„A páciens elégedettsége a legfontosabb”

2022. április 19.

A Magyar Sebész Társaságnak (MST), a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaságnak (MPHEST), a Nemzetközi Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaságnak (International Confedaration of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery, IPRAS) is tagja és a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze. Dr. Gacs Jánost kérdeztük a több mint 20 éves plasztikai sebészeti tapasztalatairól.

BPPI_10000_Portre_Gacs_Fekvo_blog.jpg

Munkája során a természetes, harmonikus külső megjelenés elérésének célja vezeti. Azt vallja, hogy a jól sikerült plasztikai műtétek legfőbb ismérve, hogy egy kívülálló számára nem felismerhetők.

Mit jelent önnek a plasztikai sebészet?

Ha jobban belegondolok engem a véletlen sodort a plasztikai sebészet közelébe, már több mint 20 éve. Minden szakmának van előnye és hátránya, ez a plasztikai sebészet területén sincs másképp. A legnagyobb pozitívum számomra, hogy a pácienseim a főnökeim. Itt a Dr. Rose Magánkórházban úgy gondolom, a plasztikai sebészet mindkét nagy ágát lefedjük, legyen szó esztétikai vagy rekonstrukciós sebészetről. A többi plasztikai sebészethez hasonlóan a legtöbb műtétünk a mellplasztika köré szerveződik. Természetesen mindemellett egyéb korrekciós műtéteket is végzünk: legyen szó terhességről, szülésről, szoptatásról vagy nagy testsúlyváltozást követő beavatkozásokról. Úgy gondolom, hogy a nem átalakító műtéteken kívül, gyakorlatilag a teljes spektrumot lefedjük.

Azt gondolom akkor értük el a célunkat, ha valaki a saját erejéből sikeresen lefogy akár 70-80 kilogrammot is, majd a plasztikai sebészet segítségével egy olyan külsőt tudunk létrehozni, megalkotni, aki tükörbe nézve jól érzi magát a bőrében. Ilyenkor úgy érezzük, megérte ezt a szakmát választani.

Ha egy páciens kérése eltér a megszokottól akkor mit tesz?

A plasztikai sebészet indikációja nagyon egyszerű: ha a páciens elvárása fedi a várható eredményt, akkor a műtétet el lehet végezni, ha irreális az elvárás, akkor sajnos nemet kell mondani.

Egy plasztikai sebész – és így nyilván én is – a szakmai tapasztalat alapján mond igent vagy nemet egy műtétre.

Mit jelent önnek a szépség? Mit tesz akkor amikor, egy szubjektíven tökéletes mellet lát és mégis ragaszkodik a páciens a műtéthez?

A konzultáció alkalmával nem az én esztétikai elképzeléseimet kell előtérbe helyezni, hanem tudomásul kell vennünk, hogy azt kell elérnünk, amit a páciens szeretne. A cél a páciens maximális elégedettsége. Ha az esztétikai elképzelésünk egyezik a páciensével, akkor természetesen mindig közös az öröm a végeredménynél. Ezekre az esetekre emlékszem vissza különösen nagy örömmel, mert ilyenkor a visszajelzést jobban esik. A közös munka eredményén látjuk, hogy jó döntést hoztunk. Abban az esetben, amikor nem értek egyet a páciens elképzelésével, akkor is az a cél, hogy a páciens a tükörbe nézve boldog legyen és azt érezze, hogy megcsináltuk, amire gondolt.

Férfiak is jelentkeznek plasztikai műtétre?

A férfiplasztika mindig egy furcsa kérdés. Meglepő módon a férfiak jóval szemérmesebbek, de ugyanúgy megfogalmazódik bennük az igény, ezért egyre nagyobb szeletben vesznek részt az olyan típusú beavatkozásokban, mint: hialuronsavas töltés, b.tox, szemhéjplasztika, arcplasztika, hasplasztika vagy a gynecomastia. A gynecomastia a megnagyobbodott férfimellet jelenteni, ezt mellkisebbítő beavatkozással szüntetjük meg, az utóbbi időben ez a műtétet is egyre  gyakrabban végezzük.

Itt a Dr. Rose Magánkórházban összesen 4 plasztikai sebész dolgozik Önnel együtt. Milyen a hangulat, a csapatszellem?

Itt a Dr. Rose Magánkórházban négy plasztikai sebész dolgozik szimultán (Dr. Sobor György, Dr. Molnár Béla Ákos, Dr. Molnár István – a szerk.). Úgy érzem, teljesen jól kiegészítjük - szükség esetén - támogatjuk egymást egy – egy kérdéses beavatkozás esetén.

A legjobban azt szeretjük a munkánkban, amikor a páciens elégedetten jön vissza hozzánk és szinte már baráti viszonyba kerülünk.