Kötelező és ajánlott védőoltások gyerekeknek

2021. június 11.

Az első védőoltás szabadalma Edward Jenner angol sebészhez kötődik, aki egy véletlen folytán fordult az oltóanyaggal való kísérletezés felé, melynek eredménye az 1798-ban általa feltalált himlő elleni védőoltás lett. Az első kötelező, himlő elleni védőoltást 1876-ban vezették be Magyarországon. 1967-ben megközelítőleg még 10 millió embert fertőzött meg a betegség, majd az ezt követő vakcinázási akció eredménye, hogy a himlő mára már világszerte felszámolt fertőző betegségnek számít.

oltás

Az 1700-as évek járványai után még számos járvánnyal (pl.: 1831-es kolerajárvány, vagy a minden földrészt érintő 1918-ban kezdődő spanyol influenza) kellett szembenéznünk, de napjainkra természetessé vált, hogy a legsúlyosabb betegségek ellen (pl. torokgyík, szamárköhögés, tetanusz, járványos gyermekbénulás stb.) védőoltással védekezünk. A koronavírus megjelenése kapcsán újból fókuszba kerültek a védőoltások, az oltásokkal kapcsolatos kérdések mindenkit foglalkoztatnak. Mára már egyértelmű, hogy a jelenlegi járványos időszakban, a COVID-elleni védőoltás a leghatékonyabb megoldás mindannyiunk védelmében!

A Dr. Rose Magánkórházban a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. évi védőoltásokról szóló módszertani levele alapján állítottuk össze az életkorhoz kötött, kötelező és javasolt védőoltások protokollját.

Egy éves korig jellemzően a gyermekorvosi szakvizsgálatokhoz kapcsolódóan kapják meg a babák az oltási tervben szereplő oltásokat.

  • A baba első védőoltását, a BCG-t, mely a tuberkulózis ellen nyújt védelmet, általában a kórházi tartózkodás alatt kapja meg, de legkésőbb 6 hetes koráig.
  • A csecsemő 4-6 hetes korában történik a második gyermekorvosi szakvizsgálat. Ennek része, hogy orvosunk ismerteti az életkorhoz kötött kötelező és ajánlott védőoltásokat.
  • A 2. hónapban kerül sor egy komplexebb kivizsgálásra, mely szűrővizsgálatokat tartalmaz, ilyenkor is megkapják a babák a szükséges oltásokat.
  • Három hónaposan a rendszeres gyermekorvosi szakvizsgálat és mérések mellett az ismétlő oltások és az esetleges ajánlott védőoltások beadására is sor kerül.
  • 4 hónapos korban is fontos oltásokra kerül sor.
  • A 6 hónapos a gyermekorvosi szakvizsgálat kapcsán az ajánlott védőoltás is beadásra kerülhetnek.
  • 12 hónapos korban több ajánlott védőoltás beadására is sor kerülhet, melyek egy éves kor után adhatók. Felépített oltási terv alapján havonta akár 2-3 védőoltás is felvehető anélkül, hogy ez gyermekünket megviselné.

A gyermekek kötelező és ajánlott védőoltásait és az oltások ütemezését táblázatunkban találja.

Letölthető táblázat.

Magánkórházunk nemzetközi oltóközpontként is működik. Rendelkezünk minden, az utazók számára szükséges védőoltással, betegségek megelőzésére alkalmas gyógyszerrel, és kiállítjuk az utazáshoz szükséges oltási dokumentumokat.