+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 16. hétben

A hétköznapok továbbra is energikusak. Várandósága örömmel tölti el, szinte szárnyal boldogságtól, nem számolja a napokat, élvezi, hogy állapotos.

Kismama

Teste a korábbinál jóval több vért keringet, ettől arcbőre sokkal üdébbnek látszik, miközben a hormonok miatt kicsit olajosabb csillogású is. Így alakul ki az a ragyogás, amely a második trimeszterben lévő kismamákra olyan jellemző. Mind gyakrabban érzékelheti a kicsi mozgását a pocakjában kellemes, csiklandós érzés formájában.

Baba

A baba már 16 centi és 130-140 gramm. Az ultrahang felvételen talán már látható is, ahogyan a szopóreflex hatására a szájába veszi az ujját. Eljött az ideje annak, hogy az orvos jó találati eredménnyel megállapítsa a nemét. Zárt szemhéjai mögött már megkezdődtek a szemmozgások, melyek később majd elvezetnek a pislogáshoz. Körmei nagymértékben növekednek, selymes pihe borítja bőrét, és mozgása koordinált.

Vizsgálatok

A 16-17. héten kerül sor az AFP-vizsgálatra, melynek során vért veszünk Öntől, s megmérjük a vérben található alfa fetoprotein mennyiségét. Az alfa fetoprotein a magzat májában termelődő fehérjeanyag, mely bejutva a magzatvízbe és a placentán keresztül az anya vérébe kerül. Az eltérő AFP szint nyitott, azaz bőrrel nem fedett testrészeket, velőcsőzáródási-, hasfali rendellenességet, ikerterhességet jelezhet. Az AFP szűrés kóros eredménye esetén további vizsgálatok elvégzése szükséges (pl. második AFP szűrés, magzati ultrahang) Ekkor kerül sor a Hepatitis B - vírus szűrésére is.

Szakember/orvos tanácsa

A javasolt vizsgálatokon túl ezen a héten érdemes átfogó kivizsgálást végeztetnie, melynek során belgyógyászati, szemészeti vizsgálatokra is sor kerül. A szemvizsgálat különösen fontos a szemüveget vagy kontaktlencsét viselő kismamák esetében. Amennyiben van valamilyen krónikus betegsége vagy a családban ilyen korábban előfordult, azt jelezze orvosának.

Életmód

A táplálkozás még inkább előtérbe kerül. Javasoljuk, hogy vegyen részt terhességi dietetika és életmód tanácsadáson, hogy szekemberünk személyre szabott étrendet állíthasson össze az Ön számára. Lábaira egyre nagyobb teher nehezedik, gondosan válasszon cipőt! Lapos sarkú, kényelmes lábbelit hordjon!