Ortopédiai műtétek

A tartó- és mozgásszervi problémákat - amelyet veleszületett, vagy szerzett rendellenességek, balesetek, betegségek okoztak - gyakran csak műtéti úton lehet kezelni, ez az egyetlen módja, hogy visszanyerje a mozgáskészségét, megszűnjenek a fájdalmai. A Dr. Rose Magánkórházban az ortopédiai műtétek várakozás nélkül elérhetők, mind az artroszkópos, mind az endoprotetikai beavatkozások – például csípő-, térd- és vállprotézis műtétek – esetén. Az első szakorvosi konzultációtól számított 1-2 héten belül biztosítunk időpontot a szükséges beavatkozásra. Az endoprotetika, artroszkópia, kéz- és sportsebészet specialistái a legmodernebb, minimál invazív technikákkal gyorsítják a gyógyulást, amit gyógytornász, manuálterápiás és sportrehabilitációs munkatársaink egészítenek ki.

Mikor szükséges ortopédiai műtét? 

Az ortopédia a tartó – és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett rendellenességeinek kezelésével foglalkozik. Ide tartozik a végtagok csontjainak, ízületeinek betegségei, az izombetegségek egy része, valamint a gerinc és a csigolyákat körülvevő lágyrészek elváltozásai.

Az ortopédiai problémák kezelése konzervatív – nem műtéti –, és műtéti eljárásokkal történik. A konzervatív kezelések közé tartoznak a gyógyszeres és fizikai terápiák (pl. injekciós porcpótlás, fizikoterápiás és fizioterápiás kezelés).

A sebészeti beavatkozást igénylő eljárások közé tartozik az artroszkópos műtét (egynapos sebészeti beavatkozással elvégezhető az ízület feltárása nélkül), a műtétek, és a protézis beültetése (a mozgásképtelen ízület művi ízülettel való pótlása, implantátum).

A leggyakoribb ortopédiai beavatkozásaink 

Csípőprotézis műtét 

Csípőprotézis műtét elvégzésére a csípőízület kopásos elváltozásai (fejlődési rendellenesség), gyerek- és fiatalkori növekedési problémák, combfejkeringési károsodások, gyulladásos betegségek, illetve sérülések (combnyak vagy combfej törés) miatt lehet szükség. A sérült, megkopott csípőízületet új, művi ízület beültetésével helyettesítik, amivel lehetővé válik fájdalommentes járás, a csípőízület mozgatása.

Műtéti technikát illetően kórházunkban az izomleválasztás nélküli, minimál invazív technikát preferáljuk. 

Az implantátumok csontba való rögzítéseként megkülönböztetünk csontcementtel rögzített, és úgynevezett cement- illetve ragasztómentes implantátumokat. Utóbbiak feltétele a megfelelő csontminőség. Kórházunkban, ha lehetőség van rá - és az esetek 95%-ban ez lehetséges is -, ezt a beültetési formát választjuk. A többi esetben csontcementtel biztosítjuk a megfelelő rögzülést.

Az implantátum fémanyagát tekintve a legjobb, hosszú távú utánkövetési eredményekkel bíró titánium alapanyagú implantátumokat használjuk. A háromnapos kórházi tartózkodást követően operált betegeink rendszerint olyan fizikai állapotban távoznak, hogy nem szorulnak folyamatos otthoni felügyeletre.

Bővebb információk a csípőprotézis műtétről >>

Térdprotézis műtét 

A térdízület kopásos elváltozásainak egy része korábbi fejlődési rendellenesség (térdízületi tengelyeltérés, torsiós deformitások), gyerek- és fiatalkori növekedési problémák, körülírt keringészavarok, gyulladásos betegségek, csontsérülésből fakadó ízfelszíndestrukciók, illetve szalagszakadások okozta instabilitások és meniscus sérülések miatt alakul ki. Emellett hajlamosító tényező nélkül is kialakulhat a térdízület elhasználódása, amit a szakirodalom elsődleges térdkopásnak nevez.

A térdprotézis beültetés célja és lényege a károsodott ízfelszínek cseréje. Az implantátumokat a csontba antibiotikum tartalmú csontcementtel rögzítjük. Ez a széles körben alkalmazott fixációs megoldás, de kórházunkban lehetőség van úgynevezett cement nélküli térdportézis beültetésre is. Lehetőség szerint ezt a beültetési formát választjuk, de véglegesen a műtét során, a csontminőség és a térdkalács állapotának függvényében dőlhet el. Fémérzékeny betegek esetében lehetőség van titán bevonatú implantátumok beültetésére is.

A minimál invazív műtéttechnikai megoldásnak köszönhetően betegeink lakásban járóképes és lépcsőzésre alkalmas állapotban hagyják el a műtét utáni harmadik napon a kórházat.

Bővebb információk a térdprotézis műtétről >>

Artroszkópos térdműtétek

Az ízületek sérüléseinek, kopásos- és gyulladásos betegségeinek, valamint veleszületett elváltozásainak korai sebészi kezelésében az ízületi tükrözés útján végzett beavatkozások biztosítják a leghatékonyabb lehetőséget. Ennek során 2–3, esetleg 4 apró, 4–5 mm-es behatoláson keresztül, megfelelő minimál invazív technikával az ízületek belülről átvizsgálhatók, és speciális műszerháttér birtokában a szükséges műtéti beavatkozások elvégezhetők.

