Köszvény: odafigyeléssel gyógyítható?

2023. július 4.

Köszvény: kellemetlen, erős fájdalommal járó betegség. Rohamszerűen, leggyakrabban a nagylábujjon, de más ízületeken is éjjel vagy kora reggel megjelenő, nagy fájdalommal járó betegség. Általában a láb- vagy kézujj alapízülete megduzzad, kipirosodik, érintésre, mozgatásra nagyon fájdalmas, a betegek még a takarót sem tudják elviselni a lábukon. A roham néhány órától akár több napig is tarthat, nagyobb fizikai terhelés, bőséges vacsora és szeszes ital is kiválthatja. Az ízületek megduzzadásával és erős fájdalmával járó betegség megfelelő étrenddel gyógyítható. Összeszedtük, mire kell odafigyelni.

drrose-koszveny-gout-labfajdalom-kezfajdalom-dobak-zita.png

Mi okozza a köszvényt?

A köszvény kizárólag emberen előforduló anyagcsere megbetegedés. Jellemző kiváltó oka a vérben előforduló magas húgysavszint, melynek következtében a húgysavval túltelített vérből a szövetekben, főleg az ízületekben kristályok csapódnak ki, amelyek gyulladást idéznek elő.

Magas húgysavszintről akkor beszélünk, ha a húgysav meghaladja a laboratóriumi normál értéket a vérben. Ez nem feltétlenül jár tünetekkel, nem okoz panaszokat, később azonban, amikor már kristályok képződnek, a betegség ízületi fájdalommal járó rohamokban nyilvánul meg.

A latinul hyperuricaemiának nevezett magas húgysavszint és a köszvény közötti kapcsolat egyértelmű: a magas húgysavszint kristályképződést, a kristályok pedig köszvényes gyulladást okoznak. A köszvény során a húgysavanyagcsere zavarához gyakran társul a cukor- és a zsíranyagcsere zavara is. A köszvény férfiakon gyakoribb, a nők általában a változókorban betegednek meg.

Megoldás: figyeljünk oda, mit eszünk!

Dobák Zita, a Dr. Rose Magánkórház dietetikus szakembere szerint „A köszvény elleni legjobb gyógymód az odafigyelés: megfelelő étrenddel a tünetek csökkenthetőek, a húgysavszint csökkenthető, a betegség kontroll alatt tartható, csak a szervezetbe jutó purin mennyiségét kell csökkenteni.”

A purin egy olyan szerves vegyület, amely a legtöbb ételben megtalálható, és emésztése során az emberi szervezet húgysavat termel. A recept egyszerű: a köszvény előfordulását és tüneteit a purinbevitel csökkentésével lehet kordában tartani.

A purinbevitel csökkentése mellett segítenek a gyakori, kisebb étkezések, fontos zsírszegény ételeket fogyasztani, az alkoholt elhagyni, és a testtömeg-indexet koplalás nélkül a normál értékre (BMI=25 vagy kevesebb) csökkenteni, valamint naponta legalább 2 liter folyadékot elfogyasztani.

Mi mennyi purint tartalmaz?

Normál táplálkozással naponta 600-1000 mg purin kerül a szervezetbe. A köszvényes diéta során ezt a purinbevitelt kell 300 mg/nap alá csökkenteni, köszvényes roham esetén pedig a 100 mg/nap segít a javulásban.

A legtöbb növényi táplálékban, gabonában, zöldségben, gyümölcsben a purin szinte elhanyagolható mennyiségben (0-30 mg/100 g) fordul elő, vannak azonban olyan növények, amelyekben valamivel több (30-75 mg/100 g) purin van, ezért a zöldborsó, karfiol, brokkoli, zöldbab, paraj nem javasoltak. A tej, a kefir, a joghurt és más tejtermékek ugyancsak csekély mennyiségben tartalmaznak purint, a kockázatcsökkentő táplálkozásban javasolt naponta fél liternyi tej vagy azzal egyenértékű tejtermék elfogyasztása. Fontos, hogy a sovány tejtermékek közül válogassunk, a zsírosak kerülendők. A tojás szintén előnyös alacsony purintartalma miatt, de koleszterintartalma óvatossá tesz bennünket: szív- érrendszeri betegség esetén fogyasztását heti 2-4 darabra célszerű korlátozni.

Az állati eredetű élelmiszerek közül a húsok, húskészítmények és a belsőségek nagy mennyiségű purint tartalmaznak, ezért fogyasztásuk kerülendő. A halak és tengeri állatok közül a hering, szardínia, makréla, garnéla és kagyló fogyasztása kerülendő, a pontyban és fogasban viszont kevés a purin. Nem javasoltak a szójakészítmények, a magvak, a hüvelyesek, a csokoládé, és erős korlátozásokkal szabad kávét vagy teát is inni.

Ne feledjük: köszvényes rohamot nemcsak éhezéssel, hanem bőséges étkezéssel is kiválthatunk, ezért a gyakori, napi ötszöri, egyszerre kis mennyiségű étel fogyasztása ajánlott!

„Így érhetjük el, megfelelő étrenddel és tervezéssel azt, hogy húgysavszintünk ismét a normális érték alá csökkenjen, és megszabaduljunk a köszvény kellemetlen következményeitől” – javasolja Dobák Zita dietetikus.