Weborvos.hu: Fókuszban a Post-COVID

2021. november 22.

Holisztikus szemlélettel, egyénre szabott vizsgálatokkal pontosan meg lehet határozni a tünetek forrását. Néhány hete indult a Dr. Rose Magánkórház legújabb ellátása, a Post-COVID rendelés, erről a szolgáltatásról kérdeztük Dr. Kiss-Dala Noémi infektológust, a Dr. Rose Magánkórház Post-COVID szakértőjét.

Dr. Kiss-Dala Noémi
Dr. Kiss-Dala Noémi

Holisztikus szemlélettel, egyénre szabott vizsgálatokkal pontosan meg lehet határozni a tünetek forrását. Folyamatosan megújul, fejlődik a főváros legrégebbi magánkórháza, a Dr. Rose Magánkórház. Az évente csaknem 50 ezer pácienst ellátó kórházban nemrég zárult le egy több mint 600 millió forint értékű beruházás, amelynek során nemcsak a környezet vált még vonzóbbá, hanem számos, a nemzetközi egészségügyi ellátásban is egyedülálló korszerű berendezéssel egészült ki a már meglevő eszközpark. Az exkluzív magánintézményben egyre több szolgáltatás közül választhatnak a páciensek. Néhány hete indult az egészségügyi intézmény egyik legújabb ellátása, a Post-COVID rendelés, erről a szolgáltatásról kérdeztük Dr. Kiss-Dala Noémi infektológust, a Dr. Rose Magánkórház Post-COVID szakértőjét.

A koronavíruson átesett betegek hány százalékát érintheti a Post-COVID szindróma?

A nemzetközi szakirodalom elég változó arányokat ad meg. Vannak olyan tanulmányok, amelyek viszonylag alacsony százalékot említenek, de olyanok is, amelyek szerint a gyógyult fertőzöttek 80-90 százaléka tapasztalt hónapokkal a betegsége után is tüneteket. Nálunk is nagyon nagy az érdeklődés, minden nap érkeznek páciensek.

Egyértelműen meg lehet állapítani, hogy valaki Post-COVID szindrómában szenved?

Protokollunk alapján egy mindenre kiterjedő kikérdezéssel kezdjük a vizsgálatot és a rendelésre kérjük, hogy a páciens minden kapcsolódó egészségügyi leletét hozza magával. Már az első alkalommal nagy biztonsággal meg lehet állapítani, hogy Post-COVID szindrómáról van-e szó, vagy a páciens valamilyen más betegségben szenved. Főleg, ha a dokumentumok alapján bizonyított volt a koronavírus fertőzés és a jellemző tünetek még 3 hónappal később is jelen vannak. Természetesen jönnek hozzánk olyan páciensek is, akiknél hivatalosan nem állapították meg a fertőzést, de feltételezik, hogy hónapokkal korábban átestek rajta, és a meglévő tüneteik is ennek a következményei. Sokszor kiderül, hogy valóban Post-COVID tünetekről van szó, de van olyan eset is, amikor valamilyen szervi eltérés áll a panaszok mögött.

Van olyan teszt, vagy módszer, illetve protokoll, amely igazolja a Post-COVID diagnózist?

Jelenleg nincs. Azt vallom, hogy a holisztikus szemlélettel, egyénre szabott vizsgálatokkal pontosan meg lehet határozni a tünetek forrását. Nálunk széles a diagnosztikus paletta, sokféle vizsgálati módszer áll a rendelkezésünkre és ezek eredménye alapján szét tudjuk választani a szervi eltéréseket a Post-COVID okozta tünetektől.

A karantén, a bezártság miatt talán jobban figyelünk magunkra, és olyan panaszokat is észreveszünk, amelyeket a járvány előtt nem, vagy amelyekre csak legyintettünk. Gondolom, néha ezzel a fokozott önvizsgálattal olyan tüneteket is vizionálunk, amelyeknek valójában nincs alapjuk…

Egyáltalán nem bánom, sőt örülök neki, hogy az emberek elkezdtek többet foglalkozni az egészségükkel, hogy sokkal egészségtudatosabbak lettek. Azzal, hogy most enyhe fájdalmakkal is orvoshoz fordulnak, megelőzhetnek például 20-30 év múlva súlyos panaszokat okozó mozgásszervi betegségeket. Még nem találkoztam a Post-COVID rendelésen sem olyan beteggel, akinél, ha ki is zártuk a szindrómát, ne lett volna értelme folytatni a vizsgálatokat és a kezelést.

Csaknem két tucat tünet jelezhet Post-COVID szindrómát, melyek a legjellemzőbb, leggyakoribb tünetek?

Talán a fáradékonyság, a levertség. A koronavíruson átesettek 70-80 százaléka számol be erről. Azoknál, akiknél a fertőzés tüdőgyulladást is okozott, jellemző a nehézlégzés. Természetesen ezek mögött a panaszok mögött is állhat más szervi eltérés, ezért fontos, hogy ezeket kizárjuk.

