Weborvos.hu: A mellrák megelőzhető, gyógyítható

2022. október 11.

„Legújabb fejlesztéseinknek köszönhetően a Dr. Rose Magánkórház a diagnosztikus és terápiás eljárások teljes spektrumát tudja biztosítani emlődiagnosztikában is az első szűrővizsgálattól akár az onkoplasztikai műtéti megoldásig. Számunkra az a legfontosabb, hogy ha elváltozást találunk, akkor teljes körűen ki tudjuk vizsgálni pácienseinket és a gyógyulás minden pontján tudjuk támogatni őket” – emeli ki Dr. Papik Kornél, a Weborvos cikkében.

Mammográfiai vizsgálat

Évente több mint 8000 emlődaganat kerül felismerésre és több mint 2000 halálesetről számolnak be a magyarországi statisztikák.  A mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, a szövődmények megelőzhetők. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja – arra voltunk ezért kíváncsiak, mit jelent a komplex emlődiagnosztika és milyen kezelési lehetőségeket biztosít a főváros egyik legrégebbi magánegészségügyi intézménye, a Dr. Rose Magánkórház.

„Legújabb fejlesztéseinknek köszönhetően a Dr. Rose Magánkórház a diagnosztikus és terápiás eljárások teljes spektrumát tudja biztosítani emlődiagnosztikában is az első szűrővizsgálattól akár az onkoplasztikai műtéti megoldásig. Számunkra az a legfontosabb, hogy ha elváltozást találunk, akkor teljes körűen ki tudjuk vizsgálni pácienseinket és a gyógyulás minden pontján tudjuk támogatni őket” – emeli ki dr. Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezetője.

A 40 év feletti nők esetében az emlőrák fokozott egészségügyi kockázatot jelent, ezért rendszeres emlőszűrés javasolt. Szűrőcsomagjában a Dr. Rose Magánkórházban komplex emlőszűrést végez, mammográfia, fizikális vizsgálat és ultrahang vizsgálat keretében. Szükség esetén lehetőség van ultrahang-vezérelt mintavételre, illetve mammográfiával vezérelt sztereotaxiás mintavételre is, sőt a cégcsoport másik fővárosi intézményében CT, MR és PET/CT-diagnosztika is azonnal rendelkezésre áll. A daganatos betegek részére a Dr. Rose Magánkórházban elérhetőek az onkoplasztikai műtétek is, amely során az onkológiai beavatkozással egy időben megtörténhet a mellrekonstrukció is.

A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, az emlőrákos halálozás csökkentésére” – avat be a részletekbe dr. Fülöp Rita radiológus, emlődiagnosztikai specialista. – „Mi a legmodernebb mammográfiás eljárást alkalmazzuk. A digitális 3D tomoszintézis során a köríven mozgó röntgencső az emlőről kis sugárdózissal, rövid idő alatt 10–15 egymást átfedő, digitális képet készít. Az adathalmazból számítógépes feldolgozással vékony szeletvastagságú rétegképek és kétdimenziós áttekintő képek készülnek. A 3D tomoszintézis az emlőszerkezet megítélésében érzékenyebb, a rejtőzködő elváltozások könnyebben felfedezhetők. Tomoszintézissel akár 30 százalékkal több daganat fedezhető fel, mint a hagyományos mammográfiával, és bizonyos emlőszerkezet esetén jobb eredményt ad ez a legmodernebb technológia.” A daganatgyanús elváltozásoknál ultrahanggal vagy mammográfia segítségével valósulhat meg szövettani mintavétel.

Amennyiben a szövettani vizsgálat rosszindulatúságot igazol, a Dr. Rose Magánkórház orvosai minden támogatást megadnak a megfelelő gyógymód kiválasztásához, a gyors döntéshozatalhoz. Amennyiben pedig sebészeti beavatkozás szükséges, onkoplasztikai sebészeti ellátás áll a betegek rendelkezésére. Korábban a rosszindulatú melldaganatoknál a daganatos terület, az emlő eltávolítása után következett a kemoterápia, a sugárkezelés, és csak jóval később a rekonstrukció.

„A legfejlettebb onkoplasztika műtétek során emlődaganatos betegeinknél egyidőben távolítjuk el a rákos területet és állítjuk helyre az emlő formáját. A műtét után a műtéti szövettani vizsgálat eredményétől függően kerül sor az onkoteam által javasolt további onkológia kezelésekre” – hívja fel a figyelmet dr. Molnár Béla Ákos plasztikai sebész. – „Az onkoplasztikai műtétek pontos kezelési terv alapján zajlanak, amelyet a műtét előtt az onkológusból, sebészből, plasztikai sebészből, radiológusból és más szakmák képviselőiből álló onkoteam határoz meg. Ez alapján születik döntés arról, hogy mellmegtartó vagy melleltávolító műtétre van-e szükség. Előbbinél csak egy részét távolítjuk el az emlőnek, de a rekonstrukcióra természetesen itt is szükség van. Legtöbbször az esztétikai sebészetben használatos technikákkal állítjuk helyre az eredeti formát, olykor az ellenoldali mell korrekciójával, esetlegesen implantátumok beültetésével együtt.”

Forrás: weborvos.hu, 2022. október 11.

Kapcsolódó hírek

A Korányi Frigyes Tudományos Fórum támogatása

A Dr. Rose Magánkórház örömmel támogatja a Semmelweis Egyetem Korányi Frigyes Szakkollégiumának immár 27. alkalommal megrendezésre kerülő éves szakmai találkozóját, a Korányi Frigyes Tudományos Fórumot. A konferencia a legnagyobb hazai orvostan- és gyógyszerészhallgatók által szervezett tudományos színtér. A 2023. március 17-én és 18-án tartandó két napos eseményen az ország négy orvosi egyeteméről érkező 100-120 kiváló képességű hallgató mutatja be tudományos munkáját a szakmai zsűrinek, melynek tagjai rendszerint a magyar akadémiai élet kiemelkedő egyéniségei közül kerülnek ki.

Ortopédiai műtét utáni gyógytorna a Dr. Rose Magánkórházban

„Ortopédiai műtét másnapján arra kell számítania, hogy meg fog jelenni az ágya mellett a gyógytornász. Miért fontos ez? Minden esetben a gyógytornász az, aki a páciens számára ismerteti, hogy melyek azok a mozdulatok, amelyekkel óvatosnak kell lennie, és melyek azok a mozdulatok, amiket kerülnie kell. Lehet ez mozgásterjedelem korlátozás, vagy szükséges tehermentesítés, ezeket elmagyarázzuk és megtanítjuk a betegeknek, kiemelve a hétköznapi példákat. Mindemellett megtanítjuk az otthon végzendő gyakorlatokat” - foglalja össze a tudnivalókat Duska Zsófia a Dr. Rose Magánkórház vezető gyógytornásza.

Fogjunk Össze Alapítvány

Az egészségügyben dolgozók támogatása mindenkinek közös ügye. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Dr. Rose Magánkórház segíti a Fogjunk Össze Alapítvány munkáját. Az Alapítványt Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója és a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese alapította. Az Alapítvány létrehozásának célja, hogy támogassa az egészségügyben dolgozókat különböző felajánlásokkal, kulturális és szakmai programokkal.