+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 8. hétben

Mostanra már bizonyára túlesett az első nőgyógyászati vizsgálaton. Hasán még nem látszik, hogy várandós, de a terhességgel együtt járó egyéb változások talán már a környezete számára is árulkodóak lehetnek.

Kismama

Derék és mellbősége bizony megnőhet, de ez normálisnak tekinthető, szervezte elkezd felkészülni a megváltozott állapotra. A rosszullétek még jelentkezhetnek, de már nem kell sokat kibírnia, néhány hét és végleg búcsút mondhat a hányingernek, fejfájásnak és az egyéb kellemetlenségeknek.

Baba

Az embrió a hét végére eléri a 8-11 mm-t. Elkezdődnek a spontán mozgások, de ezekből Ön még semmit nem érzékel. Kisbabájának arca formálódni kezd, az arcnyúlványok egyesülése folytán. Kialakulnak a herék vagy a petefészkek. Ezen a héten jelentős fejlődésen mennek keresztül a csontok, ízületek. Megjelenik a könyök és beindul a csontosodás. A kicsi szíve már kamrákra és pitvarokra tagozódott, keringési rendszere teljes testében kialakult. Az ujjak egyre jobban kezdenek kifejlődni és kicsi már ökölbe tudja szorítani a kezét, képes szopni az ujját. Agyának fejlődése egyre differenciáltabbá válik.

Vizsgálatok

Erre a hétre nem jutott sem előírt, sem javasolt vizsgálat, kivéve, ha a nőgyógyászati szűrővizsgálaton ezt orvosa valamilyen panasz miatt ezt külön javasolta.

Szakember/orvos tanácsa

Figyeljen oda cukorfogyasztására, mert ez az egyik legfontosabb veszélyforrás táplálkozásában. A cukor kivonja szervezetből a vitaminokat, ásványi anyagokat, a túlzott édességfogyasztás minden szervére káros hatással van. A cukor a májban felhalmozódva kedvezőtlenül befolyásolja a vörösvérsejtek minőségét és a vérnyomást. Ha finomságra vágyik, fogyasszon gyümölcsöket, édesítőként pedig használjon egy kevés mézet.

Életmód

Bár a hasán még nem látszik, hogy terhes, azt tapasztalhatja, hogy meglévő ruhái szorítják. Hordjon kényelmes, laza darabokat. A regenerálódás most kiemelten fontos a szervezete számára, ezért próbáljon legalább napi 8 órát aludni, és ha szükségét érzi napközben is iktasson be rövid, 10 perces pihenőket. Terhességének első harmadában előfordulhat, hogy csökken a szexuális vágya. Ennek oka egyrészt hormonális, másfelől pedig lelki eredetű. A várandóság gondolatainak nagy részét leköti és még időbe telik feldolgoznia az élményt, hogy egy új élet növekszik pocakjában. Fontos, hogy párjával beszéljen érzéseiről, az Önben lezajló változásokról. Egy jó beszélgetés sokat segít nem csak Önnek, de környezetének is.