Weborvos.hu: A mellrák megelőzhető, gyógyítható

2022. október 11.

„Legújabb fejlesztéseinknek köszönhetően a Dr. Rose Magánkórház a diagnosztikus és terápiás eljárások teljes spektrumát tudja biztosítani emlődiagnosztikában is az első szűrővizsgálattól akár az onkoplasztikai műtéti megoldásig. Számunkra az a legfontosabb, hogy ha elváltozást találunk, akkor teljes körűen ki tudjuk vizsgálni pácienseinket és a gyógyulás minden pontján tudjuk támogatni őket” – emeli ki Dr. Papik Kornél, a Weborvos cikkében.

Mammográfiai vizsgálat

Évente több mint 8000 emlődaganat kerül felismerésre és több mint 2000 halálesetről számolnak be a magyarországi statisztikák.  A mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, a szövődmények megelőzhetők. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja – arra voltunk ezért kíváncsiak, mit jelent a komplex emlődiagnosztika és milyen kezelési lehetőségeket biztosít a főváros egyik legrégebbi magánegészségügyi intézménye, a Dr. Rose Magánkórház.

„Legújabb fejlesztéseinknek köszönhetően a Dr. Rose Magánkórház a diagnosztikus és terápiás eljárások teljes spektrumát tudja biztosítani emlődiagnosztikában is az első szűrővizsgálattól akár az onkoplasztikai műtéti megoldásig. Számunkra az a legfontosabb, hogy ha elváltozást találunk, akkor teljes körűen ki tudjuk vizsgálni pácienseinket és a gyógyulás minden pontján tudjuk támogatni őket” – emeli ki dr. Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezetője.

A 40 év feletti nők esetében az emlőrák fokozott egészségügyi kockázatot jelent, ezért rendszeres emlőszűrés javasolt. Szűrőcsomagjában a Dr. Rose Magánkórházban komplex emlőszűrést végez, mammográfia, fizikális vizsgálat és ultrahang vizsgálat keretében. Szükség esetén lehetőség van ultrahang-vezérelt mintavételre, illetve mammográfiával vezérelt sztereotaxiás mintavételre is, sőt a cégcsoport másik fővárosi intézményében CT, MR és PET/CT-diagnosztika is azonnal rendelkezésre áll. A daganatos betegek részére a Dr. Rose Magánkórházban elérhetőek az onkoplasztikai műtétek is, amely során az onkológiai beavatkozással egy időben megtörténhet a mellrekonstrukció is.

A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, az emlőrákos halálozás csökkentésére” – avat be a részletekbe dr. Fülöp Rita radiológus, emlődiagnosztikai specialista. – „Mi a legmodernebb mammográfiás eljárást alkalmazzuk. A digitális 3D tomoszintézis során a köríven mozgó röntgencső az emlőről kis sugárdózissal, rövid idő alatt 10–15 egymást átfedő, digitális képet készít. Az adathalmazból számítógépes feldolgozással vékony szeletvastagságú rétegképek és kétdimenziós áttekintő képek készülnek. A 3D tomoszintézis az emlőszerkezet megítélésében érzékenyebb, a rejtőzködő elváltozások könnyebben felfedezhetők. Tomoszintézissel akár 30 százalékkal több daganat fedezhető fel, mint a hagyományos mammográfiával, és bizonyos emlőszerkezet esetén jobb eredményt ad ez a legmodernebb technológia.” A daganatgyanús elváltozásoknál ultrahanggal vagy mammográfia segítségével valósulhat meg szövettani mintavétel.

Amennyiben a szövettani vizsgálat rosszindulatúságot igazol, a Dr. Rose Magánkórház orvosai minden támogatást megadnak a megfelelő gyógymód kiválasztásához, a gyors döntéshozatalhoz. Amennyiben pedig sebészeti beavatkozás szükséges, onkoplasztikai sebészeti ellátás áll a betegek rendelkezésére. Korábban a rosszindulatú melldaganatoknál a daganatos terület, az emlő eltávolítása után következett a kemoterápia, a sugárkezelés, és csak jóval később a rekonstrukció.

„A legfejlettebb onkoplasztika műtétek során emlődaganatos betegeinknél egyidőben távolítjuk el a rákos területet és állítjuk helyre az emlő formáját. A műtét után a műtéti szövettani vizsgálat eredményétől függően kerül sor az onkoteam által javasolt további onkológia kezelésekre” – hívja fel a figyelmet dr. Molnár Béla Ákos plasztikai sebész. – „Az onkoplasztikai műtétek pontos kezelési terv alapján zajlanak, amelyet a műtét előtt az onkológusból, sebészből, plasztikai sebészből, radiológusból és más szakmák képviselőiből álló onkoteam határoz meg. Ez alapján születik döntés arról, hogy mellmegtartó vagy melleltávolító műtétre van-e szükség. Előbbinél csak egy részét távolítjuk el az emlőnek, de a rekonstrukcióra természetesen itt is szükség van. Legtöbbször az esztétikai sebészetben használatos technikákkal állítjuk helyre az eredeti formát, olykor az ellenoldali mell korrekciójával, esetlegesen implantátumok beültetésével együtt.”

Forrás: weborvos.hu, 2022. október 11.

Kapcsolódó hírek

Index: Életmentő útikalauz az egészséges táplálkozáshoz

Az egészséges életmóddal kapcsolatos cikksorozatot indított az Index. Az egészséges táplálkozás témakörét Dobák Zitával a Dr. Rose Magánkórház dietetikusával járták körül. „Egy vizsgálat szerint a magyarok táplálkozásával az a legfőbb gond, hogy zsírdús, miközben rostokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban szegény” – foglalta össze röviden a szakértő.

Ypsilon Yacht Club: Kössön ki a kalandhoz!

Április elsején új fejezet nyílik a Balaton életében, megnyitja kapuit Alsóörsön az Ypsilon Yacht Club. Ez a létesítmény nemcsak a legnagyobb és legmodernebb kikötő, hanem igazi különlegesség a magyar tenger partján. Az idény kezdetével elérkezett az idő, hogy felfedezzük és élvezzük ezt a csodálatos helyszínt, amely a Balaton egyik legszebb részén, páratlan panorámával és kiváló szolgáltatásokkal várja mind a hajósokat, mind a pihenni vágyókat.

Magyar Hospice Alapítvány: Viselj Nárciszt!

A Magyar Hospice Alapítvány 1991 óta – több mint 30 éve – gondoskodik a már nem gyógyítható daganatos betegekről és családjaikról. Missziójuk, hogy a daganatos betegek aktív kezelésük lezárultával, lehetőség szerint otthonukban kaphassanak teljes körű, magas színvonalú egészségügyi ellátást. Céljuk a lehető legjobb életminőség biztosítása, a fájdalom enyhítése és a családok lelki támogatása. A Dr. Rose Magánkórház részt vesz a tavaszi "Viselj Nárciszt!" kampányban.
A Magyar Hospice Alapítvány 2024 tavaszán is nagyszabású kampánnyal köszönti a tavaszt, hirdeti a remény és az életvégi méltóság fontosságát.