Az egészség és a plasztikai beavatkozások kapcsolata: fontos szempontok és tanácsok

2023. augusztus 7.

A plasztikai beavatkozások egyre népszerűbbek és sokan döntenek úgy, hogy plasztikai műtét segítségével szeretnének megjelenésükön változtatni. Azonban fontos megérteni, hogy a plasztikai beavatkozások és az általános egészségügyi állapotunk hatással vannak egymásra.

Az egészség és a plasztikai beavatkozások kapcsolata: fontos szempontok és tanácsok

Ebben a cikkben megvizsgáljuk az egészség és a plasztikai beavatkozások kapcsolatát, és megosztunk néhány fontos szempontot és tanácsot, amelyek segítenek a beavatkozásokat biztonságosabbá és sikeressebbé tenni.

Tájékozódjunk a műtét előtt

A plasztikai műtétek előtt tájékozódjunk a különböző beavatkozásokról, lehetőségekről és konzultáljunk tapasztalt plasztikai sebésszel. Fontos, hogy reális elvárásokkal érkezzünk a plasztika konzultációra. 

„A plasztikai sebészet indikációja nagyon egyszerű: ha a páciens elvárása fedi a várható eredményt, akkor a műtétet el lehet végezni, ha irreális az elvárás, akkor sajnos nemet kell mondani.” – Dr. Gacs János

Nem minden beavatkozás garantálja a tökéletes eredményt, és az eredmények időnként változhatnak a test természetes gyógyulási folyamatainak és egyéni jellemzőinek függvényében. Beszéljünk a sebészünkkel a várható eredményekről és az elvárásainkról, hogy reális képet kapjunk a lehetőségeinkről.

Műtét előtti vizsgálatok

Laborvizsgálat

Minden műtét előtt szükséges egy teljes laboratóriumi vizsgálat, azaz vér- és vizeletvizsgálat elvégzése. A vizsgálat eredménye információval szolgál a szervezet anyagcsere-folyamatairól, a szerveink (máj- és vesefunkciók) és az immunrendszerünk működéséről; van-e éppen szervezetünkben baktérium vagy vírus, amelyek fertőzéseket okozhatnak. 

Ultrahang vizsgálat

Az emlők ultrahang vizsgálatát 30 éves kor alatt írjuk elő a mellplasztikára készülő pácienseink számára, ugyanis ebben az életkorban ultrahang segítségével jól felismerhetők az emlők különböző elváltozásai, mint például a folyadéktartalmú ciszta. 30 év felett azonban az ultrahang vizsgálat nem elegendő a pontos diagnózishoz. Emiatt mammográfiai vizsgálat is szükséges, mely a hagyományos röntgenfelvételektől eltérő fizikai paramétereivel és fotótechnikájával alkalmas arra, hogy a lágyrészek finom szerkezeti eltéréseit is kimutassa. 

Minden altatásban végzett konzultáció előtt kötelező az EKG

Az EKG vizsgálat közben fontos a nyugalom, mert a mozgás és a beszéd befolyásolják a mérés pontosságát. EKG-val vizsgáljuk a percenkénti szívverések számát, azok szabályosságát, a szív ingerképzését, ingervezetését, ritmuszavarokat, ingervezetési zavarokat, a szívizomzat működését, melyekről műtét előtt az aneszteziológusnak mindenképpen tudnia kell.

Aneszteziológiai konzultáció

Az aneszteziológussal történő konzultáció során az altatóorvos alaposan kikérdezi a pácienst annak korábbi és jelenleg is fennálló betegségeiről, az alkalmazott gyógyszereiről, esetleges korábbi műtéteiről, valamint ismert gyógyszerérzékenységéről és allergiájáról. Ezek az információk nélkülözhetetlenek az optimális érzéstelenítési mód kiválasztásához, valamint a műtét és az érzéstelenítés kockázatának felméréséhez, minimálisra csökkentéséhez. 
A plasztikai műtét előtti vizsgálatokról bővebben itt olvashat.

Egészséges életmód

Az egészséges életmód rendkívül fontos a plasztikai beavatkozások kapcsán is. A dohányzás, az alkoholfogyasztás és az egészségtelen étkezés negatívan befolyásolhatja a műtét sikerességét és a gyógyulási folyamatot. Célszerű az eljárás előtt és után is odafigyelni az egészséges táplálkozásra, a testmozgásra és a stressz minimalizálására, hogy elősegítsük a gyorsabb gyógyulást és a pozitív eredményeket.

A műtét után

A plasztikai beavatkozások után a plasztikai sebész ajánlásait minden esetben be kell tartani.  Ez magában foglalja a sebet védő kötözéseket, a gyógyszerek szabályszerű szedését és a pihenés betartását. Az orvos utasításai segítenek minimalizálni a komplikációk kockázatát és elősegítik a sikeres gyógyulást.

Mentális egészség

A plasztikai beavatkozások hatással vannak fizikai állapotunkra és mentális egészségünkre. A pozitív esztétikai változások növelik az önbizalmat. Fontos, hogy az eljárásra megfelelő időben, megfelelő okok miatt és reális elvárásokkal vállalkozzunk, hogy a beavatkozás ténylegesen pozitív hatással legyen a mentális jólétünkre.

Az általános egészségügyi állapotunk és a plasztikai beavatkozások sikere hatással van egymásra. A sikeres eredmény és a gyógyulás érdekében figyelmet kell fordítanunk az egészséges életmód megtartására. A megfelelő előkészületek, az egészséges életmód és az utókezelési utasítások betartása hozzájárulnak ahhoz, hogy pozitív tapasztalatot és a kívánt eredményt érjük el a plasztikai beavatkozásokkal.