Weborvos.hu: A váll, a könyök és a kéz specialistája

2023. január 17.

Dr. Kiss Jenő PH.D. CSC, a Dr. Rose Magánkórház ortopédsebész, baleseti sebész, kézsebésze. Korábban elnökségi tagja volt az Európai Váll- és Könyöksebészeti Társaságnak és elnöke volt a Magyar Ortopéd Társaságnak. Sokszor hívják külföldre operatőrnek vagy éppen előadást tartani. 2011 óta vesz részt a Dr. Rose Magánkórház ortopédiai járó- és fekvőbeteg ellátásban. A Weborvos cikkében szakterületének specialitásáról, a nemzetközi kapcsolatairól, és motoros múltjáról is kérdezték.

drrose-kiss-jeno-kezsebesz-kez-sebesz

Mely ortopédiai területekkel foglalkozik?

Gyakorlatilag az ortopédia nagyon széles skálájával foglalkozom, leszámítva a gerincsebészetet. Természetesen mindenkinek van valamilyen specialitása nekem ez elsősorban a felső végtag betegségei: váll, könyök és kéz műtétek szerepelnek legnagyobb arányban a praxisomban. A betegek általában degeneratív betegségek miatt jelentkeznek, de jelentős arányban kezelek sportsérülteket, munkahelyi balesetek, közlekedési balesetek sérültjeit, illetve ezek utóhatása miatt is jelentkeznek páciensek.

Milyen műtéteket végez a Dr. Rose Magánkórházban? Miért érdemes a Dr. Rose Magánkórházat választani ortopédiai problémával?

A Dr. Rose Magánkórházban főleg felső végtagi betegekkel foglalkozom, a váll és könyök artroszkópos és nyitott rekonstrukciós műtétei a leggyakoribbak, beleértve a váll és könyök protézis beültetést, illetve kézen végzett ín rekonstrukciót. Emellett végzek alsóvégtagi műtéteket is: térdműtétet, térdprotézis, csípőprotézis, boka és láb műtéteket.

A Dr. Rose Magánkórházban már a bejelentkezésnél is professzionális csapat fogadja az érdeklődőt a telefonos illetve az internetes bejelentkezéstől kezdve a megérkezéséig. A kórházban hamar tudunk akár ambuláns vizsgálatra, illetve bármilyen más vizsgálatra MR, CT, röntgen, ultrahang vizsgálatra időpontot adni, amennyiben műtétre kerül sor, akkor a műtétet egy, másfél hónapon belül el tudjuk végezni. Nagyon jól felszerelt műtőben professzionális csapat végzi ezeket a műtéteket, kitűnő gyógytornászok kezelik a betegeket a műtét után, illetve kiváló a nővéri szolgálat, a betegek elhelyezése, étkeztetése, ellátása.

Széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja, hogyan kamatoztatja a felhalmozott tapasztalatot?

A nemzetközi kapcsolataim is elsősorban váll- és könyöksebészetre vonatkozóan alakultak ki. Több évet töltöttem Angliában ahol ezt a területet tanulmányoztam és ennek következtében nemcsak tagja, hanem elnökségi tagja is voltam az Európai Váll- és Könyöksebészeti Társaságnak, levelező tagja vagyok az Amerikai Váll- és Könyöksebészeti Társaságnak. Tehát mind a két kontinensen, Európában és Észak-Amerikában tartok szakmai kapcsolatot, sőt Ázsiában is.

Számos konferencián voltam meghívott előadó ezért fordulhat elő, hogy külföldi kollégák küldenek hozzám betegeket, főleg abban az esetben, ha tudják, hogy a páciens Európában, illetve Magyarországon tartózkodik, akkor ezeken a kapcsolatokon keresztül kérnek segítséget. Sokszor hívnak külföldre operálni, ez elsősorban a könyökprotézis műtétek bemutató műtéteit jelenti, illetve könyök műtétekkel, könyökprotézis beültetés oktatással kapcsolatosan. A könyökprotézis beültetés azért különleges és azért keresettebb, mert ezzel a területtel kevesebb specialista foglalkozik, hiszen ezek ritkább beavatkozások, mint a csípő és térd műtétei, tehát kevesebb az az orvos, akinek ebben jelentős tapasztalata van. Az is jellemző a váll és könyök műtétekre, hogy általában ezek igen összetett műtétek, a váll és könyök ízületek anatómiája bonyolultabb, és az esetek általában bonyolultabbak, hiszen többségben úgynevezett poszttraumás, tehát korábban súlyosan sérült, vagy többszörös műtéten átesett betegekről van szó. A váll és könyök műtétek kisebb előfordulása és összetettsége adja a terület különlegességét.

