Pollenallergiás megbetegedések kezelése a koronavírus járvány alatt

2021. április 22.

Hazánk éghajlati és földrajzi viszonyai alapján három fő pollenszezont különíthetünk el, amely időjárástól függően február végétől október végéig terjednek. A korán virágzó fák szezonja után a fűfélék pollenje uralkodik a légtérben, az arra érzékenyekben megkezdődtek a panaszok. A koronavírus járvánnyal egy időben zajló pollenallergiával kapcsolatos kérdéseinkre Dr. Ph.D. Krasznai Magdolna, a Dr. Rose Magánkórház fül-orr-gégész, allergológus szakorvosa válaszol.

Pollenallergia

Megkülönböztethetőek az allergiás tünetek a koronavírus tüneteitől?

A szezonális allergiás rhinitis jellegzetes tünetei a vizes orrfolyás, tüsszögés, könnyezés, orrdugulás, szem-, orr-, torok-, fülviszketés. Ilyen panaszok esetében gondolni kell az allergiás náthára.

Az egész évben fennálló perenniális rhinitis - házipor, állati szőrök, toll... allergia - vezető tünete az orrdugulás, de vizes orrfolyás és tüsszögés is kísérheti.

A korábban már kivizsgált, diagnosztizált allergiás rhinitises pácienseknél ezen tünetek ismertek, de akik még korábban nem észlelték ezeket a panaszokat, gondoljanak allergiás náthára és forduljanak szakorvoshoz.

A korona vírus járvány tünetei elsősorban a láz, köhögés, nehézlégzés, végtagfájdalom, szaglás és íz érzés zavara. Összességében nem az orr tünetek dominálnak.

Folytassuk a megkezdett allergia ellenes kezelést esetleges koronavírus fertőzés esetén?

A kezelést minden esetben folytatni kell.  Az allergiás náthás pácienseknek javasoljuk a gyógyszeres kezelés megkezdését még az allergiás tünetek kialakulása előtt. A szokásos gyógyszeres kezelést a koronavírus fertőzés alatt is alkalmazzák.

A korona vírus elleni oltás felvétele hogyan befolyásolja az allergia elleni gyógyszerek hatását? Használhatunk-e szteroidos orrsprayt és más allergia ellen ható gyógyszert az oltás időpontjában?

A tünetektől függően javasolt az allergiás nátha kezelésének folytatása. A lokális szteroidos orrspray és az antihisztamin tartalmú tabletta, spray használata is indokolt az oltás idején is!

Folytathatjuk-e az immunterápiát az oltás felvétele idején?

Megkezdett immunterápia folytatása javasolt, de természetesen a tervezett oltás napján visszaléphetünk a sublingualis (nyelv alatti) terápiás protokollban. A subcutan (bőr alatti) injekciót programozottan eltolhatjuk pár nappal.

Melyek azok a körülmények, amelyek erősíthetik a pollen allergia tüneteit? Segítheti a tünetek enyhítését a maszk és napszemüveg viselése?

Az elhanyagolt krónikus orr és melléküregek betegségei, anatómia deformitás, a nem megfelelően beállított gyógyszeres terápia, az étkezés okozta keresztreakció, a stressz, a levegőszennyeződés, a túlzott antibiotikum fogyasztása, a rossz fizikai állapot egyaránt ronthatja, súlyosbíthatja az allergiás nátha tüneteket.

A szájmaszk és a napszemüveg rendszeres viselése, a gyakori orrmosás, hajmosás, a megfelelő pollenszűrő alkalmazása enyhíthetik az allergiás tüneteket. A fizikai aktivitás, sport, mozgás, megfelelő étkezés és életmód szintén jó hatású lehet.