Van-e összefüggés a fertőzés súlyossága és a későbbi Post-COVID szindróma súlyossága között?

Érdekes, de nem egyértelmű ez az összefüggés. Tehát, ha valakinél enyhe volt a fertőzés lefolyása, annál is kialakulhat később a Post-COVID szindróma. De az is igaz, hogy ha valakinél súlyos volt a fertőzés, ez még nem jelenti azt, hogy később Post-COVID tünetei lesznek, illetve ha lesznek, súlyosak lesznek-e. Igaz, hogy azoknál, akik a fertőzés alatt kórházba, netán intenzív osztályra kerültek, sokféle későbbi tünet jelentkezhet, például az utóbbiaknál gyakori a poszttraumás stressz szindróma.

Ezek szerint, ahogy nehéz kiszámítani, kinél milyen súlyos betegséget okoz a vírus, úgy az sem prognosztizálható, kinél alakul ki, és milyen komoly tüneteket okoz a Post-COVID szindróma…

Valóban furcsa ez a vírus, amiről egyelőre azt tudjuk, hogy a rá adott válasz alapvetően a genetikától és az életmódtól függ.

Ha a diagnózis egyértelmű, és Post-COVID-ról van szó, van olyan kezelés, ami biztosan meggyógyítja az érintettet?

Ez egy nagyon összetett tünetegyüttes, sajnos nincs rá egy adott gyógyszer, amit ha beveszünk, meggyógyulunk tőle. Ráadásul kérdés, mit nevezünk gyógyulásnak. Ha a Post-COVID-os betegnek nincs szervi eltérése, akkor alapvetően rehabilitációra szorul. Segítenünk kell, hogy elérje az egyensúlyi állapotot, elérje azt az életminőséget, amikor már alapvetően panaszmentes. Ha nem is tudjuk megígérni a száz százalékot, de e téren már nagyon jó eredményeket értünk el.

Pontosan milyen kezeléseket lehet elérni a Post-COVID rendelésen?

Az első találkozáskor egy nagyon alapos, mindenre kiterjedő anamnézis történik, amelynek a végén a páciens egy vizsgálati, kezelési, rehabilitációs tervet kap. Kiterjesztett laborvizsgálatokat, különböző képalkotó eljárásokat vethetünk be a pontos diagnózis érdekében. Több társszakmával dolgozunk együtt: kardiológusokkal, tüdőgyógyászokkal, gasztroenterológusokkal, de segítségünkre lehetnek neurológusok, fül-orr-gégészek, pszichológusok, gyógytornászok, gyógymasszőrök is. A tervben meghatározott kezelések után kontroll vizsgálatot végzünk, ahol az elért eredmények alapján esetleg újabb célokat tűzünk ki. A jelentős életmódbeli javulás elérésének érdekében fontos a betegek aktív részvétele a gyógyulási folyamatban.

Forrás: Weborvos

Kapcsolódó hírek

Ortopédiai műtét utáni gyógytorna a Dr. Rose Magánkórházban

„Ortopédiai műtét másnapján arra kell számítania, hogy meg fog jelenni az ágya mellett a gyógytornász. Miért fontos ez? Minden esetben a gyógytornász az, aki a páciens számára ismerteti, hogy melyek azok a mozdulatok, amelyekkel óvatosnak kell lennie, és melyek azok a mozdulatok, amiket kerülnie kell. Lehet ez mozgásterjedelem korlátozás, vagy szükséges tehermentesítés, ezeket elmagyarázzuk és megtanítjuk a betegeknek, kiemelve a hétköznapi példákat. Mindemellett megtanítjuk az otthon végzendő gyakorlatokat” - foglalja össze a tudnivalókat Duska Zsófia a Dr. Rose Magánkórház vezető gyógytornásza.

Fogjunk Össze Alapítvány

Az egészségügyben dolgozók támogatása mindenkinek közös ügye. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Dr. Rose Magánkórház segíti a Fogjunk Össze Alapítvány munkáját. Az Alapítványt Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója és a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese alapította. Az Alapítvány létrehozásának célja, hogy támogassa az egészségügyben dolgozókat különböző felajánlásokkal, kulturális és szakmai programokkal.

Weborvos.hu: A váll, a könyök és a kéz specialistája

Dr. Kiss Jenő PH.D. CSC, a Dr. Rose Magánkórház ortopédsebész, baleseti sebész, kézsebésze. Korábban elnökségi tagja volt az Európai Váll- és Könyöksebészeti Társaságnak és elnöke volt a Magyar Ortopéd Társaságnak. Sokszor hívják külföldre operatőrnek vagy éppen előadást tartani. 2011 óta vesz részt a Dr. Rose Magánkórház ortopédiai járó- és fekvőbeteg ellátásban. A Weborvos cikkében szakterületének specialitásáról, a nemzetközi kapcsolatairól, és motoros múltjáról is kérdezték.