+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

A terhesség 14. hete

A második trimesztert úgy is szokták emlegetni, mint a várandósság nászútját. Az émelygést mintha elfújták volna, a szervezet megtette a magáét, hogy a baba létfontosságú szervei működésképesség váljanak, így Ön most kifejezetten megkönnyebbültnek, energikusnak, és általában szexuálisan is aktívnak érezheti magát. Egyszerűen ragyog!

Kismama

Kedélyállapotát továbbra is a felszabadultság, az anyasággal kapcsolatos pozitív érzelmek előretörése jellemzi. Méhe már jól tapintható. A hormontermelés feladatán túl a méhlepény egy összekötő funkciót is betölt Ön és magzata között. A köldökzsinóron keresztül biztosítja a magzat oxigén- és tápanyag ellátását, valamint a salakanyagcserét, kiszűri a terhességet veszélyeztető káros anyagokat.

Baba

A fejlődés igazán felgyorsul. Babája rohamos tempóban növekszik. A középfül csontjai is fejlődésnek indulnak, így a magzata nemsokára hallani fogja az őt körülvevő emberek hangjait. Az eddig távol ülő szemek közelednek egymáshoz, a kicsi arca folyamatosan formálódik. Megjelennek a bélbolyhok is, amik a belek perisztartikus mozgását segítik elő, s a vese is képes már kiválasztani a magzatvízből nyert folyadékot. A magzatvíz 3 óránként teljesen lecserélődik.

Vizsgálatok

A héten nem kell semmilyen vizsgálaton részt vennie. Szabadidejében kezdje el tervezgetni a babszobát vagy szerezze be az első babaholmikat

Szakember/orvos tanácsa

A terhesség időszaka alatt elképzelhető, hogy bizonyos vitaminkészítményeket kell majd fogyasztania, de adódhat olyan eset is, amikor gyógyszert kéne bevennie. Fontos, hogy erről mindig egyeztetessen nőgyógyászával, illetve minden esetben, amikor szükséges gyógyszerbevétel, jelezze a szakorvosnak, hogy várandós!

Életmód

Jelentős változásokra a héten nem kell számítania, egyszerűen csak élvezze, hogy várandós. Amennyiben terhessége nyári időszakra esik érdemes odafigyelnie a megfelelő napvédelemre. A megváltozott hormonháztartás miatt bőre a napfényre is érzékenyebben reagál. Az arra hajlamosaknál májfoltok is megjelenhetnek, amit megfelelő fényvédelemmel megelőzhet, vagy csökkentheti az elszíneződés erősségét. Napsütötte időszakokban (akár télen is) használjon fényvédő arckrémet, illetve napvédő tejet. Mértékkel napozhat is, azonban érdemes a korábban használtál erősebb fényvédőfaktorú naptejet használnia. A mellét és hasát lehetőleg ne napoztassa, mivel a várandósság alatt az megnyúlik, elvékonyodik, és ha esetleg már csíkok is megjelentek rajta, a nap hatására nehezen eltüntethető barnulási csíkok keletkezhetnek.