Kellemetlen tünetek – húgyúti fertőzés

2021. július 22.

Hiába kutatjuk az angol szótárban a felfázás szó szerinti megfelelőjét, nem fogjuk megtalálni. A mindennapi szóhasználatban gyakran elhangzó felfázás kifejezés helyett a hólyaghurut, vagy az alsó húgyúti fertőzés a helytálló. A Dr. Rose Magánkórház urológus szakorvosa, Dr. Varga József válaszol a sok nőt érintő tünetekkel kapcsolatos kérdésekre.

Felfázás

Felfázás, hólyaghurut, húgyhólyag-gyulladás vagy húgyúti fertőzés, melyik a helyes kifejezés?

Talán a legmegfelelőbb kifejezés az alsó húgyúti fertőzés. Azért nem jó kifejezés a felfázás, mert nem a hideg, a hideg felületen ülés okozza a hólyag, vagy a húgycső gyulladását, még a hideg tenger, vagy tó vize sem.

Hogy alakul ki a húgyúti fertőzés?

A húgyúti fertőzés oka hölgyeknél a húgycső rövidsége, ami miatt a bőrünkön előforduló kórokozók könnyedén feljuthatnak a húgyhólyagba. Normál esetben ezeket kivizeli az ember a következő vizelet ürítésekor.

Abban az esetben, ha mégis eléri kórokozó (leggyakrabban baktérium pl. E. coli) a nyálkahártyát vagy az alatta levő kötőszövetet, akkor jelentkeznek a panaszos tünetek.

Melyek ezek a tünetek?

Elsősorban gyakori, fájdalmas vizelés, majd erősödő fájdalom, és gyakrabban jelentkező vizelési inger, de jellemző lehet az is, hogy sűrűn kell, keveset üríteni. Ilyenkor már a vizelés után sem nyugszik az égető, fájdalmas vizelési inger mert “összefekszik üres hólyagnál a gyulladt nyálkahártya“ ami önmagában fájdalmat okoz. Előfordul, hogy a vizelet zavaros, rossz szagú lesz. Ha még mindig nem mentünk orvoshoz, következhet a véres vizelet és láz is felléphet.” Ez már elviszi orvoshoz a betegeket.

Ilyenkor érdemes vizeletvizsgálatot végezni, lehetőség szerint vizelet tenyésztéssel együtt, mert megtudhatjuk milyen kórokozó áll a panaszok mögött, így adott a célzott kezelés lehetősége is. A bakteriológiai vizsgálat eredményét nem mindig várhatjuk meg egy több napos alsó húgyúti betegség esetén, de tudni kell, hogy mi okozza, okozta a hólyagpanaszokat. 

Léteznek hajlamosító tényezők, körülmények?

  • A női húgycső nem hosszú, és az aktív záró funkció még ennél is rövidebb. Ez önmagában is okozza, hogy könnyebben bejuthatnak kórokozók a húgycsőbe és a hólyagba.
  • Változó korban és azt követően elvékonyodik a húgycső nyálkahártyája, így még könnyebben bejuthatnak kórokozók a hólyagba.
  • Idősebb korban a méhszalagok meglazulnak, ezzel együtt a hólyag helyzete is más lesz és könnyebb a fertőződés ebben az esetben.

Mik a veszélyek?

Ha a fertőzés az alsó húgy-utakról (húgycső, hólyag) a felső húgy-utak felé (vesevezeték = ureterer, és vesemedence, veseállomány) felé terjed. Ez egy súlyos kórkép, urológus szakorvos segítsége szükséges a gyógyuláshoz.

Amennyiben a panasz ismétlődik, tisztázni kell, hogy mi tartja fenn a fertőzést? Lehet ritka kórokozó (Clamidia, Ureaplazma, gomba stb.) vagy szervi eltérés, esetleg góc (gégészeti, fogászati, vastagbél, nemi szervek stb.) is állhat a kiújuló betegség mögött. 

Mit tehetünk, ha jelentkeznek a tünetek?

Enyhe esetben gyulladásgátló és bő folyadék bevitele is elég lehet a folyamat megállítására. Vannak egy-két nap alatt ható gyógyszerek, ha ezek nem elegendőek, szakorvosi találkozót javasolnék.