Urológia

Az urológia a húgyutak (vese, vesemedence, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) és a férfi nemi szervek egészségével, veleszületett és szerzett rendellenességeivel, betegségeivel foglalkozik, de ide tartoznak az említett szervek gyulladásos, daganatos elváltozásai is. 

Urológiai magánrendelésünkön nagy figyelmet fordítunk a betegségek megelőzésre, kiemelten a prosztata legkülönbözőbb elváltozásainak – gyulladásos, jó és rosszindulatú daganatok – korai diagnosztikájára és kezelésére, hiszen ez biztosítja az idejében megkezdett hatékony kezelés és eredményes gyógyulás lehetőségeit.

Az urológiai betegségeket sokan még mindig kényes problémának tartják, ezért nem szeretnek róla beszélni. Ezek az állapotok azonban igen gyakoriak, ismeretük tehát nagyon fontos: ennek érdekében az alábbiakban bemutatjuk a jellemző betegségeket és azok tüneteit, és kitérünk az urológiai vizsgálat és műtét menetére is az eljárás teljes körű megismerése érdekében.

Milyen betegségekkel foglalkozik az urológia? 

Bár sokan kizárólag a férfiakat érintő betegségeket sorolják ide, urológiai eredetű problémák mindkét nemnél előfordulhatnak, ez a terület foglalkozik ugyanis a vizelet elválasztó és elvezető rendszer – a vese, a vesevezeték, a húgyhólyag és a húgycső betegségeivel. Ide tartoznak még a férfi nemi szervek, így egyebek mellett a herék, a mellékherék, a prosztata, az ondóvezeték és a hímvessző problémái, elváltozásai is; ezek közül az alábbiakban csak a leggyakrabban előforduló betegségeket ismertetjük.

Húgyúti fertőzések 

Az állapotot általában felfázásként emlegetjük, ez az elnevezés azonban helytelen, hiszen ezeket a fertőzéseket különböző kórokozók, baktériumok váltják ki, nem pedig a hideg. A szervezetbe jutott baktériumok hatására a különböző szövetek begyulladhatnak, ennek következtében pedig kialakulhat húgycsőgyulladás, húgyhólyaggyulladás vagy súlyos esetben vesemedence-gyulladás.

A húgyhólyaggyulladás legjellemzőbb tünete a vizelés során tapasztalható égő érzés, fájdalom és a nehezített vizeletürítés. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egyszerre erőfeszítések árán is csak kevés vizelet távozik, a hólyagban pedig nyomásérzés tapasztalható. Ha a gyulladás előrehaladottabbá válik, a vizelet véressé válhat. 

Amennyiben a fenti tünetekhez láz és deréktáji fájdalom is párosul, felmerülhet a vesemedence-gyulladás gyanúja, ami mielőbbi orvosi ellátást igényel, hiszen a kórokozók hosszú távon tartósan károsíthatják a vesét.

A betegség nőknél gyakrabban fordul elő, de hajlamosító tényező lehet még a gyenge immunrendszer, az elhízás, a változókor, a terhesség, az aktív nemi élet, a cukorbetegség, a veseproblémák és az egyéb krónikus betegségek, férfiaknál pedig a prosztatamegnagyobbodás is. 

Vesekő 

A vesekövek az esetek körülbelül 70-80 százalékában kalcium-oxalátból, 15-20 százalékban húgysavból, 10 százalékban magnézium-foszfátból állnak. Méretük lehet nagyon kicsi, gombostűfejnyi, de súlyos esetben a kő akár az egész vesemedencét is kitöltheti. Problémát egészen addig nem okoz, amíg a húgyutakat nem zárja el, ha azonban ide bekerül, ez az apró akadály jelentős fájdalmat okozhat. 

A betegség nőket is érinthet, de a férfiaknál jóval gyakoribb. Kialakulásának oka elsősorban a nem elegendő folyadékfogyasztás, mivel a vesében esetlegesen kialakuló kisebb kristályok normál esetben a folyadék segítségével távozhatnak, ha azonban ez nem történik meg, egyre nagyobb kövekké állnak össze. 

Ritkábban ugyan, de a kialakulást elősegítheti a nem megfelelő táplálkozás, az elhízás, bizonyos alapbetegségek – anyagcserezavarok, pajzsmirigy-problémák – fennállása, egyes gyógyszerek vagy vitaminok szedése, de húgyúti fertőzés következtében kialakuló gyulladások is. 

Vesekő jelenlétére utalhat a vesetájékon érzett tompa nyomás, a gyakori bakteriális fertőzések előfordulása, a véres vizelet, a szúró, görcsös derék- vagy alhasi fájdalom, mely egyéb testrészekbe is kisugározhat. 

