Melltartó viselése mellnagyobbítás után

2020. október 10.

A mellplasztika után örök kérdés, hogy a kompressziós melltartó viselését követően kell-e hordani melltartót, valamint ha igen, akkor milyen típusú javasolt.

shutterstock_397700155.jpg

A kompressziós melltartót 4-6 hétig kell viselnünk mellplasztika után, és ezt követően lehet visszatérni fokozatosan a hagyományos melltartó viseletre.

Azok a páciensek, akiknek a bőre feszes a mellnagyobbító műtét után, gyakran elhagyják a melltartó használatát, hiszen az elveszti számukra a korábbi funkcióját.

Viszont fontos észben tartani, hogy a mell kötőszövet, és nem izom, így, mint minden kötőszövet, mellünk is idővel veszít rugalmasságából, és megereszkedik, ezt a tényt pedig nem védi ki az sem, ha implantátummal rendelkezünk. Ezért, ajánlják a melltartó viselését a plasztikai sebészek a mellnagyobbítás után is. A mellműtét után a heg és a mell még hónapokon át gyógyul, ezért nem ajánlott a merevítővel ellátott típust használni, mert a gyógyuló heget irritálhatja, és akár hosszú távon deformálhatja a mellimplantátumot. Megoldásként szolgálhat, hogy a merevítős melltartóból kivesszük a fém merevítőt, de legjobb, ha eleve olyan melltartót választunk megszépült kebleinkre, aminek a kialakítása olyan, hogy nincsenek benne fém merevítők. Ha mindenképp ragaszkodunk a merevítős melltartó használatához, akkor a mellplasztika után várjunk vele legalább 3-4 hónapot és azután is csak olyat válasszunk, ami nem nyomja a mellet, hanem csak lágyan körülveszi, nem vág be.

És hogy milyen a jó melltartó? Néhány szempontot felsorolunk, amire elsőként érdemes odafigyelni:

A megfelelő melltartó kiválasztása mellplasztikától függetlenül fontos, hiszen ha nem a legideálisabbat használjuk, akkor a melleink idő előtt megereszkedhetnek. A jó melltartó jól tart, kosarából még akkor sem csúsznak ki a kebleink, ha aktív mozgást végzünk. Sportolás közben egyébként elhagyhatatlanul szükséges a speciálisan kialakított, ún. sportmelltartó használata. A megfelelő melltartó kényelmes, nem szoros, és lehetőleg fémmerevítő nélküli. Középső pántja egyenesen áll a háton, valamint sehol sem vág be, de nem is túl bő. Javasoljuk, hogy márkaboltokban kérjük szakértői segítséget, akik tapasztalatukkal segítenek, hogy adottságainknak és ízlésünknek legmegfelelőbb darabot válasszuk.

Legkönnyebben onnan „ismerjük fel” a megfelelő melltartót, hogy hordása közben nem jelent számunkra semmilyen problémát, nem kell húzkodni, igazgatni, viselése olyan, mint egy kényelmes ruha, felvétele után megfeledkezünk arról, hogy foglalkozzunk vele.