Őszi vírusok – kérjen influenza elleni védőoltást orvosától

2023. október 27.

Az őszi és téli hónapokban a szezonális influenza és a koronavírus együttes jelenlétével kell számolnunk, az együttes fertőzés akár súlyos állapotot is eredményezhet. A tünetek hasonlósága miatt fontos, hogy lázas állapotban influenza jellegű tünetekkel maradjunk otthon, szükség esetén beszéljünk orvosunkkal és kövessük az utasításait. Dr. Junger Évát a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász, kardiológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvosát, a Nemzetközi Oltóközpont vezetőjét, kérdeztük a vírusos betegségekkel kapcsolatos aktuális teendőkről.

Utazási-védőoltás tanácsadás

Mit tegyünk a tünetek jelentkezésekor?

Légúti betegség esetén tartsuk szem előtt a családtagjaink és munkatársak egészségét, viseljünk maszkot, kerüljük a szoros kontaktus másokkal, erősebb tünetek, fokozottabb fertőzési kockázat esetén maradjunk otthon.

A COVID tesztelés nem kötelező, de a gyógyszertárban kapható gyorstesztekkel ajánlott elvégezni magunkon a szűrést, akár 1-2 nap múlva ismételve, mert jó, ha tudjuk, hogy elkülönítsük magunkat, ne fertőzzük az esetleg veszélyeztett hozzátartozóinkat a környezetünkben, vagy romló állapot esetén hová kell fordulnunk, és a későbbiekben is hasznos tudnunk, hogy átestünk-e a betegségen.

A COVID fertőzést ugyanúgy kell kezelni, mint más vírusfertőzést. Enyhe tünetek esetén, szükséges lázcsillapítás mellett fogyasszon 2-3 liter folyadékot, fontos az ágynyugalom, és szükség esetén lázcsillapítók, acetilcisztein tartalmú köptetők alkalmazása (Aspirin, ACC 200 vagy Fluimucil). A C-vitamin mellett az őszi-téli időszakban a D-vitamin pótlásáról se feledkezzünk el.

A hidratálás rendkívül fontos, hiszen a különféle tényezők együttes hatása (pl.: láz, ezzel együtt járó fokozott verejtékezés, hasmenés) miatt könnyen kiszáradhatunk. Ezért törekedni kell arra, hogy sok folyadékot (napi kb. 2-3 liter) fogyasszunk víz, szénsavmentes ásványvíz, natúr teák, zöldség-gyümölcs turmixok, levesek, vagy akár izotóniás italok formájában.

A táplálkozás meghatározó, a kalóriák minősége pedig még inkább. A szervezetnek ugyanis energiára van szüksége ahhoz, hogy elősegítse a fertőzések elleni küzdelmet, de nem mindegy miből származik az a bizonyos kalóriamennyiség. A legfontosabb a kiegyensúlyozott, változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben elhúzódó 38 °C feletti láz, vagy légszomj, mellkasi fájdalom, súlyos köhögés, véres köpet, 94% alatti oxigén-telítettség (gyógyszertárban kapható pulzoximéterrel mérhető), esetleg zavartság jelentkezik.

Forduljon orvoshoz akkor is, ha panaszai tartósan fennállnak, idővel ismét jelentkeznek, vagy korábban nem tapasztalt tünetek lépnek föl. Az első tünetek megjelenését követően 3 hónappal is tartósan tapasztalt tünetegyüttest nevezzük Post-COVID szindrómának.

Kinek javasolt az influenza elleni védőoltás?

Szakmai vélemény, hogy a rizikócsoportok részesüljenek ismétlő oltásban, még a légúti infekciók szezonjának kezdete előtt. Kinek javasolt az influenza elleni oltás?

 • Hatvan év felettieknek;
 • krónikus betegeknek, főleg immunszuppresszív betegségben szenvedők, immunszuppresszív kezelést kapó pácienseknek;
 • várandósoknak vagy terhességet tervezőknek;
 • az egészségügyi dolgozóknak (a magas expozíciós kockázat és fertőződés esetén átvitel miatt);
 • közösségben dolgozók, sok emberrel találkozóknak.

Ez évben változott az oltóanyag H1N1 altípusú influenza A vírustörzs elleni része, ezért is érdemes idén felvenni az oltást.

Koronavírus elleni védőoltás

Jelenleg hazánkban elérhető kombinált, alap + Omikron B1 variáns ellen is hatékony Pfizer oltás az ajánlott vakcina a rizikócsoportok oltására.

A vírus fertőzés megelőzése érdekében:

 • Ha beteg közösségben viseljen szájat és orrot eltakaró arcmaszkot, ha teheti maradjon otthon.
 • Ha beteg tartson távolságot, tartózkodjon a tömegtől.
 • Gyakori szappanos kézmosás javasolt, ha erre nincs lehetősége használjon kézfertőtlenítőt.
 • Kerülje az arcának érintését, evés-ivást mielőtt kezet mosna.
 • Ha köhög, vagy tüsszög, használjon zsebkendőt, melyet használat után dobjon ki.
 • Kérje orvosától az influenza elleni oltás beadatását még a légúti infekciók szezonjának kezdete előtt.

 

Kapcsolódó hírek

Állami vagy/és magánellátás

Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány „Állami vagy/és magánellátás?” című, november végi rendezvénye az állami és a magánegészségügy összefüggéseit járta körül. Miért és mikor választják a betegek a magánellátást az állami egészségügy helyett? Alternatíva vagy versenytárs a két ellátási lehetőség? Milyen kérdések és igények merülhetnek fel a betegek részéről? Ezeket a kérdéseket boncolgatták az esemény kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. A magánegészségügyi ellátás szempontjait Dr. Papik Kornél a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója képviselte.

MOSOLY ALAPÍTVÁNY - JÓTÉKONYSÁGI AUKCIÓ

A Mosoly Alapítvány hiánypótló pszichés támogatással egészíti ki a súlyosan és krónikusan beteg gyerekek gyógyulási folyamatát. Terápiás tevékenységüket folyamatos szakmai monitoring, szupervízió és képzések mellett végzik. A Mosoly szakképzett terapeutái Budapesten, Debrecenben és Pécsett gyermekonkológiai, őssejt-transzplantációs, endokrinológiai és diabétesz-, neurológiai, gyermekpszichiátriai osztályokon tartanak foglalkozásokat. Évente több mint 750 terápiás foglalkozást tartanak, a kórházi programok mellett kórházon kívüli terápiás csoportokkal és nyári mesetáborokkal segítik a gyerekeket a gyógyulásban. A Dr. Rose Magánkórház támogatja a Mosoly Alapítvány működését és a VIII. Mosoly Art-Craft-Design Jótékonysági aukciót.

TOP30 - Hosszú távra tervezünk

TOP30 legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben című kiadvány újra közzétette azoknak a listáját, akik jelenleg a legnagyobb hatással bírnak a szektorra. A kiadvány szerkesztői és a szakmai zsűri egy 100 fős listát állított össze, amelyben piaci-, igazgatási pozíciójuk, hatásuk, specialitásuk, médiaszerepléseik alapján kaphattak helyet a legbefolyásosabb szakemberek. Dr. Papik Kornél a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója az idei évben is a TOP30-as lista tagja lett.