+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 25. hétben

A kicsi nagyon aktív ezekben a napokban, bámulatos tornamutatványokat végez pocakjában, de néha neki is pihenésre van szüksége, ezért egy egész nap is eltelhet, anélkül, hogy mocorogna. Ne aggódjon, ez még nem jelent semmilyen problémát. Simogassa a hasát, énekeljen gyermekének, beszéljen hozzá, higgye el, ezt mindketten nagyon fogják élvezni.

Kismama

Az Ön súlya is tovább gyarapodik, ami nem csak megnövekedett étvágyának köszönhető. A hízásért felelős a szervezet magzatvédő viselkedése is, mivel a kicsi táplálásának biztosítása érdekében a bevitt táplálék tovább marad a gyomorban, hogy több tápanyag szívódhasson fel, s ennek kellemetlen következménye, hogy több zsír is rakódik le. Az egészséges súlygyarapodás a 30. hétig kb. 7-8kg. Ha odafigyel arra, mit eszik, és folyamatosan mozog, nem okoz majd gondot, hogy a szülés után újra formába hozza magát.

Baba

A baba kb. 710 gramm, csontjai folyamatosan keményednek, erősödnek. A gerinc szerkezete és a csontozat egyre erősebb lesz, s javul a kézügyessége is, teljesen ökölbe tudja már szorítani kezeit. A bőre kevésbé átlátszó, de még mindig gyűrött. Az orrlyukak kinyílásával és a tüdőben kifejlődött erekkel a pici légző mozgásai rendszeresednek. Ízlelőbimbói kifejlődtek, sőt több ízlelőbimbója van, mint a születéskor.

Vizsgálatok

Ha a 24. héten nem végeztette el, most esedékes a vércukor terheléses vizsgálat, mely során éhgyomorra vért veszünk Öntől, majd cukros oldat fogyasztását követően ezt megismételjük. Az első vérvétel 5,8 mmol/l, illetve a második 7,8 mmol/l feletti cukorszintje számít kóros értéknek. A terhességi cukorbetegség a várandóság után általában megszűnik. Ezen a héten indul a szülésfelkészítés. Az Ön választásán múlik, hogy kismama tornára, -jógára vagy -masszázsra szeretne jönni hozzánk.
Figyeljen oda, hogy ne egyen fűszeres ételeket, mert azt nem szereti babája és ilyenkor a magzatvízből is kevesebbet iszik, hiszen ezen keresztül érzékeli az ízeket.

Szakember/orvos tanácsa

Gyakori panasz a várandóság alatt a székrekedés. Ennek elkerülése vagy megszüntetése érdekében egyen sok rost tartalmú ételt, görögdinnyét, babot, mazsolát, barna rizst, korpát, kivit, szőlőt.

Életmód

A legtöbb kismama időzavarba kerül. Nagyon gyorsan telnek majd a hetek és úgy érezheti, rengeteg dolgot kell még elintéznie, hogy minden elkészüljön az elképzelései szerint, mire megérkezi az apróság. Általában a babaszoba berendezése a legnagyobb probléma forrása. Kezdjék el megtervezni, mit hova szeretnének elhelyezni, és lassan a beszerzések ideje is elérkezik.