+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 26. hétben

Izgalmas napok előtt áll. A baba mozin megnézheti, hogyan tudja babája ökölbe szorítani a kezét, vagy az ujját szopni, de az is lehet, hogy egy ásítás közben lesheti meg. A szokásos terhesgondozási vizsgálatok mellett a héten izgalmas témákat járnak majd körül a bábatanácsadáson.

Kismama

Tapasztalhatja, hogy hasa néha erőteljesen viszket, amit a bőr feszülése okozz. Ennek enyhítésre használjon kakaóvajat, olíva- vagy búzacsíra olajat. Kerülje az illatosított és mesterséges anyagokat tartalmazó krémeket, mert azok árthatnak a babának. Ha a viszketés tartósan fennáll, jelezze ezt kezelőorvosának. Amennyiben csalánkiütésre emlékeztető kitüremkedéseket észlel, az a máj rossz működésére utalhat, ebben az esetben mindenképpen kivizsgálásra van szükség.

Baba

A kicsi mostanra 32 centi, és 800 gramm. Az ultrahang felvételen megfigyelhető az úgynevezett magzati póz: a csöppség kezeit a mellkasára hajtja, ujjait ökölbe szorítja, térdeit pedig felhúzza. Sokat alszik, akár napi 16-20 órát is. Egyre többet iszik a magzatvízből és a súlya is tovább gyarapszik. Néha érezheti, hogy csuklik, ebben nincs semmi rendellenes. Ezen a héten kinyitja szemeit, sőt az erős fényre is reagál. Kialakul a szeme színe, amely minden kisbabánál kék-kékesszürke, de ez a születés követő hat hónapban megváltozhat. Az agy fejlődésének köszönhetően a fájdalmat már ugyanúgy érzékeli, mint majd a világrajövetele után.

Vizsgálatok

Ezen a héten ismét terhesgondozási vizsgálatokon kell részt vennie. Mostanra már elég nagy a baba, látványos tornamutatványokra képes, ezért érdemes egy 4 dimenziós baba mozit is beiktatni. Erre mindenképp a leendő apukával együtt jöjjenek el, mindkettőjük számára felejthetetlen élmény lesz. A Dr. Rose szülésfelkészítőn ezen a héten megismerkedhet leendő bábájával, aki egy bábatanácsadás keretében hasznos tanácsokkal látja majd el a várandóság hátralévő része során javasolt életmóddal és táplálkozással kapcsolatban.

Szakember/orvos tanácsa

Sok kismama panaszkodik ez időtájt éjszakai lábgörcsökre. Az alvás ekkora már amúgy sem könnyű, hát még akkor, ha arra ébred, hogy lába begörcsöl. A görcsök szerencsére enyhíthetők, sőt teljesen meg is lehet ezeket szüntetni. Általában kalcium hiány miatt alakulnak ki, ezért ennek pótlásával csökkenthető előfordulásuk. Amennyiben ismét jelentkezik a görcs feszítse vissza lábfejét a sípcsontja irányába, ez segít az izmok ellazításában és a fájdalom is hamar megszűnik.

Életmód

Az idő rohan, ha utazni szeretne, nem halogathatja tovább, mivel vannak olyan külföldi országok, ahova a 28. hetes terheseket már nem engedik be, nehogy ott szülessen meg a baba. (Ez ugyanis az állampolgárság kiadása miatt problémás lehet.) Egy kis pihenés nagyon jót tenne Önnek, és az apukának is. Ha van lehetősége nyaralásra, használja ki, később úgy sem lesz túl sok ideje a pihenésre.