a kritikus részeket. Így a bőr felkészül a tágulásra és elkerülhető, de legalábbis csökkenthető a striák kialakulása. Használjon búzacsíra olajat, Aloe Vera gélt vagy más mesterséges hatóanyagoktól mentes krémeket, olajokat.