Szülés után is formásan plasztikával – mi is az a Mommy Makeover?

2021. április 4.

Azok a hölgyek, akik nem olyan szerencsés genetikával rendelkeznek, azoknak az újdonsült anyukáknak alakjuk visszanyerésében segítséget jelenthet a plasztikai sebészet. Több országban is készült reprezentatív felmérés a szülés utáni alakkorrekciót illetően. A várandós nők többsége már terhesség közben gondolkozik azon, hogy hogyan szabaduljon meg az itt-ott felhalmozódott feleslegektől és nagy százalékban tervezik a plasztikai sebészeti beavatkozást.

shutterstock_1920114794.jpg

A várandósság ugyan a nők életében egy csodálatos időszak, ugyanakkor a terhesség a női test teljes átalakulásával is jár, megváltoznak a testarányok, a korábbi kontúrok eltűnnek, ami sokszor önbizalomvesztéshez, lelki problémákhoz vezethet.

A terhesség nyomai testünkön egyénenként eltérnek, ezért az is változó hogy milyen korrekcióra van szükség. Ezt plasztikai sebészeink az első konzultáció alkalmával megállapítják és személyre szabott szakvéleményt adnak a műtétre vonatkozóan. A szülés utáni alakkorrekció (Mommy Makeover) esetében mivel kombinált (több területet is érintő) plasztikai beavatkozásról van szó, a műtétet személyre szabottan, előre megtervezi a plasztikai sebész.

A terhesség időszaka elsősorban a mellet és hasat érinti. Sok szülés után lévő hölgynél marad fenn a megereszkedett, megnyúlt has és mell problémája. Alakkorrekciós plasztikai beavatkozással könnyen visszaállítható a mell és a has szülés előtti állapota. A Mommy Makeover plasztikai műtét több lépésből tevődik össze. A mellek állapotának helyreállítása a mell mirigyállományának nagyságától és az itt lévő bőr tónusától függ. Elegendő mirigyállomány esetén a plasztikai sebész mellfelvarrással, kevés mirigyállomány esetén mellfelvarrással és szilikon implantátum beültetéssel (kombinált mellplasztika) alakítja ki az ideális mellformát. Szoptatást követően megmaradt nagyméretű, elzsírosodott mirigyállomány mellkisebbítéssel csökkenthető, korrigálható. A szülést követően sok esetben a hasi terület korrekciójára is szükség van. A megereszkedett, striás bőr eltávolítása hasplasztikával lehetséges, amit kontúrjavítás miatt gyakran zsírleszívással egészítünk ki. A mellplasztika, a hasplasztika, illetve zsírleszívás kombinálható, így egyidejűleg több plasztikai műtét elvégzésére van lehetőség. Intézetünkben a tökéletes eredmény elérése érdekében felszívódó varratokkal dolgozunk.

Ha szülés utáni alakkorrekción gondolkodunk van néhány dolog, amit fontos tudni mielőtt belevágunk. A kombinált plasztikai műtétet megelőzően fontos hogy az édesanya érje el az ideális testsúlyt, nyerje vissza amennyire csak lehet a terhesség előtti súlyát. Mindez azért igen jelentős elvárás, hogy a plasztikai beavatkozás után a has bőre újból ne ereszkedjen meg, és biztosítsa a sikeres műtéti eredmény megtartását. Mellplasztika esetében a szoptatás befejezése után kb. 6 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy mellműtétre kerüljön sor. A legtöbb anyukánál a has és mell korrekciójára van szükség, ezek a beavatkozások általában egy plasztikai műtét során elvégezhetők, de előfordulhat, hogy ennél több területről is szó van. Ebben az esetben orvosaink tudják eldönteni, hogy egy vagy két lépésben végezhető-e el a beavatkozás. A plasztikai műtétek között pedig kb. 6 hónapos szünettel kell számolnunk.

Ez a kombinált plasztikai sebészeti megoldás tehát igen kedvező azoknak az újdonsült anyukáknak, akik genetikai okokból nem képesek semmilyen módszerrel visszaállítani korábbi idomaikat. A hasplasztikai és mellplasztikai beavatkozásokról, valamint a szülés utáni alakkorrekcióról honlapunkon részletesebb információt talál. Vagy beszélje át a részleteket személyesen plasztikai sebészünkkel, kérjen időpontot konzultációra!