Mikor járt utoljára nőgyógyásznál?

2023. június 15.

Kényelmetlen szituációként éli meg a nők többsége a nőgyógyászati vizsgálatot, hiszen a test egyik legintimebb területét, a női nemi szerveket érinti, ám a vizsgálat fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni! A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat még akkor is elengedhetetlen, ha nincs panasz, hiszen például szűrővizsgálattal időben kiderítve jól kezelhető a rosszindulatú méhnyakrák, illetve a panaszt nem okozó, egyéb egészségügyi probléma.

drrose_nogyogyaszat

A Dr. Rose Magánkórház szülész nőgyógyászával, Dr. Dubecz Dániellel alaposan körbejártuk a témát. Beszélgettünk arról, hogyan zajlik a vizsgálat, mit javasol, hogyan érkezzen a páciens a vizsgálatra. Arról is szó esik, hogy melyek a leggyakoribb nőgyógyászati problémák, szexuális úton terjedő betegségek, miért olyan fontos a rákszűrés. Az édesanyák tanácsot kapnak arra vonatkozóan, hogy lányukat hány éves kortól vigyék nőgyógyászhoz.

Reméljük, hogy az alábbi fontos információk és tanácsok bátorítást adnak ahhoz, hogy minden érintett rendszeresen részt vegyen az egészségét óvó vizsgálatokon!

Kezdjük az elején: mi történik a nőgyógyászati rendelőben?

A szakorvos először kikérdezi a pácienst a korábbi és jelenlegi ismert betegégeiről, arról, milyen gyógyszereket szed, valamint az aktuális panaszairól. A nőgyógyászati szakvizsgálat a szeméremtest, a hüvely, a méh és a petefészkek vizsgálatából, valamint a méhnyakszűrésből (citológia) áll. A hüvely, a méhszáj és a méhnyak vizsgálatához egy műszert, amit egyszerűen kacsának is nevezünk, helyez fel az orvos. Ezt követi a hüvelyi ultrahang vizsgálat. Méhnyakszűrés céljából egy hosszú pálca segítségével a szakorvos kenetet vesz. A méhnyak felületéről hámsejteket sodrunk le, hogy laborvizsgálattal el tudjuk dönteni, egészséges szervezeti részről beszélünk, vagy pedig kóros elváltozásról. Fontos, hogy a vizsgálat nem jár fájdalommal. Mindez nyugodt, kellemes, az ellazulást segítő környezetben zajlik a Dr. Rose Magánkórházban, ahol megfelelő körülmények, megfelelő hangnem segíti a pácienseket a gátlás feloldásában, a vizsgálat tolerálásában.

Milyen jellemző panaszok esetén kell nőgyógyászhoz fordulni?

Ha szabálytalan vagy a szokásostól eltérő a havi vérzés, ha gyakori az alhasi fájdalom, ha megváltozott színű, állagú és kellemetlen szagú a hüvelyváladék, égő, viszkető érzés jelentkezik a hüvely és a szeméremtest régiójában. Szintén javasolt felkeresni a nőgyógyászt terhesség gyanúja esetén, súlyos felfázás, fájdalmas szexuális együttlét miatt, a menstruációs ciklus hosszának, erősségének megváltozása miatt. Ha gyaníthatóan szexuális úton terjedő betegség jeleit érzékeli magán a páciens, mert például viszonylag gyakori chlamydia vagy herpeszfertőzés, feltétlenül szakorvos segítségét kell kérni. Panasz nélkül is nagyon fontos az évenkénti méhnyakrák-szűrés.

Hogyan készüljön fel a páciens a vizsgálatra?

Az első konzultációra hozza el az összes korábbi orvosi dokumentációját, benne különös tekintettel a nőgyógyászati vizsgálatok eredményeit. Az orvos kérdezni fogja, hogy mikor volt az utolsó menstruációja, az utolsó méhnyakrák szűrése, illetve a terhességek, szülések és abortuszok számát. Az előre tervezett vizsgálatoknál válasszunk menstruációs napokon kívüli időpontot.

Milyen gyakran érdemes felkeresni a nőgyógyászt?

Ha korábban nem jelentkezett probléma, az évenkénti szűrővizsgálatot javasoluk. Nyilván, hogyha korábban voltak betegségre utaló jelek, akkor adott esetben féléves, vagy akár a három havonta történő vizsgálat is szükséges lehet. Ezt mindig a szakorvossal kell egyeztetni.

Tudnak a nők a HPV-fertőzésről?

Szerencsére a köztudatban benne van, és nagyon sokszor kérik az erre vonatkozó vizsgálatot a páciensek. Ha az alapcitológiai vizsgálat felveti a HPV gyanúját, a citológus kolléga további ez irányú kérést fogalmaz meg. Mindenképpen javaslom a védőoltást nemcsak a fiatal lányoknak és fiúknak, hanem az idősebb generáció tagjainak is, hiszen bizonyos ráktípusokat meg lehet vele előzni.

Mikor ajánlott a fiatal lányokat nőgyógyászhoz vinni?

Szerintem nincs kortól függő korlátja. Ha panaszmentesség a jellemző, akkor a szexuális élet megkezdése előtt, majd utána indokolt. Előfordul olyan is, hogy enyhébb panasszal szakorvoshoz fordulnak fiatal lányok, akik még nem élnek szexuális életet. Egy jól működő szülő-gyermek kapcsolatban nem okoz nagyobb problémát ha együtt megy az édesanya a lányával nőgyógyászhoz, és jómagam szeretem, ha nem a szülő, hanem lánya mondja el a saját panaszait a saját szavaival. Ez is segíti feloldani azt a gátlást, amit érezhet egy fiatal egy, számára még ismeretlen nőgyógyásznál.