Plasztikai műtét nagy fogyás után

2022. június 15.

Nagy súlyveszteséget követően sokszor a tükörben mégsem azt a képet látjuk viszont, mint amit reméltünk és ennek sok esetben a megereszkedett bőr az oka. Szerencsére manapság ez a probléma könnyen megoldható sebészi segítséggel.

Mérleg

A túlsúly sajnos népbetegség: hazánkban 2019-es adatok szerint a nők 29,2%-a túlsúlyos, és a 22,7%-uk mondhatja el magáról, hogy elhízott, így a probléma a magyar nők 51,9%-át érinti. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik nem egy divathullám, hanem az egészségük miatt szeretnének lefogyni. Kis súlyfelesleg ledolgozása után a bőr még képes a visszahúzódásra. Ha azonban nagyobb túlsúlytól szabadul meg a test, amit már hosszú évek óta „cipel”, a bőr nem képes erre a visszahúzódásra. Ilyenkor, a korábban megnövekedett zsírszövet-mennyiség által kitöltött bőr lógni kezd, ami esztétikailag sem szép, és nagyobb méretű ruhák szükségesek az eltakarásához. 

„Jellemzően a mellek, a has, a háti és a végtag tájékon jelentkezik a vissza-nem-húzódó bőrfelesleg. A jelentős fogyást követő bőrmegereszkedés esetén egy bizonyos kor után a bőr rugalmassága csökken, a bőr rugalmas rostjai elvesztik visszahúzódó képességüket és egy bizonyos határ után már nem tud visszaállni az eredeti állapotába.” – mondja Dr. Molnár István a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze. 

A testkontúr visszanyerése

Sokan attól tartanak, hogy túl nagy hegek maradnak a bőreltávolító műtétek után. A heggyógyulás mindig egy kényes kérdés, ha plasztikai műtétről van szó. A plasztikai sebész olyan helyen végzi el a bemetszéseket, ahol azok legkevésbé látszanak. A tökéletes eredmény érdekében a felesleges bőr mellett, a maradék zsírszövetet is eltávolítják az adott területről. Ha a törzsön, hason, háton, combokon és a karokon is jelentős a fogyás utáni bőrfelesleg, több plasztikai műtét szükséges. Ilyen nagy mértékű fogyás esetén a mellplasztikai beavatkozás elengedhetetlen a nőknél éppúgy, mint a férfiaknál. Bizonyos esetekben a fogyás utáni alakkorrekciós műtét keretében el lehet végezni több terület alakformálását is. Az alakkorrekció során a bőr és a maradék zsírszövet eltávolításával, a szövetek megfeszítésével látványos testkontúr javulás érhető el. 

Idő kell a gyógyuláshoz

Mivel a fogyás utáni alakkorrekciós műtét nagy kiterjedésű kimetszésekkel jár, a gyógyulás is több időt vesz igénybe. A beavatkozás utáni héten valószínűleg szükség lesz segítségre a mozgáshoz és a mindennapi teendők elvégzéséhez. Nyolc héten át kötelező a speciális fűző (kompressziós ruha) viselése, mert ez segít a bőr visszatapadásában. A műtét után két héttel lehet elkezdeni visszatérni a mindennapokhoz, de csak fokozatosan, könnyű testmozgást a harmadik héttől szabad végezni. Ahhoz, hogy a külső hegek begyógyuljanak érdemes hegkezelő krémet használni. 

A fogyás utáni alakkorrekciós műtét életminőségbeli változást is eredményeznek. Az esztétikai változás következtében megnő az önbizalma, egészségi állapota, állóképessége nagymértékben javul.