Az eljárás előnyei nemcsak a kisebb műtét utáni panaszokban és a gyorsabb rehabilitációban rejlenek, hanem a precíziós technikával a beavatkozások is pontosabban végezhetők el, valamint jobb hosszú távú eredményt biztosítanak.

Bővebb információk az artroszkópos térdműtétekről >>

Elülső keresztszalag műtét 

A térdízületi stabilitás egyik legfőbb meghatározója az elülső keresztszalag. Sérülése, elégtelensége esetén nyílirányú instabilitás alakul ki, ami hosszabb távon a térdízületi porcfelszínek progresszív kopásához vezet. A kedvező utánkövetési eredmények alapján - megfelelő porcállapot esetén - mára a felső életkori határ 60–65 évre tolódott ki.

Az elülső keresztszalag rekonstrukciója plasztikai megoldással történik, amelyhez a saját szöveti elemek közül általában a párhuzamosan futó belső térdhajlító izmok egyikének inát, az úgynevezett semitendinosus inat preferáljuk, vagy ún. csont-patellaín-csont típusú graftot, ill. quadriceps-ín oltványt használunk. Léteznek szövetbankból megrendelhető, kadaverből származó oltványok is, azonban ezek beépülése lassú, ezért kórházunkban nem használjuk.

A műtéteink során használt artroszkópos technika nemcsak minimál invazív jellege miatt rendelkezik előnyökkel, hanem lehetővé teszi a graft pontos beültetését, valamint a talált porcelváltozások ellátását is. Problémamentes esetben a beteg a műtétet követően egy kórházban töltött éjszaka után hazamehet.

Bővebb információk az elülső keresztszalag műtétről >>

További kiemelt ortopédiai vonatkozású műtéteink 

Csípő és combcsont műtétek 

 • Csípőprotézis beültetés
 • Csípőízületi protézis csere 
 • Combcsont tengelykorrekciós műtéte

Térd és combcsont műtétek 

 • Sípcsont (tíbia) tengelykorrekciós műtéte
 • Térd arthroscopia
 • Elülső v. hátsó keresztszalag helyreállítás
 • Elülső keresztszalag helyreállítás, porcfelszínképzés
 • Térd arthroscopos porcellátás (mozaikplasztika, microfractura)
 • Nyitott térd műtét (baker ciszta, porcellátás, reticulumplasztika)
 • Térdprotézis beültetés
 • Térdprotézis csere 

Bokaműtétek 

 • Achilles ín varrat v. plasztika
 • Boka arthroscopia (debridement, impingement, arthrolysis)
 • Bokaszalag varrat, plasztika, tokfeszítés, porcfelszínképzés, nyitott bokaműtét

Gerincműtétek 

 • Ágyéki gerinccsatorna-szűkület műtétek
 • Porckorongsérv műtétek
 • Pyriformis syndroma műtétek

Lábműtétek 

 • Bütyök műtét, csontkinövés levésés,kalapácsujj, lábközépcsontok, ujjpercek osteotomiája, Helal, Bösch, egyéb láb deformációk műtéti megoldása
 • Haglund-sarok műtéti ellátása (nyitott v. endoscopos)

Vállműtétek 

 • A kulcscsont oldalsó részének eltávolítása és AC izület nyitott/arthroscopos kitisztítása
 • AC ízületi ficam stabilizálása
 • Befagyott váll artroszkópos műtéte
 • Kiterjesztett vállarthroscopia
 • Vállizületi tükrözéssel izületi stabilizálás (Bankart műtét)
 • Vállizületi protézis beültetés

Könyökműtétek 

 • Könyökízületi arthroscopos debridement/synovectomia
 • Könyökizületi protézis beültetés
 • Tenisz/golfkönyök műtéti ellátása
 • Nervus ulnaris felszabadítás

Kézműtétek 

 • Carpal tunnel szindróma (kéztőcsatorna műtét)
 • Dupuytren kontraktúra - egy ujjon
 • Pattanó ujj műtét

Miért a Dr. Rose Magánkórházat válassza az ortopédiai műtétekhez? 

 • Teljeskörű ortopédiai szolgáltatást nyújtunk. Ortopédiai szakvizsgálatunkon a  pontos diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokat biztosítjuk (MR, CT, röntgen, ultrahang, laborvizsgálatok). Széleskörű ortopédiai műtéti beavatkozásokat várólista nélkül végezzük el. A műtétek után gyógytornász és sportrehabilitációs munkatársaink segítenek abban, hogy minél gyorsabban visszanyerje mozgáskészségét.
 • Magasan képzett szakorvosi csapat. Az endoprotetika, artroszkópia, kéz- és sportsebészet specialistáink a legmodernebb, minimál invazív technikákkal gyorsítják a gyógyulást, amit gyógytornász, manuálterápiás és sportrehabilitációs munkatársaink egészítenek ki. Komplex probléma esetén konzílium keretében döntünk a kezelések megfelelő menetéről, a szükséges vizsgálatokról, terápiákról.
 • Exkluzív környezet. Prémium színvonalú fekvőbeteg részlegünkön 3 műtő és 19, minden igényt kielégítő betegszoba – 25 betegággyal – áll pácienseink rendelkezésére. A legmagasabb szakmai színvonal találkozik a gyógyulást segítő egyedi környezettel, ahol biztonságban és nyugalomban gyógyulhat.