Sokat tehetünk ellene - november a prosztatatrák megelőzés hónapja

2023. október 30.

A prosztatadaganat kialakulását több tényező befolyásolja. Vannak tényezők, - mint a korunk, a genetikánk és az etnikai hovatartozásunk - amin nem tudunk változtatni, viszont megfelelő életmóddal és rendszeres szűréssel sokat tehetünk a prosztatarák kialakulása ellen. Dr. Varga Józseffel, a Dr. Rose Magánkórház urológus szakorvosával foglaltuk össze, hogy mit tehetünk a betegség megelőzése érdekében.

drrose-blog-prosztata-szures-megelozes-varga.jpg

Amit nem tudunk befolyásolni

A prosztatarák első sorban az idős korral alakul ki, ahogy idősödünk nő az esélye a betegség kialakulásának. A genetikai hajlam és etnikai hovatartozásunk szintén meghatározó a betegség kialakulásában. Ha a családban halmozottan jelentkezik a prosztatarák, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a betegség. Az Egyesült Államokban a statisztikai adatok szerint a fekete bőrű amerikaiak kétszer nagyobb eséllyel lesznek betegek, mint a fehér bőrű amerikai férfiak.

Tény az is, hogy a nyugati országokban élő férfiak nagyobb eséllyel lesznek betegek, mint az ázsiai férfiak. A szakértők ebben az esetben a nyugati táplálkozási szokásokat okolják. A rossz étkezési szokások, az állati eredetű fehérjék nagyarányú fogyasztása tumoros betegségek kialakulásához vezetnek.

Azonban a genetikai adottságuk vagy etnikumuk miatt nagyobb rizikóval rendelkező férfiak is csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának esélyét egészséges étkezéssel és megfelelő életmóddal.

Amit meg tudunk tenni

Járjunk szűrővizsgálatra! Rendszeres és megfelelő korban elkezdett szűréssel felismerhető és jól gyógyítható a betegség. A prosztatadaganatot önvizsgálattal nem lehet észrevenni, ezért minden 40 év feletti férfinak évente javasoljuk a szűrést.

Változtassunk étrendünkön és életmódunkon! Életmódváltoztatással csökkenthető a prosztatarák kialakulásának esélye. A megelőzésére a legcélravezetőbb stratégia, ha a következő táplálkozási és egyéb életmódbeli ajánlásokat együtt alkalmazzuk:

  • Csökkentse a zsíros ételek (magas telített zsírsav) fogyasztását, helyette omega3 zsírban gazdag ételeket, magokat és halat fogyasszon.
  • Egyen több gyümölcsöt, zöldséget: leveles zöldségeket, paradicsomot, brokkolit és karfiolt.
  • Fogyasszon zöld teát és szója termékeket.
  • Ne fogyasszon erősen grillezett, égett húsokat.
  • Tartsa meg az egészséges testsúlyát.
  • Az elhízás rizikó tényezőt jelent az agresszív prosztatarák kialakulására. Általánosságban mondhatjuk, hogy a kor előre haladtával fontos az ideális testsúly megőrzése a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében és más számos betegség kialakulásában.
  • Rendszeresen mozogjon, sportoljon! A rendszeres mozgás segít az egészséges testsúly megőrzésében, csökkenti a szervezetben a gyulladásos folyamatok kialakulását, javítja az immunrendszer állapotát.
  • Hagyjon fel a dohányzással és csökkentse az alkohol fogyasztását. A dohányzás elhagyása több szempontból jótékonyan hat az egészségünkre, beleértve, csökkenti a tumoros betegségek kialakulásának esélyét. Korlátozza az alkoholfogyasztást.
  • Fontos a D vitamin! A D vitamin prevenciós hatása több tumoros betegség kialakulásával kapcsolatban bizonyított. Fogyasszunk D vitaminban gazdag élelmiszereket: tengeri halakat, halmájolajat, májat, tojást és tejtermékeket. Ha igazoltan D vitamin hiánya van, beszélje meg orvosával a D vitamin pótlásának módját.
  • Maradjon szexuálisan aktív. Kutatások bizonyítják, hogy azok a férfiaknál, akik aktív szexuális életet élnek, kisebb eséllyel alakul ki a prosztatarák.

Ne feledje: az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható!

Cikkünk a Johns Hopkins Medicine írásának felhasználásával készült.