Vádliplasztika

Ha valakinek túl vékony, vagy alaktalan a lábszára, az tornagyakorlatokkal is csak igen nehezen tudja átformálni azt. Ezen a helyzeten segíthet a plasztika, melynek során implantátum behelyezésével érjük el a kívánt a formát.

Mikor indokolt a vádliplasztika?

A vádli formája nagyrészt genetikai adottságoktól függ, de baleset miatt is kialakulhat az izomszövet deformitása. Ez a probléma nemcsak a láb, de a teljes megjelenést befolyásolja, akár önbizalomhiányt és önértékelési problémákat is okozhat. E helyzetre nyújt megoldást a vádli plasztikai műtéttel történő korrekciója. 

Mi történik az első konzultáción?

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során vizsgálja meg önt, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a műtét mellett dönt. A felhasznált implantátumok német gyártmányúak, melyekre élethosszig tartó garanciát vállal a gyártó.

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a vádliplasztika előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat, illetve szükség esetén az egyéb vizsgálatokat (pl. EKG és röntgen) is. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a vádliplasztikára. Ekkor néhány életviteli tanácsot kap, amelyek segítségével felkészülhet a vádliplasztikai műtétre, és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják. 

Mi történik a műtét alatt?

Az altatásban végzett vádliplasztika során sebészünk a műtéti bemetszést a térdhajlatban ejti meg, így a hegek később nem lesznek feltűnőek, majd ezen a 4 cm-es vágáson keresztül helyezi be az implantátumot. A nálunk által használt vádli implantátumok német gyártmányúak, formájúakat tekintve lehetnek anatómiai vagy orsó alakúak. Az anatómiai implantátumok általában férfiaknak, orsó alakúak inkább nőknek ajánlottak. A műtétet követően szorító fásli kerül felhelyezésre. Plasztikai sebészünk mindvégig kizárólag felszívódó varratokat használ, így megkíméli Önt egy későbbi varratszedéssel járó kellemetlenségtől. A teljes beavatkozás 1 órát vesz igénybe

Gyógyulás, regenerálódás

A vádliplasztika után önnek egy éjszakát kell eltöltenie Magánkórházunkban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet. A műtéti területet egy héten át nem érheti víz. A szorító fáslit – melyet mi biztosítunk az ön számára – négy héten át szükséges viselnie. Az első héten kerülje a lépcsőzést, két héten át a megerőltető fizikai tevékenységet, hosszú gyaloglást. Ezután fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. A látható hegek kb. 2-3 héten belül, a bőr alattiak nagyjából 18 hónap alatt gyógyulnak be, a végeleges forma 6-8 hónap alatt alakul ki. 
Ugyan a vádliplasztika műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.