A bizalom elérése a legfontosabb

2024. május 3.

Az Ápolók Világnapja alkalmából ismerjék meg Jákó Ildikót, aki hét éve a Dr. Rose Magánkórház ápolója.

Ápolók napja

Korai elhivatottság

Tizenegy-két éves voltam, amikor egy síbaleset kapcsán láttam a hegyimentők munkáját, ez az élmény nagyon felkeltette az érdeklődésemet, és e miatt sokáig hegyimentő szerettem volna lenni. Pályaválasztás előtt azonban már kiderült számomra, hogy ez a munka önkéntes és képzés nélküli szolgálat, így inkább az egészségügyi képzés felé orientálódtam. A középiskolában kiemelten tanultam kémiát és biológiát, majd az egészségügyi iskola elvégzése után költöztünk Erdélyből Magyarországra.

Szakmai pálya

Szakmai pályafutásom első állomása a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet volt, ahol a tüdőbetegek ápolását láttam el, itt 13 évig dolgoztam. Ez után az időszak után új kihívást kerestem, más területen is szerettem volna dolgozni, ekkor jelentkeztem a Dr. Rose Magánkórházba, ahol 2017 óta dolgozom. Egyre növekvő műtéti szám mellett egyre több féle műtét érhető el a Dr. Rose-ban: ortopédiai, plasztikai, sebészeti, nőgyógyászati, urológiai és gerinc műtéteket is végzünk. A megnövekedett műtéti szám és a különböző műtéttípusok miatt az ápolói munka is nagyobb kihívást jelent.

Különbözőek a betegek igényei, mindenki más ellátást igényel

Különbözőek a betegek igényei, mindenki más ellátást igényel. Sok páciens érkezik alapbetegséggel a kórházba, cukorbetegek, magasvérnyomásos betegek, tüdőbetegek. A műtét előtt és a műtét után is figyelünk a betegek egyéni igényeire, a szükséges korlátozások, diéták megtartására, illetve a gyógyszereik helyes bevételére. Mindezt az orvosokkal szorosan együttműködve. 

A munkánkat színesíti, hogy sok külföldi páciens érkezik a Dr. Rose Magánkórházba. Velük is könnyen tudok kommunikálni, beszélek angolul, románul, egy keveset spanyolul és olaszul is.

Az ápolói munka előnye és nehézsége

Számomra az előnyt az jelenti, hogy az ápoló hivatás olyan segítő munka, ahol a változatosság garantált. Kórházunk fekvőbeteg részlegén 33 betegágyon gyógyulnak a betegek és sokféle műtéti ellátás áll a betegek rendelkezésére, ezek együtt biztosítják a sokszínű és egyben változatos munkát. A kihívások ellenére ez egy szép szakma, nem tudom elképzelni, hogy más területen dolgozzak. 

Mindenképpen előnyként említeném, hogy széleskörű egészségügyi tapasztalatunk van, ami a mindennapi életben is kamatozik, hiszen a  családtagjainkon is hamarabb észrevesszük ha nincsenek jól, hamarabb küldjük el őket orvoshoz, ha szükséges. A szűrővizsgálatokat is komolyan vesszük a családban, ebben is tudunk segíteni, hogy melyik korosztálynak milyen vizsgálatok fontosak. 

A nehézséget az jelenti, hogy folyamatos munkarendben dolgozunk, sokszor éjszakai műszakban, és hétvégén is dolgozunk. Az előre tervezett munkabeosztás alapján azonban a szabadidőnkkel is előre tudunk tervezni.

A bizalom elérése a legfontosabb

A műtétek után az altatás miatt az első felállásban, az első lépésekben mindig segítünk a pácienseknek, ezzel is az elesés kockázatát csökkentjük. Bármikor, amikor a beteg a felkelést bizonytalannak érzi, számíthat a segítségünkre, mindig kérjük, hogy jelezzenek. A különböző műtétek után segítünk betartani a betegeknek a tiltott mozdulatok elkerülését. Az ortopédiai műtéteknél a gyógytornász által tanított mozdulatokat is segítünk betartani a betegeknek. Minden betegnél figyelünk arra, hogy csak a megengedett mozdulatokat végezze felülésnél, lefekvésnél és a különböző helyzetekben.

A műtét utáni állapot egy bizalmi helyzet, hiszen a műtét után az ápoló az, aki a beteg mellett van, segíti őt ebben a korlátozott helyzetben. Nagyon fontos, hogy elérjük a betegek bizalmát. Sokszor a tartózkodás a betegek részéről abból fakad, hogy nem akarnak a terhünkre lenni. Természetesen a műtét előtt és a műtét után is elmondjuk, hogy számíthatnak ránk, a gyakorlatban ezt azzal biztosítjuk, hogy gyakran kérdezzük meg, hogy mire van szükségük, miben segíthetünk. 

Visszajelzés a betegektől

Távozáskor a betegek hálásak, sokan jelzik, hogy nem volt még részük ilyen ellátásban, mint nálunk. Jellemzően sok betegünk úgy érkezik a kórházba, hogy korábbi páciensünk ajánlotta a Dr. Rose-t.

Feltöltődés egy-egy hosszú műszak után

Hetente többször veszek részt Kangoo órákon, olyan szinten élvezem ezt a sportot, hogy saját Kangoo cipőm is van. Tavasztól, ha az időjárás engedi, kerékpárral járok dolgozni. Az áprilisi Vivicitta futóversenyen a Dr. Rose Magánkórház színeiben futok kollégáimmal. 

 

Kapcsolódó hírek

Családi prevenciós nap

A Dr. Rose Magánkórházban kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, azaz a betegségek megelőzésére és korai felismerésére. A rendszeres szűrővizsgálatoknak kiemelt szerepük van, hiszen az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, vagy rendszeres kezeléssel, kontrollvizsgálatokkal a szövődmények megelőzhetők. Május 10-én, pénteken családi programokkal vártuk a szűrővizsgálatokra érkezőket.

Hamu és Gyémánt: A gyógyítás magasiskolája

A Dr. Rose Magánkórházban a fekvőbeteg-ellátás kiemelkedő színvonalon és exkluzív környezetben történik. A Budapest szívében nyújtott komplex egészségügyi szolgáltatások keretében egyedülálló orvosi csapat, 24 szállodai minőségű szoba és páciensfókuszú ellátás segíti a gyógyulást. A Hamu és Gyémánt Magazinban Dr. Tahy Ádám aneszteziológus, fekvőbeteg-részlegvezető és Kiss Angéla, a fekvőbeteg-ellátásszervezés vezetője nyilatkoztak.

Index: A folyadékfogyasztás fontossága

Az index.hu egészséges életmóddal kapcsolatos sorozatában Dobák Zita, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa osztotta meg az egészséges táplálkozással kapcsolatos tudnivalókat. Az egészséges táplálkozás alapjai után a divatdiéták előnyeit és hártányait mutatta be dietetikusunk, ebben a részben a folyadékfogyasztás fontosságára hívja fel a figyelmet.