Szülés utáni depresszió

2024. január 30.

A környezet abban tud a leginkább segíteni, hogy értő odafigyeléssel fordul az édesanyához, felismeri a szülést megelőző, és szülést követő hangulati/viselkedésbeli különbséget, finoman visszajelzést ad, támogat. De vajon milyen esetben van szükség orvos szakértő segítségére? Dr. Kopacz Erikát a Dr. Rose Magánkórház pszichiáterét kérdeztük a sok édesanyát érintő élethelyzetről.

drrose-kopacz-erika-szules-utani-depresszio.jpg

A szülés utáni depresszió súlyosság szerinti három csoportja

  • Az első, és legenyhébb változat, a szinte minden nőt érintő baby blues állapot. A szülést követő két-három napban jelenik meg, két héten belül spontán elmúlik és főként a hormonok különös játéka eredményezi. Átmeneti, enyhe jelenség: alvászavart, lehangoltságot, szorongást, ingerlékenységet, étvágyban történő változást jelent.
  • A második csoport tagjai - akiknél a korábban említett tünetek enyhe-középsúlyos formában, tartósabban fennmaradnak - a mindennapi életüket nehezebben, de ellátják. Az ebbe a csoportba tartozó édesanyák jellemzően nehezen kérnek segítséget. 
  • A harmadik csoport tagjainál a tünetek súlyossága miatt a mindennapi tevékenységek elvégzése egyre nehezebb, akár a realitással történő kapcsolatvesztéssel járó állapot is kialakulhat, amelyet a környezet, illetve az érintett édesanya maga is könnyebben felismer, így ők hamarabb szakemberhez fordulnak.

Mindenki máshogy éli meg az új élethelyzetet

Az, hogy mennyire nehéz egy nőnek elfogadni az új élethelyzettel járó változásokat, nem válaszolható meg általánosságban. Különböző személyiségjegyekkel, megküzdési repertoárral rendelkezünk, ami abban gyökerezik, hogy milyen családi hátérrel, milyen neveltetéssel, milyen körülmények között élünk, milyen hatások érnek, vagy értek minket. Bizonyos élethelyzetek, kontextusok más-más hatást gyakorolnak ránk. Ugyanazon tünetek mögött számos különböző nehézség áll. Ugyanakkor a saját és a környezet vélt elvárásainak való megfelelési igény jelentős hatást gyakorol napjaink édesanyáinak hétköznapjaira. A családok „problématűrő képessége” sokszor meglehetősen tág, ami megnehezíti a határ felismerését az egészséges és a megterhelő anyai aggodalom, szorongás, félelem között. 

Sajnos sokszor nehezen látjuk be, vagy ismerjük fel korlátainkat. A határok elérése, túlfeszítése előtt érdemes segítséget kérni, a feladatok közül néhányat delegálni, családtagokat bevonni a gondozási feladatokba, fontos, hogy ne egyedül akarjunk mindent megcsinálni. A környezet abban tud a leginkább segíteni, hogy értő odafigyeléssel fordul az édesanyához, felismeri a szülést megelőző, és szülést követő hangulati/viselkedésbeli különbséget, finoman visszajelzést ad, támogat.

Fontos a tudatosság 

Nagyon fontos a napirend kialakítása, ami nem egyezik a korábbi feszes, időpontokhoz kötött napirenddel. A csecsemővel való közös napirend kialakítása rugalmas, inkább egy sorrendiséget jelent (ébredés, etetés, séta, etetés, alvás, játék, etetés, vagy ezek kombinációja), mely alapja az egymásra hangolódás. Fontos, hogy a csecsemő igényeinek kielégítése mellett igyekezzünk a lehetőségeinken belül saját igényeinket is megfigyeli és kielégíteni. 

Kezelési lehetőségek

A tünetek fontossága leginkább abban rejlik, hogy a depresszióval járó állapotok egy életminőségbeli romlást jelentenek. Az édesanya inkább túléli a mindennapokat, mint átéli, vagy megéli azokat. A csecsemőnek is szüksége van a külvilág megismerésében édesanyja érzelmi visszajelzéseire, amik ilyen esetben beszűkülnek, megfakulnak, ami a csecsemő későbbi szellemi fejlődésére is hatással van.

A depresszió kezelése gyógyszeresen és pszichoterápiásan is lehetséges, illetve ezek kombinációjával. Szakember segítségével érdemes átbeszélni a lehetőségek tárházának előnyeit, hosszútávú hatékonyságát. 

Bármilyen kétség esetén érdemes egy gondolatébresztő beszélgetéssel rátekinteni a helyzetre, egy objektív külső véleménnyel gazdagítani nézőpontunkat, mely semmilyen következményt, kötelező terápiás utat nem von maga után.