ELLE Magazin: Szendvicsgeneráció – találd meg az egyensúlyt!

2023. szeptember 15.

Szendvicsgenerációnak nevezik a 35-55 éves szülőket, akik a gyermekvállalás kitolódása miatt sokszor még kisgyermekeikről gondoskodnak, emellett pedig az idősödő, betegeskedő szüleik ellátása is rájuk hárul. Dr. Kopacz Erikával, a Dr. Rose Magánkórház pszichiáterével beszélgetett az ELLE Magazin munkatársa.

drrose-szendvicsgeneracio-pszichiatria.jpeg

A rengeteg teendő és felelősség időzavarral, stresszel és testi-lelki feszültséggel járhat, mindez pedig egy olyan életkorral párosul, amelyben gyakori az életközépi válság önmagában is emberpróbáló jelensége. „A fokozott igénybevétel ellensúlyozása érdekében egyre nagyobb figyelmet kellene fordítani az öngondoskodásra, erre azonban sokszor nem marad elegendő idő és energia” – mondja a szakember. Ennek egyik oka, hogy a szendvicsgeneráció tagjai nehéz anyagi helyzetbe kerülhetnek, amikor egyszerre kell támogatniuk a még nem önállósodott gyerekeiket és a segítséget igénylő szüleiket. Általában az anyagi megszorítások a rekreációs tevékenységeket érintik, pont azt, ami a töltődést, kikapcsolódást biztosíthatná.

A gyakran elmaradó énidő, a kikapcsolódás hiánya idővel rányomhatja a bélyegét a párkapcsolatokra is. Sokszor fordul elő, hogy a fókusz a mindennapi teendőkön ragad, a krónikus stressz okozta feszültség pedig gátolja a romantikát és intimitást. A munka-magánélet egyensúly megteremtése jelentős kihívás, hiszen a munkaidő lejártával kezdődik a következő műszak - a másokról való gondoskodás szinte másodállásnak minősül. Az állandó rohanás és a tengernyi feladat eredményezte krónikus stressz hosszú távon a mentális egészségre és a fizikai állapotra is hatással lesz. Idő szűkében elmarad a mozgás, sportolás, nem jut idő egészséges ételek elkészítésére, vagy éppen a lelki feltöltődésre és tartós alvászavar is kialakulhat. Sokan azt érzik, hogy semmire sincs idejük, soha nem érnek a feladatok végére, leginkább magukra és a családjukra nem jut idő, hogy egyszerűen több feladat van, mint amennyi beleférne a napba. Minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megfeleljenek a saját, vagy a környezet vélt elvárásainak, miközben viszont szétforgácsolják minden energiájukat.

Sajnos sokszor nehezen látjuk be, vagy ismerjük fel a korlátainkat. Fontos, hogy ne egyszerre és ne egyedül akarjunk mindent megcsinálni, ehelyett érdemes segítséget kérni: a feladatok közül néhányat delegálni, családtagokat bevonni a gondozási feladatokba. Amennyiben nehézségeink vannak a stresszel való megküzdéssel, különböző stresszkezelési technikákat sajátíthatunk el szakemberek segítségével. „Számos, mindennaposnak gondolt, kisebb testi panasz összefüggésbe hozható a bennünk lakó feszültségekkel. Így például sokszor nem gondoljuk, hogy a fejfájás, a gyomorbántalmak, vagy éppen, az emésztési zavarok tulajdonképpen a szervezetünktől érkező segélykiáltások, amiket sok esetben a kapkodó étkezés és rendszertelen napirend is okozhat. Ha nem tulajdonítunk jelentőséget ezeknek a jeleknek, akkor hosszabb távon komolyabb betegségek is felléphetnek” – figyelmeztet Dr. Kopacz Erika, a Dr. Rose Magánkórház pszichiátere.

Szintén a tartós stresszből következően a szorongás mellett kialakulhat kimerültség, feszültség, ingerlékenység, alvászavar, de akár depresszió is. A legtöbben azonban csak akkor figyelnek fel az intő jelekre, amikor már súlyosabb tüneteket érzékelnek, melyek akadályozzák őket a napi teendők teljesítésében. Egy időben megkezdett pszichiátriai konzultáció segíthet a problémák gyökerének feltárásában és megértésében, illetve segíthet egyéni, igényekre szabott terápiás utat találni az életegyensúly visszaszerzéséhez és fenntartásához.

Kapcsolódó hírek

Családi prevenciós nap

A Dr. Rose Magánkórházban kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, azaz a betegségek megelőzésére és korai felismerésére. A rendszeres szűrővizsgálatoknak kiemelt szerepük van, hiszen az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, vagy rendszeres kezeléssel, kontrollvizsgálatokkal a szövődmények megelőzhetők. Május 10-én, pénteken családi programokkal vártuk a szűrővizsgálatokra érkezőket.

Hamu és Gyémánt: A gyógyítás magasiskolája

A Dr. Rose Magánkórházban a fekvőbeteg-ellátás kiemelkedő színvonalon és exkluzív környezetben történik. A Budapest szívében nyújtott komplex egészségügyi szolgáltatások keretében egyedülálló orvosi csapat, 24 szállodai minőségű szoba és páciensfókuszú ellátás segíti a gyógyulást. A Hamu és Gyémánt Magazinban Dr. Tahy Ádám aneszteziológus, fekvőbeteg-részlegvezető és Kiss Angéla, a fekvőbeteg-ellátásszervezés vezetője nyilatkoztak.