Hosszú ideje vagyok a Magyar Ortopéd és Magyar Traumatológus Társaság tagja és vezetőségi tagja is, illetve három évig elnöke voltam a Magyar Ortopéd Társaságnak. Magától értetődő hogy ilyen pozícióban az ember a saját érdeklődési területét igyekszik megismertetni és tanítani a társaságon belül. Kórház osztályvezető főorvosként természetesen részt veszek szakmapolitikai fórumokon, tehát nemcsak a tudományos, hanem a szakmapolitika is nagyon fontos a vezetői tevékenységben.

Professzor úr, hogy őrzi meg fizikai aktivitását?

Azt tudni kell, hogy az ortopéd traumatológia fizikális szakma, fontos a jó fizikai erőnlét. Ezért nem árt a sportos múlt és a rendszeres fizikai aktivitás. Sokáig kosárlabdáztam versenyszerűen, kardoztam, vitorláztam, síeltem, tehát a sport mindig jellemző volt a különböző életszakaszaimra. Hosszú éveken keresztül motoroztam, ráadásul Harley Davidsonon, ami egy nehéz, nagy motor. Szerencsére minden sérülés és baleset nélkül megúsztam a motorozást. Természetesen traumatológusként sok motoros balesetet szenvedett pácienst kezelek, és érdekes módon nem én vagyok az egyetlen traumatológus-ortopédus, aki motorozik.

Az elmúlt két évben a motorozást kimerítő sétákra váltottam, aminek az az oka, hogy két éve van egy nagy mozgásigényű kutyánk, és mivel rendkívül ragaszkodó, nélküle sehova sem megyünk, mindenhova visszük autóval, ezért a motortól, fájó szívvel ugyan, de megváltam.

Sok sportsérüléses beteget kezelt már a praxisa során. Mit javasol azoknak, akik most kezdenek sportolni, megúszhatóak a sérülések?

Minden sportra igaz, de főleg a nagyobb veszélyeket rejtő technikai sportokra, - síelés, motorozás, hegymászás és még lehetne sorolni ezeket a sportokat - hogy rendkívül fontos a megelőzés. A sérülések megelőzésének legfontosabb feltétele a jó kondíció, hiszen a megfelelő erőnlét hiánya sérüléshez vezet. A másik a helyes technika és a maximális koncentráció. Nagyon fontos hogy az ember mindig előre gondolkodjon. Tapasztaltból tudom, hogy milyen fontos ez például a motorozásnál és a síelésnél is. Természetesen egyik sportban sem tehetjük meg azt, hogy eleresztjük magunkat és gondolkodás nélkül megyünk előre, állandó készenlétben kell lenni, nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is.

Forrás: Weborvos 2023. január 16.

Kapcsolódó hírek

Évzárás után

Dr. Papik Kornélt a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatóját kérdezte a Weborvos Online Egészségügyi Magazin a kórház elmúlt évi teljesítményéről: „Az árbevétel ilyen mértékű növekedése, és egyben a nyereségesség javulása – amit teljes mértékben visszaforgatunk a fejlesztésekbe – alapján, egészségesnek lehet nevezni az üzleti fejlődésünket.”

Új snack a Dr. Rose Magánkórházban

Menedzserszűrésekre és hosszabb vizsgálatokra érkező pácienseinket az eddigi pogácsa helyett új, tápanyagokban gazdag snack várja az éhgyomri vizsgálatok után, illetve a vizsgálatok szüneteiben. Az új sós kekszek tartalmaznak olajos magvakat és zabot is, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre.

Videóüzenet az ápolók világnapján

Május 12. az Ápolók Nemzetközi Napja. Ápolókat ünneplünk, akik azért dolgoznak az egészségügyi intézményekben, hogy tudásukkal és szakértelmükkel segítsék a betegek gyógyulását, megkönnyítsék a nehéz pillanatokat. A Dr. Rose Magánkórház minden emeletén és minden helyiségében találkozhatunk velük miközben végzik a munkájukat, sokszor észrevétlenül a gyógyító csapatunk részeként, máskor pedig közvetlenül - betegágynál, műtőben, orvosi vizsgálatokat asszisztálva. Ők azok, akik hitet adnak a gyógyuláshoz egy-egy kedves kérdéssel, biztató szóval, mosollyal vagy érintéssel.