Egy helyen minden a hasplasztika utáni gyógyulási folyamatról

2023. június 20.

A hasplasztika műtét komoly beavatkozás, jelentősen megviselheti a szervezetet. Mivel mindenki különböző testi és szöveti adottságokkal bír, így nehéz előre megjósolni, hogy kinek mennyire küzd meg a szervezete a felépülés folyamatával. Kiemelten fontos, hogy a páciensek szigorúan betartsák az orvos utasításait és az előírt utókezelési módszereket, ezzel jelentősen csökkentve a szövődmények kialakulásának vagy a gyógyulás jelentős elhúzódásának kockázatát. A túlzott fizikai terhelés, a műtéthez képest túlságosan korai aktivitás, vagy a nem megfelelő sebápolás ugyanakkor veszélyeztetheti a gyógyulást. Cikkünkben erről olvashat.

drrose-hasplasztika-utan-plastic-surgery.png

A hasplasztikai műtét kockázatai, szövődményei

A hasplasztika műtét komoly beavatkozás, így elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a vele járó következményekkel és kockázatokkal. Elsőként érdemes megérteni, hogy a hasplasztika nagy műtétnek számít, ezért a gyógyulás időigényes folyamat. A sebészeti beavatkozások közül ráadásul ez az egyik legmagasabb rizikóval járó műtét, már ami a szövődmények kialakulását illeti. A műtét után az egyik legjelentősebb kockázatot a rejtett hegek jelentik. A hasplasztika utáni felépülés során fontos szigorúan és maradéktalanul betartanunk az ápolásra vonatkozó utasításokat, ezzel tehetjük a legtöbbet a mielőbbi regenerálódásért. A hegesedés, a fertőzés, a vérzés és a duzzanat a lehetséges szövődmények között szerepel. Néhány páciens esetében szükség lehet további korrekciós műtétre. Ez jellemzően akkor fordul elő, ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, esetleg nem esztétikusan gyógyul a heg. Fontos, hogy felkészüljünk ezekre a kockázatokra és a lehetséges szövődményekre, a konzultációk során kérdezzünk meg mindent a kezelőorvosunktól a várható eredményekről és a lehetséges komplikációkról is. Az alapos tájékozódás és az orvosi utasítások betartása segít minimalizálni a kockázatokat és elősegíti a sikeres és zavartalan gyógyulást a hasplasztika műtétet követően. Elengedhetetlen, hogy kizárólag alapos kutatás és tájékozódás után vállalkozzunk a műtétre – így sokkal kevesebb meglepetés érhet bennünket az aránylag hosszú folyamat során.

Hasplasztika után: hogyan zajlik a gyógyulás folyamata?

A hasplasztika műtét utáni gyógyulás folyamata több fázisból áll. Fontos betartani az orvosi utasításokat és figyelni az adott időszakban ajánlott tevékenységekre. 

A műtét utáni gyógyulás fázisai

A műtétet követően általában egy éjszakát kell a kórházban töltenünk. Az orvosok figyelemmel kísérik az állapotunkat, és amikor megfelelőnek ítélik, akkor engednek haza. Ebben az időszakban fontos a pihenés és a seb megfelelő gondozása. A műtét utáni első napokban fontos, hogy ne érje víz a sebet, így elkerülhető a fertőzés. Fájdalomra, nehéz mozgásra, diszkomfortérzetre mindenképpen kell számítani az első 14 napban, de ezek a kellemetlen érzetek egy ideig biztosan megmaradnak – idővel egyre enyhébben jelentkeznek majd.

Mikor lehet a munkába visszatérni?

A munkába való visszatérés időpontja az egyéni gyógyulási folyamata és az elvégzett beavatkozás jellege alapján változik. Az orvos általában ajánlásokat ad arra vonatkozóan, hogy mikor tudunk újra munkába állni. Kerülni kell az emelést, de a fizikai munka is kerülendő. A felépülés érdekében kényelmes ruházat viselése ajánlott, a speciális kompressziós harisnya pedig elmaradhatatlan kelléknek számít majd a hasplasztika után.

Erre érdemes figyelni a műtét utáni hónapokban!

A műtét utáni hónapokban rendkívül fontos, hogy fokozatosan térjünk vissza a normális, megszokott tevékenységeinkhez. A sportolás terén lassan és fokozatosan lehet újra bevezetni a műtét előtti gyakorlatokat, azonban az intenzív testmozgást kerülni kell az orvos utasításai szerinti időtartamig. Jobb, ha egy időre a nagybevásárlásokhoz is segítséget kérünk – amíg az orvos óva int a nehéz tárgyak cipelésétől, ne is kísérletezzünk ezekkel. A tisztálkodásnál járjunk el óvatosan, hogy a sebet ne irritáljuk, és alvás közben is kényelmes testhelyzetet válasszunk. A hegek kezelése kapcsán az orvos által ajánlott módszerek és krémek alkalmazása segíthet az optimális és mielőbbi gyógyulásban. Mintegy 3-6 hónapig kell számolni a teljes felépülés folyamatával.

Kontrollvizsgálat a hasplasztika után

A kontrollvizsgálatok a műtétet követő időszakban rendszeresek, hiszen e során a plasztikai sebész ellenőrzi a gyógyulás állapotát. Ezáltal az esetleges szövődmények még azelőtt felismerhetők, hogy súlyosabbá válna a helyzet. A vizsgálatok során ellenőrzik a seb állapotát, és érdeklődnek a gyógyulás folyamatáról, az átélt változásokról. Ilyenkor szóba kerül az is, hogy milyen további szakaszai várhatóak a gyógyulásnak.

