Hogyan előzzük meg a stroke kialakulását?

2021. március 22.

A stroke (szélütés) az agy vérellátási zavara következtében hirtelen fellépő idegrendszeri működészavar, mely maradandó károsodásokat vagy halált okozhat. Két formája ismert: ischaemiás agyi károsodás más néven agyi infarktus, mely az esetek kb. 85%-ában fordul elő, ekkor az adott agyterület érelzáródás miatt nem kap elégséges vért a funkciók ellátásához, illetve az agyvérzés, az esetek kb. 15%-ában, amikor vér az agy állományba, vagy az agyhártyák közé ömlik. Dr. Ilniczky Sándor a Dr. Rose Magánkórház neurológusa válaszol a stroke-kal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

Nyaki erek duplex ultrahangos vizsgálata

Mitől alakulhat ki agyi infarktus?

Érbetegség, érelmeszesedés, érszűkület, szívbetegség, illetve fokozott véralvadékonyság miatt.

Melyek az agyi infarktus legfontosabb tünetei?

  • Fél oldalon, kéz, láb, sokszor az arc és elzsibbad, bizseregni kezd. 
  • Fél oldalon izomerőcsökkenés, esetleg bénulás alakul ki, kéz, láb gyöngébb lesz, az arc elferdül.
  • Beszédzavar: elakad a beszédben, nem tud megszólalni, nem találja a szavakat, nem tudja kifejezni magát, esetleg képtelen megérteni a hozzá intézett beszédet.  
  • A hirtelen féloldali látásvesztés a szemet ellátó ér elzáródása miatt: egyik pillanatról a másikra elmegy a látás egyik vagy másik szemben.

A fenti panaszok és tünetek stroke esetén tartósan fennmaradnak, azonban sokszor csak rövid ideig, esetleg pár percig tartanak, ezek előre jelezhetik a fenyegető stroke-ot.

Mivel a tünetek megjelenésekor nem tudhatjuk, hogy meddig tartanak majd, ezért minden esetben, ha csak pár percre is jelentkezik az említett tünetek valamelyike, sürgősséggel orvoshoz kell fordulni. A tüneteket ugyanúgy sürgősségi helyzetként kell kezelni, mintha már kialakult volna stroke.

Mi okozhatja az agyvérzés kialakulását?

Agyvérzés esetében legtöbbször kezeletlen magas vérnyomás áll a háttérben, a magas vérnyomástól megpattan egy ér és a vér az agyállományba ömlik. Az agyvérzés másik lehetséges oka az, hogy valamilyen ér fejlődési rendellenesség eredményeképpen megrepedő ér okozza az agyvérzést. Véralvadásgátló szedésekor, a máj elégtelen működése esetén is könnyebben alakulhat ki agyvérzés. Egyébként az agyvérzés tünetei gyakorlatilag megegyeznek az agyi infarktuséval és a két kórkép csak eszközös vizsgálattal, például koponya CT-vel különíthető el.

A stroke kialakulását megelőzhetjük szűrővizsgálatokkal?

Kialakult a stroke esetén nagyon minimális a kezelés lehetősége, nagyon kevés beteg jut el időben orvoshoz. Ez azt jelenti, hogy agyi érelzáródás esetén, néhány óra áll rendelkezésre a tünetek kezdetétől a hatékony kezelésig. Ha kialakult az agyi elhalás, akkor ez már sajnos visszafordíthatatlan folyamat. Ezért fontos a megelőzés és a szűrés, talán fontosabb, mint bármilyen más betegségnél.

Melyek a stroke kialakulásának leggyakoribb előzményei, hajlamosító tényezői?

  • Belgyógyászati betegségek közül magas vérnyomás, cukorbetegség magas koleszterinszint.
  • Szívbetegségek néhány fajtája azok közül is például egyes szívritmuszavarok, a pitvarfibrilláció abban az esetben, ha a beteg nem tud róla és kezeletlenül marad. Szívinfarktus utáni állapotok különböző szívizombetegségek mind például a cardiomyopathia és egyes veleszületett szívfejlődési rendellenességek.
  • A véralvadékonyság különböző zavarai, melyek fokozott alvadékonysággal járnak. Amennyiben a családban ilyen már igazoltan előfordult, érdemes erre gondolni.
  • A genetikai hajlam, a családi örökletesség általánosságban nagyon nagy szerepet játszik stroke és egyéb keringési betegségek kialakulásában.
  • A rossz szokások közül a dohányzás áll első helyen a rizikó tényezők között.

Melyek a szűrővizsgálat legfontosabb elemei?

Nyaki ér ultrahang vizsgálat, a magas vérnyomás kiszűrése, a vércukorszint és a koleszterint ellenőrzése. A kardiológiai vizsgálat mindig fontos része az ideggyógyászati stroke megelőző tevékenységnek, mert az esetek egy részében a szívbetegség áll a stroke háttérben. A rutin kardiológiai vizsgálatot szükség esetén kiegészítheti, szív ultrahang vizsgálat és 24 órás EKG monitorozás is. A szűrővizsgálatok elvégzése 40 éves kortól javasolt.

Sajnos kevés beteg kerül időben orvoshoz, kórházba, hogy a speciális kezelést - ami agyi érelzáródás esetén lehet a vérrög oldása vagy a vérrög katéteres eltávolítása - el lehessen végezni. Azok között is, akik időben kórházba kerülnek sok az olyan beteg, akiknél valamilyen más betegség miatt nem lehet elvégezni ezeket a beavatkozásokat, és ez még tovább szűkíti azok a körét, akiknél igazán hatékony kezelést lehet alkalmazni.

A stroke tipikusan az a betegség, amit megelőzni jóval könnyebb, mint gyógyítani. Ha úgy érzi, hogy a felsorolt hajlamosító tényezők bármelyikével rendelkezik, kérjük, hogy jelentkezzen és vegyen részt a szűrővizsgálatokon.