ELLE Magazin: Szendvicsgeneráció – találd meg az egyensúlyt!

2023. szeptember 15.

Szendvicsgenerációnak nevezik a 35-55 éves szülőket, akik a gyermekvállalás kitolódása miatt sokszor még kisgyermekeikről gondoskodnak, emellett pedig az idősödő, betegeskedő szüleik ellátása is rájuk hárul. Dr. Kopacz Erikával, a Dr. Rose Magánkórház pszichiáterével beszélgetett az ELLE Magazin munkatársa.

drrose-szendvicsgeneracio-pszichiatria.jpeg

A rengeteg teendő és felelősség időzavarral, stresszel és testi-lelki feszültséggel járhat, mindez pedig egy olyan életkorral párosul, amelyben gyakori az életközépi válság önmagában is emberpróbáló jelensége. „A fokozott igénybevétel ellensúlyozása érdekében egyre nagyobb figyelmet kellene fordítani az öngondoskodásra, erre azonban sokszor nem marad elegendő idő és energia” – mondja a szakember. Ennek egyik oka, hogy a szendvicsgeneráció tagjai nehéz anyagi helyzetbe kerülhetnek, amikor egyszerre kell támogatniuk a még nem önállósodott gyerekeiket és a segítséget igénylő szüleiket. Általában az anyagi megszorítások a rekreációs tevékenységeket érintik, pont azt, ami a töltődést, kikapcsolódást biztosíthatná.

A gyakran elmaradó énidő, a kikapcsolódás hiánya idővel rányomhatja a bélyegét a párkapcsolatokra is. Sokszor fordul elő, hogy a fókusz a mindennapi teendőkön ragad, a krónikus stressz okozta feszültség pedig gátolja a romantikát és intimitást. A munka-magánélet egyensúly megteremtése jelentős kihívás, hiszen a munkaidő lejártával kezdődik a következő műszak - a másokról való gondoskodás szinte másodállásnak minősül. Az állandó rohanás és a tengernyi feladat eredményezte krónikus stressz hosszú távon a mentális egészségre és a fizikai állapotra is hatással lesz. Idő szűkében elmarad a mozgás, sportolás, nem jut idő egészséges ételek elkészítésére, vagy éppen a lelki feltöltődésre és tartós alvászavar is kialakulhat. Sokan azt érzik, hogy semmire sincs idejük, soha nem érnek a feladatok végére, leginkább magukra és a családjukra nem jut idő, hogy egyszerűen több feladat van, mint amennyi beleférne a napba. Minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megfeleljenek a saját, vagy a környezet vélt elvárásainak, miközben viszont szétforgácsolják minden energiájukat.

Sajnos sokszor nehezen látjuk be, vagy ismerjük fel a korlátainkat. Fontos, hogy ne egyszerre és ne egyedül akarjunk mindent megcsinálni, ehelyett érdemes segítséget kérni: a feladatok közül néhányat delegálni, családtagokat bevonni a gondozási feladatokba. Amennyiben nehézségeink vannak a stresszel való megküzdéssel, különböző stresszkezelési technikákat sajátíthatunk el szakemberek segítségével. „Számos, mindennaposnak gondolt, kisebb testi panasz összefüggésbe hozható a bennünk lakó feszültségekkel. Így például sokszor nem gondoljuk, hogy a fejfájás, a gyomorbántalmak, vagy éppen, az emésztési zavarok tulajdonképpen a szervezetünktől érkező segélykiáltások, amiket sok esetben a kapkodó étkezés és rendszertelen napirend is okozhat. Ha nem tulajdonítunk jelentőséget ezeknek a jeleknek, akkor hosszabb távon komolyabb betegségek is felléphetnek” – figyelmeztet Dr. Kopacz Erika, a Dr. Rose Magánkórház pszichiátere.

Szintén a tartós stresszből következően a szorongás mellett kialakulhat kimerültség, feszültség, ingerlékenység, alvászavar, de akár depresszió is. A legtöbben azonban csak akkor figyelnek fel az intő jelekre, amikor már súlyosabb tüneteket érzékelnek, melyek akadályozzák őket a napi teendők teljesítésében. Egy időben megkezdett pszichiátriai konzultáció segíthet a problémák gyökerének feltárásában és megértésében, illetve segíthet egyéni, igényekre szabott terápiás utat találni az életegyensúly visszaszerzéséhez és fenntartásához.

Kapcsolódó hírek

Együtt jógáztunk a Dr. Rose Magánkórház tetőteraszán

Véget ért az öt hónapon át tartó jógasorozatunk. A YogaSecrets Studioval közös óráinkon kapcsolatok, barátságok alakultak ki, közösséggé formálták jógázó csapatunkat. Bízunk benne, hogy a rendszeres jóga lehetőségével sikerült felhívnunk pácienseink és kollégáink figyelmét az egészséges életmód fontosságára.

Dr. Rose futóklub

A Dr. Rose Magánkórházban valljuk, hogy az egészségmegőrzés fontos eleme a testmozgás, így természetes, hogy kollégáinkat is biztatjuk a sportos életmódra. Futóklubunkat azzal a céllal alapítottunk, hogy egészséges életmódra buzdítsunk mindenkit: együtt mozogjunk és versenyeken is közösen induljunk, hiszen futni jó, csapatban futni pedig igazán különleges élmény.

Elle.hu: Mi is az a mommy makeover?

A kevésbé szerencsés genetikával rendelkező újdonsült anyukáknak segítséget jelenthet alakjuk visszanyerésében a plasztikai sebészet. A várandós nők többsége már terhesség közben gondolkozik azon, hogy hogyan szabaduljon meg az itt-ott felhalmozódott feleslegektől és nagy százalékban tervezik a plasztikai sebészeti beavatkozást. A Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebészét, Dr. Molnár Istvánt kérdezte az ELLE Magazin a szülés utáni alakkorrekció lehetőségeiről.