Babavárás hétről hétre

Hányadik hétben jár? Hét:
Első trimeszter Második trimeszter Harmadik trimeszter

A TERHESSÉG 1. HETE

A terhesség első napjának az utolsó menstruáció első napját tartjuk, ekkor indul el a visszaszámlálás, mely nagyjából 40 hétig tart. Az utolsó havi vérzéstől számított 14. napon az érett petesejt kilökődik a petefészekből a petevezetékbe, ahol sor kerül a megtermékenyítésre, így a várandóság ideje valójában csak 38 hét. Egy új élet kb. 30-40 millió hímivarsejt versengésével veszi kezdetét. A petesejt megtermékenyítésért vívott harcból az esetek többségében csak egy hímivarsejt kerül ki győztesen (kivéve, ha iker terhességről van szó). A megtermékenyített pete ezek után tovább vándorol a méhűr felé, és 3-5 nap alatt éri el azt. A petesejt beágyazódása a megtermékenyítést követő 9-10. napon következik be, amikor Ön már a terhesség 4. hetében jár. A fogamzásnak ekkor még nincs érzékelhető jele. Már a megtermékenyülés pillanatában eldől, hogy kisfia vagy kislánya születik-e, amit az úgynevezett szex kromoszóma határoz meg. Megtermékenyüléskor a X kromoszómát hordozó petesejt egyesül egy hímivarsejttel. Amennyiben X kromoszómát hordozó hímivarsejttel egyesül a leendő gyermek szex kromoszómája XX lesz, azaz lány gyermeke születik, amennyiben Y típusú sejttel egyesül XY lesz a kromoszómapár, ebben az esetben fia születik majd.

Kismama

Amikor észreveszi magán a terhesség első jeleit, valószínűleg már 2-3 hete állapotos. Ennek oka, hogy a terhességgel együtt járó hormonváltozások, émelygés, hányinger, fejfájás a beágyazódás befejeződésének következményei, melynek ideje a 3. hétre tehető. Ezzel egy időben előfordulhat hasfájás, és néha cseppekben vérzés is jelentkezhet, de ez nem törvényszerű. A pecsételő vérzés oka az EPF (Early Pregnancy Factor - korai terhességi faktor) hormon termelődése, melyet a szervezet az immunrendszer elnyomására termel, így a test nem érzékeli betolakodónak az embriót. A megváltozott hormon szint miatt Ön érzékenyebb lesz a szagokra, ízekre és ingerlékenyebbnek érezheti magát.

Baba

A megtermékenyített petesejtet zigótának nevezzük. A zigóta a megtermékenyítés után 12-20 órával az anyaméhbe vezető úton osztódni kezd. Osztódása addig folytatódik, míg tömör, gombostűfej méretű gömbbé válik, ez a szedercsíra. A szedercsíra tovább osztódik, és mire eléri a méhet mintegy 64 sejtből áll, majd fokozatosan folyadékkal teli sejthalmazzá alakul, amit hólyagcsírának nevezünk. A hólyagcsíra felszíne egyrétegnyi nagyméretű, lapos sejtből áll. Később ebből alakul ki a méhlepény és az embrióburok egy része, a sejthalmaz belsejében található sejtcsomóból pedig kifejlődik az embrió. A méhlepény a méhfalhoz kapaszkodva biztosítja a tápanyagszerzést és az anyagcserét az embrió számára. Az embrióburok a hólyagcsíra falából alakul ki, a fal belső rétegéből pedig létrejön az amnionzsák, amely körülöleli az embriót. A benne lévő tiszta folyadékot nevezzük embrióvíznek.
A harmadik hét végétől már az embrió is fejlődni kezd. Ez az embrionális időszak a legfontosabb a baba fejlődése szempontjából, mivel akkor alakulnak ki a szervei.

Életmód

A terhesség számos külső és belső változást okoz szervezetében, melyeknek elengedhetetlen következménye az életmódváltás. Kerülje az alkoholfogyasztást, a dohányzást, beleértve a passzív dohányzást is. Ügyeljen táplálkozására, hogy étrendje elegendő fehérjét, vitamint és nyomelemeket tartalmazzon. A várandóság egész ideje alatt fordítson még nagyobb figyelmet testi higiéniájára. A terhesség alatt épp úgy folytathatják párjával szexuális életüket, mint korábban, de számítson rá, hogy nemi vágya ingadozó lehet.