Prosztatarák szűrés és megelőzés

2020. november 11.

Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának egyik leggyakoribb oka a prosztatarák, évente 4000-4500 férfinál kerül felismerésre a betegség. Az idejében felismert prosztatarák gyógyítható, visszaszorítható. A Dr. Rose Magánkórházban nagy figyelmet fordítunk a betegségek megelőzésre, kiemelten a prosztata legkülönbözőbb elváltozásainak korai diagnosztikájára (gyulladásos, jó és rosszindulatú daganatok) és kezelésére.

Prosztatarák szűrés és megelőzés

November a prosztata tudatosság hónapja, a kampány során a prosztata betegségeire hívjuk fel a figyelmet. A prosztata betegségei közül a legveszélyesebb a prosztata rosszindulatú daganata, amely ma már szűrhető és jól gyógyítható. Dr. Varga Józsefet, a Dr. Rose Magánkórház urológusát kérdeztük a prosztata betegségeivel kapcsolatban.

Hány éves kortól ajánlott a szűrés, miből áll a vizsgálat?

Az európai urológiai ajánlás 45 éves kortól javasolja a rendszeres szűrést. A prosztata szűrés vérvétellel történő PSA-szint (prosztata specifikus antigén) meghatározásból és fizikális vizsgálatból áll. Az emelkedett PSA szint jelzi a prosztata betegséget: prosztatarák, prosztatagyulladás vagy jóindulatú megnagyobbodás. A vérvétel fizikális vizsgálattal egészül ki, ami nem jár fájdalommal.

Amennyiben az emelkedett PSA szint vagy a fizikális vizsgálat során felmerül a prosztata rosszindulatú betegsége, akkor az urológus UH vizsgálatot MR vizsgálatot és szükség esetén szövettani vizsgálatot rendel el.

Nem kell a vizsgálatoktól és a vizsgálat eredményétől félni, a betegség jól kezelhető. Sokkal nagyobb a gyógyulás esélye a kiszűrt betegek esetében, mint azoknál akik már panaszok miatt fordultak orvoshoz.

Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok a férfiak, akiknek a családjában már előfordult a betegség?

Apáról fiúra nem öröklődik a betegség, de halmozottan jelentkezhet a családban, ilyenkor 40 éves korban érdemes elkezdeni a rendszeres szűrést.

Milyen tünetekkel érdemes urológushoz fordulni? Milyen tüneteket figyeljünk magunkon?

A prosztataráknak nincsenek tipikus tünetei, ezért is fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel. Természetesen bármilyen felmerülő panasszal forduljon bizalommal urológus orvosához.

Mit tehetünk a betegség megelőzése érdekében?

Az egészséges életmód ajánlásainak betartásával csökkenthetjük a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Előzzük meg a túlsúly kialakulását, ne fogyasszunk cukros vagy túl zsíros ételeket. Vörös húsokat csak mértékkel fogyasszunk, helyette inkább omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat együnk. Fogyasszunk sok zöldséget, hidegen sajtolt olajokat például: tökmagolaj. Rendszeres mozgással tartsuk karban fizikai állapotunkat. Egészség tudatos életmóddal nemcsak a betegség kialakulásának esélyét csökkentjük, hanem a kialakuló betegségek esetén a túlélési esélyünket is növeljük.

Sokakban felmerül, hogy a szexuális élet gyakorisága és a prosztata betegségek kialakulása között van –e összefüggés, de erre nincsen bizonyíték.

Hogy változik a szűrésre jelentkezők száma az elmúlt években? Érezhető a novemberi kampány hatása?

Az elmúlt 10 évben jelentős fejlődés tapasztalható a vizsgálatban résztvevők számában, ezt bizonyítja, hogy 15 évvel ezelőtt 100-200 körüli műtétet végezetek, ez a szám jelenleg megközelíti a 2000-et évente. A kampányokra szükség van, de ne felejtsük, hogy a vizsgálatok egész évben elérhetőek, pár percet vesznek igénybe és nem járnak fájdalommal.