+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 29. hétben

Elkezdődött a harmadik trimeszter. Egyre növekvő hasa néha már útban lehet, de helyes testtartással, tornával, pihenéssel és megfelelő táplálkozással az esetleges panaszok minimalizálhatóak.

Kismama

Hasán jól látható, amikor a pici mozgolódik. Meg tudja különböztetni, a popsiját a könyökétől, a lábrúgásokat a kéz boxolásaitól. Ilyenkor beszéljen babájához, simogassa hasát, hogy megnyugodjon. A kicsi lábai erősebbek, így ezek a rúgások jóval nagyobbak, mint a finom kézmozdulatok.

Baba

A kicsi szabad mozgása a helyhiány miatt egyre inkább csökken, lelassul. Többet alszik, mint amennyit ébren van, a mozgások is inkább csak helyezkedések, de erőteljesebbek, ami néha kellemetlen lehet. Mostanra már eléri a 1,2 kg-ot. Elkezdi szabályozni a testhőmérsékletét, a csontvelő vörös vértesteket termel. A baba napi fél litert pisil.

Vizsgálatok

Erre a hétre nem esnek kötelező vizsgálatok. A baba növekedésével változik az Ön testének statikai állapota is, így leginkább a felső-háti szakaszra és a derékra összpontosul a terhelés, amit minden bizonnyal már Ön is tapasztalt. A speciálisan kismamáknak kialakított masszázs ezért főként ezekre a területekre koncentrál, illetve kiegészül a nyak, a váll és a végtagok masszírozásával is. Keressen fel egy jó kismama masszőrt és kényeztesse magát!

Szakember/orvos tanácsa

Beszéljen sokat születendő gyermekéhez. A picik különösen szeretik az apuka mély hangját, ami megnyugtatja őket. Kedves leendő Apuka! Próbáljon egyre több terhet levenni a kismama válláról, és ha teheti, kényeztesse esténként egy talpmasszázzsal. Kezdjen el lélekben Ön is felkészülni a baba érkezésére. Próbálja átszervezni a mindennapjait, hogy a szülést követő hetekben minél több időt tudjon otthon tölteni. Egész biztos szükség lesz az Ön jelenlétére is!

Életmód

Már sokszor hangsúlyoztuk a mozgás fontosságát. Most az úszást szeretnénk figyelmébe ajánlani. Pocakja már meglehetősen nagy terhet jelent háta, és lábai számára. A vízben ezzel szemben könnyűnek érezheti magát, mintha levennék Önről azokat a plusz kilókat.