+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 12. hétben

Ettől a héttől kezdve, már „hivatalosan” is kismamának számít. A legkritikusabb szakaszon túl van, közérzete is határozottan javulni fog. A vetélés veszélye folyamatosan csökken. Ha eddig nem tette, most már barátainak, ismerőseinek is elújságolhatja, hogy kisbabát vár.

Kismama

Végre elérkezett a várva várt időszak! A hányinger és a fáradtság jelei csökkenőben vannak. Hasa tovább növekszik, méhe már a szeméremcsont felső határáig terjed és a következő hetekben rohamosan növekszik. Súlygyarapodás mostanra már minden kismamánál jelentkezik.

Baba

Ettől a héttől kezdve az embriót már magzatnak hívjuk. A pici kb. 14 grammos és 8-9 cm hosszú. Képes grimaszokat vágni, szájával csücsörit, fintorog, sőt még a homlokát is tudja ráncolni. Már vannak reflexei és emésztéskor mozgolódik. A hasnyálmirigy elkezdi termelni az inzulint, és a hangszálak is kialakulnak. Az agy most már az esetlegesl fájdalomra is reagál. A baba néha már kortyol a magzatvízből, amely naponta cserélődik.

Vizsgálatok

A 12. héten újabb vizsgálatokra van szükség. Az ultrahangvizsgálat segítségével alkalma nyílik meglesni növekvő babáját, már jól látszódik minden testrésze. Most kerül sor a nyakiredő szűrésre, és a kombinált tesztre, előbbi ultrahangvizsgálattal, utóbbi vérvizsgálattal történik. Ultrahanggal az ülőmagasság alapján meghatározzuk a pontos terhességi kort, majd megmérjük a tarkóredőt és vizsgáljuk az orrcsont jelenlétét. A Down-kór olyan rendellenesség, melyet a 21-es kromoszóma többlete okoz. Kettő helyett három 21-es kromoszóma van a sejtekben. Mivel ez a rendellenesség nem öröklött, a magzat családi előzmény nélkül is hordozhatja a kromoszómahibát. A kombináltteszt során a 13-as és 18-as triszómai kockázatbecslésére is lehetőség van. A 13-as triszómia, a Patau-kór, a 18-as az Edwars-kór előfordulásának becslését jelenti. Mind a kettő kromoszóma rendellenesség. Amennyiben a teszt negatív eredményt hoz, 16. héten kell elvégezni az AFP vizsgálatot, illetve 18-20 hetesen a genetikai ultrahang-vizsgálatot. A vizsgálatot követően nőgyógyásza védőnőhöz irányítja, akitől megkapja a Kismama könyvet. Ezt mindig tartsa magánál, hogy ha bármilyen váratlan esemény történne Önnél nyomon követhető legyen, hogy állapotos.

Szakember/orvos tanácsa

A Down-kór rizikója az anyai életkor előrehaladtával növekszik. A kombinált szűrés elvégzésével megbecsülhető a betegség kialakulásának lehetősége, így csökkenthető annak esélye, hogy down-kórral született gyermeket hozzon világra. 35 éves kor felett javasolt genetikai tanácsadáson részt venni, hogy minimalizálja a kockázati tényezőket.

Életmód

A hormonok hatására észreveheti, hogy a haja dúsabb, a bőre feszesebb, ragyogóbb lesz. A megfelelő bőrápolásra különösen oda kell figyelnie, mert a várandóság alatt a bőr szárazabb, érzékenyebb. A terhességi csíkok megelőzésére, a bőr rugalmasságának megőrzésére fontos a rendszeresen hidratálás a szokásos vagy speciálisan várandósoknak kifejlesztett testápolási termékekkel, de az egyszerű gyógyszertári kakaóvaj is kiválóan megfelel a célnak.