+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 20. hétben

Gratulálunk félúton tart! Pocakja mérete egyelőre, még semmiben sem akadályozza, a rosszullétek megszűntek és még az alvás is viszonylag problémamentes. Használja ki ezt az időszakot, ha nyaralni szeretne, mert a szülés után lehet hogy jó darabig nem tud majd igazán vakációzni.

Kismama

A méh rohamosan növekszik, fölfelé a tüdőt, kifelé pedig a hasat nyomja. Egyes kismamák számára a légzés nehézkessé válhat a belső szervek tüdőre gyakorolt nyomása miatt. Ez csak akkor szűnik meg, ha később a méh leszáll a medencébe. Ez 4-6 héttel a szülés előtt következik be először szülőknél, többgyermekes kismamáknál már a vajúdás kezdetét jelenti. A köldöke elkezdhet kidudorodni, ami a szülésig így is marad.

Baba

A magzat kb. 280 gramm, hossza eléri a 25 centit. Már Ön is érzékeli, mikor alszik a kicsi, és mikor van ébren. Utóbbi esetben sokkal többet mozog, ficánkol. Már hallja és figyeli a hangokat, és erősebb zajoktól megijedhet. Ultrahangfelvételeken látszik, hogy egy hangosabb külső inger hatására a kicsi befogja a fülét, olykor még ugrik is egyet. Mozgásai már mások számára is érzékelhetőek, ha az Ön hasára teszik kezüket.

Vizsgálatok

Amennyiben a múlt héten elvégeztette a javasolt vizsgálatokat, most nem kell orvoshoz mennie.

Szakember/orvos tanácsa

Terhesség alatt a hüvelygomba kialakulásának esélye fokozottabb, ennek megelőzésére használjon levendula vagy teacserje olajat fürdővízbe csepegtetve. Arra ügyeljen, hogy a víz ne legyen forró.

Életmód

Ameddig biztonságban érzi magát a vezetőülésben, addig semmi akadálya sincsen, hogy vezessen. Azonban nagyon fontos, hogy megfelelőképpen használja a biztonsági övet. Az alsó öv a pocak alatt haladjon, kapható kifejezetten e célra kialakított övterelő. A felső övpánt esetén lényeges, hogy az öv magassága megfelelően legyen beállítva, mivel azt a vállak fölött indítva a két mell között kell elvezetni. Az így megkötött biztonsági öv megvédi a mamát és a babát is baleset esetén. Sose mulassza el bekötni magát!