Prosztatamegnagyobbodás 

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása – más néven prosztatatúltengés – a férfiak leggyakoribb urológiai megbetegedése. Ebben az esetben az történik, hogy a prosztatát alkotó sejtek szaporodni kezdenek, emiatt pedig a prosztata mérete megnő. Ez gyakorlatilag egy jóindulatú daganat, mely csak azért okoz tüneteket, mert a mérete megváltozik, a szervezetben azonban nem képez áttéteket. 

Az állapotra megtévesztő a betegség kifejezést használni, hiszen a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás egy természetes élettani folyamat: a prosztata mérete a serdülőkori növekedést követően negyven-ötven éves korban ismét nőni kezd, ennek köszönhetően a tünetek – a nehezen induló, akadozó, vékony sugarú vizelet, melynek ürítéséhez erőlködés szükséges – jelentkezése a kor előrehaladtával egyre gyakoribb: a 80 év feletti férfiak körülbelül 90 százalékát érintik. Fontos tudni, hogy az állapot jól kezelhető, ezért érdemes vele mielőbb orvoshoz fordulni. 

Prosztatagyulladás 

Ez az egyik leggyakoribb, bármely életkorban előforduló prosztataprobléma, melynek típusai eltérő tünetekkel járhatnak együtt.

Az akut bakteriális prosztatagyulladás baktérium által okozott fertőzés következtében jön létre, mely a környező területekről – például a húgyutakról – terjedhet át a prosztatára. Jellemző tünete a gyakori, sürgető vizelési inger, egyszerre kis mennyiségű vizelet távozása, a terület fájdalma valamint a magas láz és a hidegrázás. Akut prosztatagyulladás esetén nagyon fontos az antibiotikumos kezelés megkezdése, ezért a tünetekkel minél előbb orvoshoz kell fordulni. 

A krónikus prosztatagyulladást a folyamatos, esetleg a gyakran visszatérő bakteriális fertőzés okozza, valamint előfordulhat akkor is, ha az akut gyulladás kezelése során nem sikerül elpusztítani valamennyi kórokozót. A krónikussá vált gyulladás tünete lehet a sürgető vizelési inger, a fájdalmas ejakuláció és vizelés, a derékfájdalom vagy a véres ondó. 

Prosztatagyulladás kialakulhat baktériumok jelenléte nélkül is, ebben az esetben gyulladáscsökkentő és más gyógyszerek alkalmazása vezethet a tünetek enyhüléséhez. 

Merevedési zavarok 

A merevedési problémák – annak teljes hiánya, a hamar megszűnő merevedés, a korai magömlés – hátterében számos ok állhat: ezek lehetnek lelki eredetű gondok vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása, mégis fontos kizárni valamely szervi eredetű betegség fennállását. 

Mikor érdemes urológushoz fordulni? 

Az urológia eredetű problémák jelentős része időben felfedezve egyszerűen kezelhető, a korai diagnózis pedig egy esetleges komolyabb betegség gyógyítása szempontjából is rendkívül fontos. Érdemes tehát minél előbb szakorvoshoz fordulni, ha azt tapasztaljuk, hogy vizelési szokásaink megváltoztak: ilyen lehet a vizelési nehézség, a szakadozott vizeletürítés, a vizelés ívének vagy sugarának megváltozása valamint az is, ha úgy érezzük, hogy akárhányszor keressük fel a mosdót, nem tudjuk kivizelni magunkat. 

Keressük fel az urológiai szakrendelést, amennyiben szexuális diszfunkciók vagy vizelettartási zavarok lépnek fel, valamint görcsös deréktáji fájdalom, az alhas vagy a gát tájékán kialakuló diszkomfort érzés, fájdalom jelentkezése esetén. Természetesen kivizsgálásra lesz szükség, ha azt tapasztaljuk, hogy a vizelet véres vagy zavaros lesz, függetlenül attól, hogy ez fájdalommal jár-e; ha a nemi szerveken kiütés, egyéb bőrtünet vagy fájdalom jelentkezik, illetve ha azokon tapintási, alaki eltérés lép fel.

Ne késlekedjünk akkor sem, ha a tisztálkodás vagy az önvizsgálat során valamilyen furcsa dolgot, elváltozást észlelünk vagy tapintunk.

A fentieken túl a férfiak esetében urológiai eredetű problémára utalhatnak a heretáji panaszok, fájdalmak, a megnagyobbodott here vagy a merevedési problémák és a korai magömlés, de 40 éves kor felett a rendszeres szűrővizsgálat minden férfi számára javasolt. A nőknek is érdemes felkeresni a magán urológust visszatérő nőgyógyászati panaszok esetén.

