Életeket mentő bőrgyógyászat

2021. Augusztus 2.

Élvezni a nyarat, lenge ruhákban járni, a szabad perceinket strandon tölteni, a legmelegebb déli órákban is napozni, ha végre vízpartra jutunk – ugye ismerős? Az év 3 hónapja legyen a napfényé és a hedonizmusé! Kár, hogy mindezt beárnyékolja, hogy az erősödő napsugárzás és UV-sugárzás fokozott veszélyt jelent a bőrünkre. Igaz, hogy egy Aperol spritz mellett az ember nem ezzel foglalkozik… Dr. Hatvani Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház vezető bőrgyógyásza szerint pedig fontos lenne: a bőr napkárosodásának megelőzéséről, a videodermatoszkópról és az esztétikai kezelésekről beszélgettünk.

FotoFinder

Egyre több az extrém UV-sugárzásos napok száma

„A legjobb tanács, amit pácienseinknek adhatunk a napkárosodás megelőzésére, hogy csökkentsék a bőrüket ért UV-sugárzást. A bőrkárosodás kockázatát nemcsak a leégések száma, hanem az életünk során összeadódó, bőrünket érő napsugárzás mennyisége is növeli. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet kimenni a napra, hiszen a nap lelkünkre gyakorolt pozitív hatásait mindannyian jól ismerjük.” – mondja Dr. Hatvani Zsófia. A Dr. Rose Magánkórház orvosának javaslata a fizikai védelem – ruha, kalap –, a magas faktorszámú napfényvédők használata és az, hogy 11 és 16 óra között tartózkodjunk a direkt napsütéstől. „A déli órákban a leégés akár 20 perc alatt is bekövetkezhet és sokan azt sem tudják, hogy a napfényvédőt átlagban 2 óránként újra kell kenni.”

Dr. Hatvani Zsófia szerint az emberek nagy része nem tudja pontosan, illetve nehezen tartja be ezeket a javaslatokat, anyajegyszűrésre pedig még ennél is kevesebben járnak, pedig sokak számára életmentő lehet egy időben felfedezett – bőrdaganatot megelőző – elváltozás. „Alapvetően évente javasoljuk a pácienseinknek a szűrővizsgálatot. Ez egy fájdalom nélküli vizsgálat, viszont kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy időben megtaláljuk a bőr gyanús elváltozásait. Még mindig sokan nem gondolják, hogy egy panaszmentes anyajegy is okozhat komolyabb problémát, ezért is vált az egyik leggyakoribb rákos megbetegedéssé a bőrdaganat” – mutat rá a doktornő. Az alig észrevehető rákos elváltozások is képesek szervi áttéteket okozni, amelyek akár halálhoz is vezethetnek, pedig ez egy könnyen megelőzhető betegség.

„Már mentettünk videodermatoszkóppal életet”

„A videodermatoszkóppal az anyajegyek legapróbb változásai is pontosan követhetők. A vizsgálat során felvételeket készítünk, amelyek a szabad szemhez képest akár 120-szoros digitális nagyítást mutatnak. Így nemcsak a korai daganatos elváltozások ismerhetők fel, de összességében egy átfogó képet is kapunk a testről. Megelőzhetünk olyan anyajegyből kialakuló áttétképződést, amely később halált okozhat. Volt olyan páciensünk, akinek daganatát nem lehetett volna időben észrevenni a magas minőségű fotók utánkövetése nélkül” – folytatja Dr. Hatvani Zsófia

„Ha rosszindulatú elváltozást találunk, azonnal cselekszünk. A problémától függően különböző módszerek állnak a rendelkezésünkre a bőrgyógyászati ellátáson, illetve szükség esetén a Dr. Rose Magánkórház sebészeti osztályán, kimetszéssel tudjuk kezelni az adott elváltozást. Ha kényes területről – pl. arcról – van szó akkor plasztikai sebészeinket is bevonjuk.” – hangsúlyozza Dr. Hatvani Zsófia, akit a bőrgyógyászat komplexitása vonzotta a szakterülete kiválasztásánál.

A nap káros hatásai

„A nap és a nem megfelelő napvédelem az egészségügyi károk mellett esztétikai következményeket is okoz a bőrön, főleg az arcbőrön: pigmentfoltok és elszíneződések alakulhatnak ki, a bőr veszít rugalmasságából, vékonyodik, ráncosodik, gyakorlatilag a bőr öregedését gyorsítja fel, hozza előre. Az ilyen jellegű, már kialakult esztétikai panaszok megoldására, finomítására szerencsére ma már kiváló orvos-esztétikai kezelések állnak a rendelkezésünkre: frakcionális Co2 lézeres kezelés vagy a mikrotűs rádiófrekvenciás kezelés. Különös figyelmet fordítunk arra, hogy a pácienseinknek komplex megoldásokat nyújtsunk, tekintetbe véve az egyéni adottságaikat, igényeiket.” – fejezi be a szakember.

Forrás: forbes.hu

Kapcsólódó hírek

Lesújtó állapotban a magyarok egészségi állapota – Komoly problémákat okoz a túlsúly

Világszerte egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent az elhízás. Az Eurostat adataiból kiderül, 2019-ben az Európai Unió lakosságának fele küzdött túlsúllyal, Magyarországon pedig a helyzet ennél is rosszabb: a magyarok közel 60%-a számít elhízottnak a testtömeg-index alapján. Számtalan lehetőség áll azok előtt, akik fogyni szeretnének, ezek közül az egyik a gyomorballon terápia, amelyet Dr. Fuszek Péter, a Dr. Rose Magánkórház gasztroenterológusának elmondása szerint leginkább a 40 év körüliek vesznek igénybe.

Magyar orvosdinasztia – a három Hangody

Az orvostudomány gyakran családi örökség. Sok orvosnak vannak rokonai gyógyító szakmában, a szülőről gyermekre szálló elhivatottság nem ritka. Az azonban annál inkább, hogy apa és két fia nemcsak az orvosi pályán osztoznak, de a szakterületük is ugyanaz. A három Hangody doktorral, Professzor Dr. Hangody Lászlóval, Dr. Hangody László Rudolffal és Dr. Hangody György Márkkal arról beszélgettünk, milyen egy orvosfamíliában élni, együtt dolgozni, továbbá hová fejlődik az ortopéd szakma. Mert igen, mindhárman ortopéd-traumatológus szakorvosok a Dr. Rose Magánkórházban.

Állami várólista helyett a magánegészségügyet választják a magyarok

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott beavatkozások miatt a műtéti várólisták jelentősen nőttek. Nem meglepő tehát, hogy a betegek egy része az állami ellátás helyett a magánegészségügyet választotta. A Dr. Rose Magánkórház idén januárban 100%-os növekedést tapasztalt az ortopédiai műtétek számát tekintve 2020. azonos időszakához képest, és a júniusi beavatkozások száma is több mint kétszer annyi volt, mint tavaly ilyenkor.