Pozitív pszichológia a mindennapjainkban

2022. szeptember 2.

Életünk filmjének forgatása során mi magunk vagyunk az operatőrök. A körülöttünk zajló életeseményekből azok a jelenetek kerülnek a filmszalagra, melyeket mi választunk, amerre a kameránkat fordítjuk. A környezetünkben zajló pozitív hatások iránti nyitottság segítséggel tanulható. Azért kiemelkedően fontos a pozitív vagy kellemes események tudatosítása, mert ezek aktívan hozzájárulnak az érzelmi állapot stabilizáláshoz. Dr. Kopacz Erikát a Dr. Rose Magánkórház pszichiáterét kérdeztük a különböző stresszkezelési technikákról.

Pozitív pszichológia

Az utóbbi időszak eseményei számos nehézséget, pszichés megterhelést róttak társadalmunkra. Általánosságban elmondható, hogy a technika folyamatos, szinte megállíthatatlan fejlődése következtében felgyorsult az életünk, ami nem csak a munkában, de a mindennapokban is megnövekedett elvárást, nyomást jelent. Ehhez adódott hozzá a megszokott életünket felbolygató járvány, majd a közelünkben zajló háború, és annak mindannyiunkat sújtó gazdasági következményei is.

Milyen általános stresszkezelési technikákat érdemes a mindennapjainkba beépíteni?

Ha felismerjük magunkon a kezdeti, enyhe tüneteket (fokozott szorongás, aggodalom, alvászavar) akkor érdemes végiggondolni, hogy mit tehetünk Önmagunkért, mi az, amivel segíthetünk enyhíteni szorongásunkat, illetve hogyan terelhetjük el a negatív gondolatainkat. Ilyenek lehetnek:

 • Alapvető fontosságú a lelki egészség szempontjából a napirend kialakítása és fenntartása. Ennek a rendszernek a részét képezi az egészséges táplálkozás, a fizikai aktivitás. A testmozgás és a relaxáció elősegíti a stresszhormonok csökkentését, ezáltal enyhül a szorongás, ami egyidejűleg jobb alvásminőséget is eredményez.
 • Az átmeneti jellegű alvászavarok nagy többsége megszüntethető néhány egyszerű alváshigiéniai szabály betartásával: rutinszerű elalvási szokások, megfelelő alvási környezet kialakítása, képernyőmentes lefekvés előtti időszak.
 • Nagyon fontos a naprakész tájékozottság, azonban meghatározott időtartamban. Az internetes hírek böngészése kifejezetten szorongást keltő hatású. Tervezetten, előre meghatározott időben és csak megbízható hírforrásból érdemes tájékozódni.
 • Szánjunk önmagunkra is időt. Akár néhány csendes perc is frissítő lehet, vagy a zenehallgatás, egy kádfürdő.
 • Tervezzük meg a közeljövőt cselekvési terv létrehozásával, prioritások felállításával: ne világmegváltó célokat tűzzünk ki, hanem próbáljuk elérhető, megvalósítható célokat találni, melyekért megjutalmazzuk magunkat bármilyen aprósággal.
 • Gondolataink lefoglalása céljából próbáljunk visszatérni korábbi, kedvelt elfoglaltságainkhoz, vagy keressünk új hobbit pl.: olvasás, varrás, akár mandala színezés. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen.
 • Fontos a kapcsolattartás szeretteinkkel, barátainkkal. Az érzet, hogy problémáinkkal nem vagyunk egyedül, fontos lépés a biztonságérzet újjáépítésében.
 • A természet közelsége sokunk számára hat megnyugtatóan, akár egy jó sétára gondolunk az erdőben, vagy kiskertünk, növényeink ápolására.
 • Az önkéntesség, segítségnyújtás, másoknak való örömszerzés sokszor kitűnő mód önmagunk segítésére is.
 • Próbáljunk meg fokozottan figyelni a velünk, vagy a környezetünkben történő pozitív életeseményekre. Célszerű a nap végén kimondani, rögzíteni azokat hálanapló formájában.

Melyek a pszichés betegségek jellemző tünetei?

A tünetek leggyakrabban elsősorban fokozott szorongással, túlzott aggódással, aggodalommal indulnak. Mindez akkor válik problémává, ha megzavarja a mindennapi életvitelt:

 • kimerültség, alvászavar, pánikroham alakul ki.
 • Megváltozik a hangulat: családi, társasági összejövetel során nem tudunk kellőképpen bekapcsolódni, a társaság részévé válni, az örömérzetünk csökken, érzelmi tompultság, reménytelenség, kilátástalanság jelentkezik.
 • Motiválatlanság lép fel: nehezen tesszük meg az első lépéseket korábbi céljaink felé.
 • A magatartás megváltozását tapasztaljuk: ingerültség, ingerlékenység, nyugtalanság, agresszivitás jelentkezik.
 • A szellemi funkciók is károsodhatnak: figyelem- és koncentrációzavar, döntéshozatali nehézség, emlékezetzavar, fáradékonyság alakulhat ki. 
 • A poszttraumás stressz betegséghez gyakran kapcsolódik alkoholizmus, kábítószer-élvezet, magánéleti problémák.

Mikor érdemes szakember segítséget kérni?

Amennyiben úgy érezzük, hogy a felsorolt módszerek nem hoztak kellő eredményt, vagy a megküzdési készségeink kimerültek, a tünetek eluralkodnak rajtunk, vagy kiterjedtebbek, akkor kérjük szakember segítségét. A szakember pszichoterápiás módszerekkel vagy gyógyszerek segítségével, vagy leginkább ezek kombinálásával tud a hozzá forduló klienseknek segíteni. Biztonságot nyújtó, türelmes, elfogadó, gondoskodó terápiás kapcsolat segíti a felépülést.