A leggyakrabban felmerülő kérdések

Számos olyan kérdés érkezik a betegektől, ami hasznos lehet mások számára is, ezért a Dr. Rose Magánkórház tapasztalatai alapján összeállítottuk azokat a témákat, melyek a leggyakrabban kerülnek elő a konzultációk során. Ilyen például a fájdalom elhúzódása, a gyógyulási idő, az utazással, vagy a gyermekvállalással kapcsolatos kérdéskörök.

  • A fájdalom az egyéni eltérésektől függően akár néhány hétig is eltarthat, de az orvos által felírt fájdalomcsillapítók enyhíthetik azt. El kell fogadni, hogy mindenkinek más a gyógyulási ideje. Amit tehetünk, hogy betartunk minden orvos által előírt utasítást. A repülővel való utazás során változhat a nyomás, ami egy friss sebre károsan hathat. Éppen ezért a repülőút konkrét időpontját érdemes az orvossal is egyeztetni.
  • A műtét után néhány nappal vagy héttel ijesztő lehet a látvány, de nem szabad kétségbe esni: a gyógyulási idő egyénenként változó, a műtét helye sem mindenkinél egyformán esztétikus. Néhány hét után, a gyógyulás előrehaladtával az eredmény látványosabbá válik, így a has területe végleges formáját általában több hónap múlva éri el.
  • A gyermekvállalásra vonatkozóan az orvos javaslatai alapján érdemes megvárni a teljes gyógyulást. A korrekciós műtét időpontját és lehetőségét az orvos határozza meg a gyógyulás és az esetleges szövődmények függvényében.
  • A hasplasztika utáni gyógyulás hosszú folyamat, amely egész egyszerűen megköveteli részünkről a türelmet és az orvosi utasítások betartását. Az alapos és rendszeres kontrollvizsgálatok és a plasztikai sebész által adott útmutatások segítenek a sikeres gyógyulásban – és abban, hogy elérjük az áhított eredményt.

5 dolog, amit megtehetünk a gyorsabb regenerálódás érdekében

A hasplasztika műtét utáni gyógyulás meglehetősen sok időt vesz igénybe, de a gyorsabb regeneráció érdekében számos intézkedést tehetünk. Előfordulhat, hogy amikor a gyógyulással kapcsolatban információkat keresünk, elkövetünk bizonyos hibákat a posztoperatív időszakban. Ennek az az oka, hogy az interneten számos tévhit kering a hasplasztikával kapcsolatban. Lássuk, mivel könnyíthetjük meg szervezetünk megújulását:

  • Az egészséges táplálkozás és a megfelelő tápanyagok bevitele kulcsfontosságú a sebgyógyuláshoz. A magas fehérje- és vitaminbevitel, valamint az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása segíthet a szervezetnek regenerálódni és erősíteni az immunrendszert.
  • Az orvos utasításainak megfelelő mozgás és aktivitás ajánlott a műtét után. A könnyű séták és az alacsony intenzitású testedzés elősegítheti a vérkeringést, csökkentheti a duzzanatot és segíthet a gyógyulási folyamatban. Kerüljük el a túlzott erőkifejtést és a sérüléseket okozó tevékenységeket!
  • A helyes sebápolás és hegek kezelése létfontosságú. A plasztikai sebész által javasolt sebkezelési módszereket be kell tartani, hogy segítsük a seb gyógyulását és a hegek kialakulásának csökkentését. A seb tisztán és szárazon tartása, valamint a napfénytől való védelme szintén elengedhetetlen a megfelelő gyógyuláshoz.
  • Sokakban fel sem merül, de a dohányzás is késleltetheti a gyógyulás folyamatát, pedig negatívan befolyásolhatja a sebgyógyulást és növelheti a szövődmények kockázatát. A műtét előtt és után is érdemes elhagyni a dohánytermékek fogyasztását.
  • Amennyire csak lehetséges, fontos a stressz minimalizálása és a megfelelő pihenés. A stressz negatív hatással lehet az immunrendszerre és a gyógyulási folyamatra. A megfelelő pihenés és relaxációs technikák alkalmazása viszont nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a test tegye a dolgát, és mielőbb regenerálódjon.
  • Fontos, hogy minden esetben konzultáljunk az orvossal vagy a plasztikai sebésszel, mielőtt bármilyen intézkedést vagy változtatást végeznénk a gyógyulási folyamat során. A legjobb azonban, ha minden esetben a szakember tudására támaszkodunk.

A hasplasztika műtét megoldást kínál azoknak, akik elégedetlenek hasi területük kinézetével. A gyógyulási folyamat azonban időigényes és gondos odafigyelést igényel. A gyorsabb regenerálódás érdekében fontos odafigyelni az egészséges étkezésre, a megfelelő mozgásra, a sebápolásra és a stressz minimalizálására.
Ha hasplasztikai műtét elvégzését fontolgatja, a Dr. Rose Magánkórház magas színvonalú orvosi szakértelmet és tapasztalatot kínál, amelyet a betegeink elégedett visszajelzései is alátámasztanak. Orvosaink kiemelkedő szakmai hozzáértéssel fordulnak páciensekhez, és a legmodernebb technikákat alkalmazzák.