+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 15. hétben

Ha eddig nem tette, ezen a héten menjen el vásárolni. Korábbi ruhái már nehezen jönnek fel és kényelmetlenné válhattak. Egy jó kis bevásárló körúttal a testmozgást is kipipálhatja.

Kismama

A hormonoknak köszönhetően elképzelhető, hogy hirtelen jött hőhullámokat tapasztal, verejtékezik, vérnyomása megnő. A szülést követően panaszai elmúlnak majd és visszaáll a normális egyensúly. A kicsi mozgolódásának érzékelésre még pár hetet várnia kell, legyen türelemmel. Azok az anyukák, aki korábban már szültek, könnyebben megkülönböztetik babájuk mozgását a bélmozgásoktól, mint az első babás kismamák, ezért ők hamarabb érzik majd a rugdalódzást.

Baba

A baba már kb. 14 cm hosszú és 100 grammot nyom. Egyre több arckifejezésre képes . Erre a hétre megkeményednek a hallócsontok, a magzat hallja az anyja bélmozgásait, szívverését. A külvilág hangjait még kevéssé érzékeli. A haj és a szempillák növekszenek. A csontokban egyre több mész rakódik le, de még átlátszóak a bordák. Az ízlelőbimbók is működnek már, a kicsi érzi az ízeit annak az ételnek, amit Ön elfogyaszt. A magzatkorban tapasztalt ízek a baba memóriájában elraktározódnak, később ételválasztásit nagyban befolyásolják.

Vizsgálatok

Javasolt vizsgálatok ezen a héten sem lesznek. Általános havi vizsgálatra sor kerülhet, ez attól függ, hogyan egyeztek meg orvosával. A vizsgálat vérnyomás- és testsúlymérésből és vizeletvizsgálatból áll.

Szakember/orvos tanácsa

Mivel magzata hallja már a hangokat, gyakran hallgasson zenét és beszéljen hozzá. Már ilyenkor el lehet kezdeni kialakítani a szülő-gyermek viszonyt. A zenék, hangok, melyeket ilyenkor hall, később majd nyugtatólag hatnak rá.

Életmód

Gyermeke csontozatának, fogainak megfelelő fejlődése érdekében figyeljen arra, hogy elegendő kalciumot vigyen be a szervezetébe. A gyermekkori fogképződés alapja a mostani magzati fogkezdeményekből növekszik majd ki. Amennyiben eddig nem kezdett el mozogni, itt az idő, hogy ezen változtasson!