Mi történik egy urológiai vizsgálaton? 

Az urológiai szakvizsgálat első lépése az anamnézis felvétele. Ennek során szakorvosaink kikérdezik a beteget a korábbi betegségeiről, gyógyszereiről, jelen panaszairól és tüneteiről. Ezt követően történik a fizikális vizsgálat, melynek során orvosaink megtapintják az érintett területeket, majd ha szükséges, további vizsgálatokat rendelnek el. Ilyen például a uroflow, mely a vizelet ürítésének dinamizmusát, minőségét mutatja meg, de előfordulhat, hogy a teljes mértékben fájdalommentes ultrahang segítségével áttekintjük a veséket, mellékveséket, azok környezetét, a vesevezeték kezdeti szakaszát, a húgyhólyagot és annak környezetét, a vesevezeték hólyagközeli részét, a prosztatát és az ondóhólyagokat. Így lehetőség nyílik az esetleges szerkezeti eltérések kimutatására, a nemi szervek struktúrájának megismerésére. 

Amennyiben még mindig nem született meg a pontos diagnózis, orvosaink további vizsgálatokat – CT, MRI, izotópdiagnosztika, célzott szövettani vizsgálatok – javasolhatnak, melyeket azonnal meg is szerveznek a páciens részére.

Hogyan érkezzünk a vizsgálatra? 

Amennyiben a vizsgálatokra a reggeli órákban kerül sor, érdemes éhgyomorra és telt hólyaggal érkezni, így a laboratóriumi és az esetleges ultrahang vizsgálat egyszerre is elvégezhető. Minden esetben fontos, hogy ha ezek rendelkezésre állnak, a páciens hozza magával korábbi zárójelentéseit, ambuláns leleteit, CT vagy MR vizsgálati anyagát, valamint a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját.

Az urológiai műtét 

Az urológiai problémák nagy része szerencsére jól kezelhető gyógyszeresen, bizonyos betegségek esetén azonban a műtéti megoldás lesz a célravezető. Napjainkban az urológiai műtétek jelentős része már endoszkóppal, vagyis a húgycsövön vagy a bőrön át bevezetett száloptikás eszköz alkalmazásával elvégezhető - még olyan daganatsebészeti műtétek is, melyek korábban elképzelhetetlennek tűntek hasüregi feltárás nélkül. Az endoszkópos műtétek a páciens számára sokkal kevésbé megterhelőek, gyorsabb gyógyulást és kevesebb szövődményt eredményeznek. Nyílt feltárással járó műtétet csak akkor alkalmazunk, ha a betegség más módon nem gyógyítható biztonságosan.

Prémium színvonalú fekvőbeteg részlegünkön 3 műtő és 24, minden igényt kielégítő, 33 ággyal felszerelt betegszoba áll pácienseink rendelkezésére: a legmagasabb szakmai színvonal találkozik itt a biztonságos és nyugodt gyógyulást segítő exkluzív környezettel.

Kórházunkban egynapos és többnapos sebészeti ellátásra is lehetőség van, a sebészeti műtéteket pedig minden esetben részletes és gondos kivizsgálás előzi meg. Ennek célja az, hogy a páciens a lehető legjobban előkészített állapotban kerüljön a műtőbe, így a gyógyulás gyorsabb, a szövődmények száma pedig jelentősen csökken.

Kiemelt urológia vonatkozású műtéteink között megtalálható a fitymaszűkület miatti műtét (dorsal incisio), a here vízsérv (hydrokele) műtét, a körülmetélés (circumcisio) és a rövid kantár (fitymafék) átvágás (frenulotomia).

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

  • Magasan képzett szakorvosokkal várjuk. Urológiai szakrendelésünkön felkészült, tapasztalt orvosokkal és a legmodernebb diagnosztikai eszközök segítségével végezzük a vizsgálatokat.
  • Személyre szabott ellátást biztosítunk minden páciensünknek. A vizsgálatok során nem csak a kórelőzményekre és a családban előfordult hasonló betegségekre fordítunk nagy hangsúlyt, de az egyedi betegigényekre is odafigyelünk, és mindezeknek megfelelően dolgozzuk ki az adekvát terápiás tervet.
  • Empatikusan fordulunk pácienseinkhez. Az első vizsgálattól kezdve a terápiás időszakig mindvégig türelemmel kezeljük betegeinket, és minden esetben részletes, átlátható tájékoztatást adunk a diagnózisról, valamint a kezelési lehetőségekről.

Az urológiával kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.