Letölthető röntgen és mammográfiás felvételek

2022. január 28.

A Dr. Rose Magánkórházban a legkorszerűbb digitális készülékeket használjuk a röntgen és mammográfiás vizsgálatokhoz. Az elkészült röntgen és mammográf felvételek pácienseink számára online is elérhetők. A galériához az egyedi linket és a hozzáférés módját e-mailben juttatjuk el pácienseinknek. A felvételek - akár mobiltelefonról is - letölthetők, későbbre elmenthetők, illetve kezelőorvosuk számára orvosi formátumban (DICOM) biztosítjuk a képi leletek megtekintését. A korábbi röntgenfelvételek nagy segítséget jelenthetnek a diagnosztizálásban és az optimális kezelési terv felállításában.

RTG2

Röntgenvizsgálat

Napjainkban rutinszerűen alkalmazott, megfelelő orvosi indikáció alapján végzett, ionizációs sugárzás előállításával történő képalkotó vizsgálat. Elsősorban vázrendszerünk (csontok-ízületek), mellkasi szerveink (tüdőszűrés, gyulladás, műtét előtti kivizsgálás), valamint bizonyos sürgősségi mellkasi-hasi kórképek megítéléséhez használjuk. Előkészületet nem igényel, fájdalommentes.

Az érintett testrész szabaddá tétele után mozdulatlan állapotban általában 2 irányú röntgenfelvételt készítünk. Megfelelő indikáció esetén, a törvényileg előírt sugárvédelmi szabályok maximális figyelembe vétele és alkalmazása mellett a vizsgálat veszélytelen. A  várható információ hasznosabb lehet a beteg egészsége szempontjából mint a sugárterhelés kockázata. Digitális röntgen készülékünk alacsonyabb sugárdózis mellett csökkenti a páciensek felesleges sugárterhelését, miközben magas felbontású, pontosabb, kiváló képminőséget biztosít. Vizsgálat előtt feltétlenül jelezze kezelő orvosának, ha fennáll terhesség lehetősége vagy szoptat!

Mammográfia​

Hazánkban a 40 év feletti nők esetében az emlőrák fokozott egészségügyi kockázatot jelent, ezért rendszeres emlőszűrés javasolt. Az emlőrákszűrésben a lágy röntgensugárzást alkalmazó mammográfia az egyetlen tudományosan igazolt eljárás. Intézetünkben csúcstechnológiás direkt digitális mammográfiás készüléket használunk. A vizsgálatot a ciklus első felében, azaz a menstruáció első napját követő 15 napon belül javasolt elvégezni.

A vizsgálat során az emlőket két irányból kompresszió alá helyezzük, majd felvételeket készítünk. Intézetünkben komplex emlőszűrést végzünk. Mammográfia + fizikális vizsgálat +ultrahang vizsgálat történik. Szükség esetén 3 dimenziós tomoszintézis, biopszia (vékony és vastagtűs), valamint sztereotaxiás mintavétel is történik. 35 éves kor felett az ultrahangvizsgálat a mammográfiát nem helyettesíti. Plasztikai műtéti beavatkozás előtt 30 év felett komplex emlőszűrést végzünk.

Kapcsolódó hírek

Folyamatos cukormonitorozás intergált szenzorral (CGM)

A Dr. Rose Magánkórházban elérhető a folyamatos cukormonitorozó rendszer, amely két hétig folyamatosan méri és megjeleníti a cukorszinteket egy mobilalkalmazásban. Az újonnan kifejlesztett módszer segítségével az adatok folyamatosan követhetők, illetve megoszthatók az orvossal, így lehetővé téve a hatékony diabétesz-menedzsmentet.

Élsport után is tudatosan

A Dr. Rose Magánkórházban kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, azaz a betegségek megelőzésére és korai felismerésére. Az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a szűrővizsgálatokon való részvétel a legjobb befektetés a hosszú, egészséges és aktív élethez. Baji Balázs olimpikon páciensünket éves szűrővizsgálatakor kérdeztük, hogy a versenysport után, most már családapaként hogyan tudja mindennapjaiba az egészséges életmódot beilleszteni. A világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutóval az élsport utáni élet kihívásairól is beszélgettünk.

Családi prevenciós nap

A Dr. Rose Magánkórházban kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, azaz a betegségek megelőzésére és korai felismerésére. A rendszeres szűrővizsgálatoknak kiemelt szerepük van, hiszen az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, vagy rendszeres kezeléssel, kontrollvizsgálatokkal a szövődmények megelőzhetők. Május 10-én, pénteken családi programokkal vártuk a szűrővizsgálatokra érkezőket.