Ortopédiai műtét utáni gyógytorna a Dr. Rose Magánkórházban

2023. február 8.

„Ortopédiai műtét másnapján arra kell számítania, hogy meg fog jelenni az ágya mellett a gyógytornász. Miért fontos ez? Minden esetben a gyógytornász az, aki a páciens számára ismerteti, hogy melyek azok a mozdulatok, amelyekkel óvatosnak kell lennie, és melyek azok a mozdulatok, amiket kerülnie kell. Lehet ez mozgásterjedelem korlátozás, vagy szükséges tehermentesítés, ezeket elmagyarázzuk és megtanítjuk a betegeknek, kiemelve a hétköznapi példákat. Mindemellett megtanítjuk az otthon végzendő gyakorlatokat” - foglalja össze a tudnivalókat Duska Zsófia a Dr. Rose Magánkórház vezető gyógytornásza.

drrose-gyogytorna-duska-zsofia-ortopedia

„A legfontosabb, hogy a kórházban megkezdett gyógytorna gyakorlatokat otthonunkban is végezzék pácienseink, segítségül tájékoztató anyagok, illetve a gyógytornákat bemutató videók állnak rendelkezésre.

Az időben megkezdett gyógytorna gyakorlatok segítik a mozgásterjedelem visszatérését, majd a későbbiekben az izomerősítés kapja a főszerepet. Először beindítjuk az izomműködést, majd a gyógyulással párhuzamosan egyre nehezebb izomerősítő feladatokat tanítunk a pácienseknek. Ekkor már lehetőség van arra, hogy ambuláns módon a tornatermünkben végezzük a gyakorlatokat és itt újabb nehezebb gyakorlatokkal fokozzuk a terhelést.”

Az ortopédia műtét utáni gyógytorna lépései

Keringésjavítás

 • aktív mozgatás
 • passzív mozgatás
 • vénás keringés támogatása: felpolcolás
 • fáslizás / kompresszió

Mozgásterjedelem növelése

 • aktív /passzív mozgatás
 • védekező izomfeszülés leépítése
 • adhéziók, letapadások megelőzése, oldása
 • ellentétesen dolgozó izmoknak adott ellenállás
 • pozícionálás a pihenőidőben                 
 • manuálterápia
 • kinesiotape – mozgáskorrekció, ráéreztetés

Izomerősítés

 • aktív torna

Terhelés fokozatos növelése

 • személyre szabott gyakorlatok
 • hétköznapi aktivitás visszanyerése
 • sportba való fokozatos visszavezetés

 Idegrendszeri finomhangolás fejlesztése

 • helyzet-, mozgásérzékelés fejlesztése
 • egyensúly gyakorlatok
 • secunder prevenció

Gyógytorna videók

Gyógytorna videóinkat ortopédiai műtéten átesett betegeink számára készítettük. A Dr. Rose Magánkórházban gyógytornászaink már az operáció másnapján, a bennfekvés ideje alatt megkezdik a páciens állapotától és a műtéti beavatkozástól függő fizioterápiás kezelést. Az otthoni gyógytorna gyakorlatok kivitelezését segítjük videóinkkal.

A tornát érdemes naponta kétszer, délelőtt és délután is elvégezni. Természetes, ha a hajlítás, vagy a nyújtás véghelyzete eleinte feszüléssel, fájdalommal jár. Ahogy javul a funkció, nő a mozgásterjedelem, ugyanaz a hajlásszög, ami korábban fájdalmat okozott, panaszmentessé fog válni, és egyre később jelentkezik csak a fájdalom. Ha azonban a korábban már panaszmentes mozdulatok hirtelen ismét fájdalmassá válnak, esetleg láz, jelentős ízületi duzzanat alakul ki, a tornát fel kell függeszteni, és orvosi kontroll szükséges. Panaszmentes esetben az ismétlésszámot, a torna időtartamát fokozatosan növelhetjük. A gyógytorna után mindig javasolt az ízület hűtése, jegelése, hogy ne okozzunk gyulladást, elkerüljük az ízület túlzott duzzanatát. Mindig kövesse orvosa és gyógytornásza ajánlásait.

Gyógytorna videóink:

Gyógytorna térdartroszkópia után

Gyógytorna térdprotézis beültetés után

Gyógytorna csípőprotézis beültetés után

Gyógytorna keresztszalag pótlás után

A Dr. Rose Magánkórház vezető gyógytornásza, Duska Zsófia ismerteti a gyakorlatokat.

Kapcsolódó hírek

A Korányi Frigyes Tudományos Fórum támogatása

A Dr. Rose Magánkórház örömmel támogatja a Semmelweis Egyetem Korányi Frigyes Szakkollégiumának immár 27. alkalommal megrendezésre kerülő éves szakmai találkozóját, a Korányi Frigyes Tudományos Fórumot. A konferencia a legnagyobb hazai orvostan- és gyógyszerészhallgatók által szervezett tudományos színtér. A 2023. március 17-én és 18-án tartandó két napos eseményen az ország négy orvosi egyeteméről érkező 100-120 kiváló képességű hallgató mutatja be tudományos munkáját a szakmai zsűrinek, melynek tagjai rendszerint a magyar akadémiai élet kiemelkedő egyéniségei közül kerülnek ki.

Fogjunk Össze Alapítvány

Az egészségügyben dolgozók támogatása mindenkinek közös ügye. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Dr. Rose Magánkórház segíti a Fogjunk Össze Alapítvány munkáját. Az Alapítványt Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója és a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese alapította. Az Alapítvány létrehozásának célja, hogy támogassa az egészségügyben dolgozókat különböző felajánlásokkal, kulturális és szakmai programokkal.

Weborvos.hu: A váll, a könyök és a kéz specialistája

Dr. Kiss Jenő PH.D. CSC, a Dr. Rose Magánkórház ortopédsebész, baleseti sebész, kézsebésze. Korábban elnökségi tagja volt az Európai Váll- és Könyöksebészeti Társaságnak és elnöke volt a Magyar Ortopéd Társaságnak. Sokszor hívják külföldre operatőrnek vagy éppen előadást tartani. 2011 óta vesz részt a Dr. Rose Magánkórház ortopédiai járó- és fekvőbeteg ellátásban. A Weborvos cikkében szakterületének specialitásáról, a nemzetközi kapcsolatairól, és motoros múltjáról is kérdezték.