Amikor viszket, könnyezik, begyullad

2022. április 8.

Szeptember végéig elhúzódhat a pollenek okozta szezonális allergia, amely a szemet sem kíméli, a legfőbb, szemet érintő tünetei a szemviszketés, könnyezés, pirosság. Dr. Balázsy Mariann, a Dr. Rose Magánkórház szemész szakorvosának tanácsait foglaltuk össze allergiás kötőhártya gyulladással kapcsolatban. Érdemes a tüneteket komolyan vennünk, hiszen az allergiás kötőhártya gyulladás könnyen felülfertőződhet, és kialakulhat bakteriális vagy vírusos kötőhártya gyulladás.

szemcsepp

Sokan az allergiájuk miatt eleve antihisztamin tablettát szednek, de emellett is jelentkezhet allergiás kötőhártya gyulladás. Ha kialakul a betegség, akkor antihisztamin tartalmú szemcseppet szoktunk felírni. Első körben akár műkönnyel is lehet kezelni az enyhébb tüneteket, mert ez kimossa a szemből az allergéneket, tehát fizikálisan eltávolítjuk a polleneket a kötőhártyazsákból. Ha ez nem elegendő, akkor ezt a kezelést kiegészítjük antihisztamin tartalmú szemcseppel. A kettő együttes alkalmazásával nagyon jó hatást érhetünk el.

A szemész szakorvos a gyakoribb arcmosás fontosságára is felhívja figyelmet, ugyanis a pollenek főleg a hajon, az arcon, a szemöldökön, szempillákon, férfiaknál a szakállon, bajuszon ragadnak meg. Ezekről a helyekről mechanikusan is el tudjuk távolítani a polleneket egy-egy arcmosással, így megelőzzük, hogy a szembe kerüljenek az allergének.

Ha mindezek ellenére kialakul a kötőhátya gyulladás, akkor a terápiában az antihisztamin tartalmú szemcseppeket alkalmazzuk mindaddig, amíg az a növény virágzik, amire allergiás az illető.

A szemcseppek beszerzése szerencsére nem bonyolult, hiszen a széles választékban rendelkezésre álló műkönnycseppet recept nélkül vásárolhatjuk meg a patikákban és drogériákban. Az antihisztamin tartalmú szemcseppet pedig felírhatja a háziorvos is, nem csak a szemész szakorvos.

Ha súlyosabb gyulladás mutatkozik, akkor a panaszok miatt a szemész szakorvos felkeresését javasolja mindenképpen a szakorvos. A szemet réslámpával vizsgálják, ami 10-szeres nagyításnak felel meg, így nem kerülheti el a figyelmet olyan apró elváltozás sem, ami normál látásmódnál fel sem tűnik.

Sokan úgy vélik, hogy megvédi szemüket a pollentől, portól a szemüveg/napszemüveg, de sajnos nem igazán segít a szemüveg, mert nem zárt, így alul-felül bejuthat a pollen.

Egyre több nő rakat fel műszempillát, ami nem igazán szerencsés választás annak, aki allergiás, hiszen ezen is kiválóan meg tud telepedni a pollen – lemosni is csak óvatosan lehet. Legalább az allergiás időszakban ajánlatos kerülni a használatát.

Vigyázni kell a szemdörzsöléssel is, amire a szemviszketés ad okot, ugyanis a durvább dörzsölés szaruhártyasérülést okozhat, hívja fel a figyelmet a szemész szakorvos.

Az allergiás kötőhártya gyulladás tünetei jellemzően akutan jelentkeznek, ezért mindig tartunk fenn néhány helyet a rendelési időben, hogy a sürgős ellátást is biztosítani tudjuk.