+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

A terhesség 1. hete

A terhesség első napjának az utolsó menstruáció első napját tartjuk, ekkor indul el a visszaszámlálás, mely nagyjából 40 hétig tart. Az utolsó havi vérzéstől számított 14. napon az érett petesejt kilökődik a petefészekből a petevezetékbe, ahol sor kerül a megtermékenyítésre, így a várandóság ideje valójában csak 38 hét. Egy új élet kb. 30-40 millió hímivarsejt versengésével veszi kezdetét. A petesejt megtermékenyítésért vívott harcból az esetek többségében csak egy hímivarsejt kerül ki győztesen (kivéve, ha iker terhességről van szó). A megtermékenyített pete ezek után tovább vándorol a méhűr felé, és 3-5 nap alatt éri el azt. A petesejt beágyazódása a megtermékenyítést követő 9-10. napon következik be, amikor Ön már a terhesség 4. hetében jár. A fogamzásnak ekkor még nincs érzékelhető jele. Már a megtermékenyülés pillanatában eldől, hogy kisfia vagy kislánya születik-e, amit az úgynevezett szex kromoszóma határoz meg. Megtermékenyüléskor a X kromoszómát hordozó petesejt egyesül egy hímivarsejttel. Amennyiben X kromoszómát hordozó hímivarsejttel egyesül a leendő gyermek szex kromoszómája XX lesz, azaz lány gyermeke születik, amennyiben Y típusú sejttel egyesül XY lesz a kromoszómapár, ebben az esetben fia születik majd.

Kismama

Amikor észreveszi magán a terhesség első jeleit, valószínűleg már 2-3 hete állapotos. Ennek oka, hogy a terhességgel együtt járó hormonváltozások, émelygés, hányinger, fejfájás a beágyazódás befejeződésének következményei, melynek ideje a 3. hétre tehető. Ezzel egy időben előfordulhat hasfájás, és néha cseppekben vérzés is jelentkezhet, de ez nem törvényszerű. A pecsételő vérzés oka az EPF (Early Pregnancy Factor - korai terhességi faktor) hormon termelődése, melyet a szervezet az immunrendszer elnyomására termel, így a test nem érzékeli betolakodónak az embriót. A megváltozott hormon szint miatt Ön érzékenyebb lesz a szagokra, ízekre és ingerlékenyebbnek érezheti magát.

Baba

A megtermékenyített petesejtet zigótának nevezzük. A zigóta a megtermékenyítés után 12-20 órával az anyaméhbe vezető úton osztódni kezd. Osztódása addig folytatódik, míg tömör, gombostűfej méretű gömbbé válik, ez a szedercsíra. A szedercsíra tovább osztódik, és mire eléri a méhet mintegy 64 sejtből áll, majd fokozatosan folyadékkal teli sejthalmazzá alakul, amit hólyagcsírának nevezünk. A hólyagcsíra felszíne egyrétegnyi nagyméretű, lapos sejtből áll. Később ebből alakul ki a méhlepény és az embrióburok egy része, a sejthalmaz belsejében található sejtcsomóból pedig kifejlődik az embrió. A méhlepény a méhfalhoz kapaszkodva biztosítja a tápanyagszerzést és az anyagcserét az embrió számára. Az embrióburok a hólyagcsíra falából alakul ki, a fal belső rétegéből pedig létrejön az amnionzsák, amely körülöleli az embriót. A benne lévő tiszta folyadékot nevezzük embrióvíznek.
A harmadik hét végétől már az embrió is fejlődni kezd. Ez az embrionális időszak a legfontosabb a baba fejlődése szempontjából, mivel akkor alakulnak ki a szervei.

Életmód

A terhesség számos külső és belső változást okoz szervezetében, melyeknek elengedhetetlen következménye az életmódváltás. Kerülje az alkoholfogyasztást, a dohányzást, beleértve a passzív dohányzást is. Ügyeljen táplálkozására, hogy étrendje elegendő fehérjét, vitamint és nyomelemeket tartalmazzon. A várandóság egész ideje alatt fordítson még nagyobb figyelmet testi higiéniájára. A terhesség alatt épp úgy folytathatják párjával szexuális életüket, mint korábban, de számítson rá, hogy nemi vágya ingadozó lehet.