Post-COVID tünetek

2021. október 25.

2021 októberéig több mint 800 000 koronavírus fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Mára már mindannyiunk környezetében vannak a betegségen átesett családtagok, ismerősök, közülük pedig sajnos sokan tapasztalnak hónapokkal a betegség lezajlását követően is elhúzódó, Post-COVID tüneteket. Dr. Kiss-Dala Noémit, a Dr. Rose Magánkórház infektológusát kérdeztük a leggyakrabban előforduló, tartósan fennálló tünetekről és ezek gyógyításáról.

koronavírus lilás

A betegség kialakulása után mennyi idő elteltével érdemes Post-COVID rendelést felkeresnünk a nem múló tüneteinkkel?

A COVID-19 betegséget követő három hónapban számos tünet mutathat javulást kivizsgálás és kezelés nélkül is , ezért a nemzetközi szakirodalommal egyetértésben azt ajánlom, hogy három hónapon túl is fennálló panaszokkal keressünk fel Post-COVID ambulanciát. A fertőzés után három hónappal többféle tünet fennmaradásáról számolnak be a betegek: a leggyakoribbak a fáradékonyság, fejfájás, köhögés, légszomj, sokan a szag-ízérzés elvesztésétől, különböző fájdalmaktól, zsibbadástól szenvednek, de kialakulhat tartós hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom is.

A koronavírus fertőzés után a legtöbb ember panaszmentessé válik, tehát maradványtünet nélkül gyógyul. Szerencsére ritkábban, de Post-COVID tünetei azoknak is kialakulhatnak, akik enyhe vagy tünetmentes fertőzésen estek át. Azok a betegek, akik középsúlyos vagy súlyos lefolyású betegségtől szenvedtek, talán még gyakrabban tapasztalnak post-COVID tünetek. A Post-COVID szindrómával jelentkező betegek gyógyításánál azt gondolom, hogy nagyon fontos a holisztikus szemlélet, a beteg kórtörténetét, életkörülményeit és életminőségét is figyelembe kell venni a kivizsgálás és kezelés során. Fontos, hogy kizárjuk a tünetek hátterében a szervi elváltozásokat, ezért a társszakmákkal szoros együttműködésben történik a kivizsgálás, például neuropszichológus, fül-orr-gégész, neurológus, pulmonológus, kardiológus, gasztroenterológus segít az elkülönítő kórismézésben. Amennyiben nem találunk komoly szervi eltéréseket, gyakran vitaminhiány, ásványianyag hiány vagy mozgásszervi panaszok állnak a tünetek hátterében. Ezek az állapotok a hiányzó nyomelemek pótlásával, mozgásszervi rehabilitációval, alvásterápiával sikeresen kezelhetőek, bár sokszor hosszú időt és kitartást igényelnek.

Melyek a leggyakrabban előforduló tünetek 3 hónap után? Melyek a legfontosabb Post-COVID vizsgálatok? Mi történik, ha nem vizsgáltatjuk ki a nehezen múló tüneteket?

Számos beteg számol be arról, hogy három hónappal a fertőzést követően szaglás vagy ízérzés zavara áll fenn, ezeket a panaszokat szaglás terápiás módszerekkel gyógyítjuk. Betegeink jelentős részét érinti a memóriazavar a fertőzést követően, ilyen esetekben neuropszichológus tud segíteni a panaszok csökkentésében, megszüntetésében. Sok beteg tapasztal a fertőzést követően is nehézlégzést, ilyenkor a beteg úgy érzi, nem tud elég nagy levegőt venni. Ezeknek a panaszoknak a hátterében állhatnak olyan mozgásszervi problémák is, amelyeket légzőtorna segítségével javíthatunk, de mindenképpen szükséges kizárni az egyéb szervi eltéréseket, ezek fennállása esetén pedig célzottan az eltéréseket igyekszünk kezelni. Ebben a tüdőgyógyász a legnagyobb segítségünk, valamint mellkasi CT vizsgálattal és kiterjesztett laborvizsgálatokkal tudunk diagnózishoz jutni. A mellkasi panaszok tekintetében indokolt lehet kardiológiai kivizsgálás is, melynek része lehet mellkas CT, szív ultrahang és EKG vizsgálat is. Mint már említettem, tartósan fennálló tünetek esetén nagyon fontos kizárni a szervi eltéréseket, hiszen a szervek károsodása hosszú távú következményekkel járhat. Szervi eltérés hiányában is javaslom azonban a koronavírus fertőzésen átesett betegek rehabilitációját, hiszen a Post-COVID-os tünetek jelentős életminőség csökkenést tudnak okozni.

Mikortól végezhetünk fizikai munkát és mikortól sportolhatunk?

Számos Post-COVID tünet esetén a mozgás és fizikai aktivitás sokat tud javítani a betegek állapotán. Vannak azonban olyan tünetegyüttesek, kórképek, amelyekben kimondottan ellenjavallt a fizikai aktivitás. Amennyiben nincs a panaszok hátterében krónikus fáradtság szindróma, azt javaslom, hogy a fertőzést követően három hónappal térjenek vissza a fizikai aktivitáshoz. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a az aktív testmozgás újrakezdése fokozatos legyen, mert a túlzott megerőltetés jelentős visszaesést tud okozni a gyógyult betegek terhelhetőségében.