Fokozódó légúti járvány

2023. december 19.

A járványügyi adatok szerint már jelenleg is sok COVID-fertőzés fordul elő, de az elkövetkező hetekben még erősebb légúti járványra lehet számítani a szakemberek szerint, ugyanis a zajló koronavírus fertőzések mellett az influenzavírus okozta megbetegedések is egyre terjednek. A súlyos állapotok elkerülése miatt is fontos, hogy lázas állapotban, légúti és influenza jellegű tünetekkel maradjunk otthon, szükség esetén beszéljünk orvosunkkal és kövessük az utasításait. Dr. Junger Évát a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász, kardiológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvosát, a Nemzetközi Oltóközpont vezetőjét, kérdeztük a vírusos betegségekkel kapcsolatos aktuális teendőkről.

Fokozódó légúti járvány

Mit tegyünk a tünetek jelentkezésekor?

Légúti betegség esetén tartsuk szem előtt a családtagjaink és munkatársak egészségét, viseljünk maszkot, kerüljük a szoros kontaktus másokkal, és erősebb tünetek, láz, fokozottabb fertőzési kockázat esetén maradjunk otthon.

A COVID-tesztelés nem kötelező, de a gyógyszertárban kapható gyorstesztekkel ajánlott elvégezni magunkon a szűrést, akár 2-3 nap múlva ismételve, mert jó, ha tudjuk, hogy elkülönítsük magunkat, ne fertőzzük az esetleg veszélyeztett hozzátartozóinkat a környezetünkben, vagy romló állapot esetén hová kell fordulnunk, és a későbbiekben is hasznos tudnunk, hogy átestünk-e a betegségen.

A COVID fertőzést ugyanúgy kell kezelni, mint más vírusfertőzést. Enyhe tünetek esetén, szükséges lázcsillapítás mellett fogyasszon 2-3 liter folyadékot, fontos az ágynyugalom, és szükség esetén lázcsillapítók, acetilcisztein tartalmú köptetők alkalmazása (Aspirin, ACC 200 vagy Fluimucil). A C-vitamin mellett az őszi-téli időszakban a D-vitamin pótlásáról se feledkezzünk el.

hidratálás rendkívül fontos, hiszen a különféle tényezők együttes hatása (pl.: láz, ezzel együtt járó fokozott verejtékezés, hasmenés) miatt könnyen kiszáradhatunk. Ezért törekedni kell arra, hogy sok folyadékot (napi kb. 2-3 liter) fogyasszunk víz, szénsavmentes ásványvíz, natúr teák, zöldség-gyümölcs turmixok, levesek, vagy akár izotóniás italok formájában.

A táplálkozás meghatározó, a kalóriák minősége pedig még inkább. A szervezetnek ugyanis energiára van szüksége ahhoz, hogy elősegítse a fertőzések elleni küzdelmet, de nem mindegy miből származik az a bizonyos kalóriamennyiség. A legfontosabb a kiegyensúlyozott, változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben elhúzódó 38 °C feletti láz, vagy légszomj, mellkasi fájdalom, súlyos köhögés, véres köpet, 94% alatti oxigén-telítettség (gyógyszertárban kapható pulzoximéterrel mérhető), esetleg zavartság jelentkezik.

Forduljon orvoshoz akkor is, ha panaszai tartósan fennállnak, idővel ismét jelentkeznek, vagy korábban nem tapasztalt tünetek lépnek föl. Az első tünetek megjelenését követően 3 hónappal is tartósan tapasztalt tünetegyüttest nevezzük Post-COVID szindrómának.

MEGELŐZÉS: FONTOS A VÉDŐOLTÁS – INFLUENZA ÉS COVID ELLEN IS! 

Szakmai vélemény, hogy a rizikócsoportok mindenképp részesüljenek ismétlő oltásban, mind influenza ellen, mert idén változott az influenza A vírustörzs elleni komponense; mind COVID-19 ellen, mert már rendelkezésre áll az új omikron variánssal kiegészített védőoltás Magyarországon is. A legjobb a légúti infekciók szezonjának kezdete előtt beadatni a védőoltást, de még most sem késő.

 Kinek javasoltak a védőoltások?

 • Hatvan év felettieknek;
 • krónikus betegeknek, főleg immun-betegségben szenvedők, immunszuppresszív kezelést kapó pácienseknek;
 • közösségben dolgozóknak, sok emberrel találkozóknak;
 • várandósoknak vagy terhességet tervezőknek;
 • az egészségügyi dolgozóknak (a magas fertőződési és betegség-átviteli kockázat miatt).

Bármely vírus fertőzés megelőzése érdekében fontos:

 • Kerülje az arcának érintését, mosson kezet evés-ivás előtt.
 • Gyakori szappanos kézmosás javasolt, ha erre nincs lehetősége, használjon kézfertőtlenítőt.
 • Közös használati tárgyakat érdemes gyakran fertőtleníteni.
 • Ha beteg, közösségben viseljen szájat és orrot eltakaró arcmaszkot, ha teheti, maradjon otthon.
 • Ha köhög, vagy tüsszög, használjon zsebkendőt, melyet használat után dobjon ki.
 • Akár egészséges, akár beteg, tartózkodjon a tömegtől, tartson távolságot. 

 

 

Kapcsolódó hírek

Index: Életmentő útikalauz az egészséges táplálkozáshoz

Az egészséges életmóddal kapcsolatos cikksorozatot indított az Index. Az egészséges táplálkozás témakörét Dobák Zitával a Dr. Rose Magánkórház dietetikusával járták körül. „Egy vizsgálat szerint a magyarok táplálkozásával az a legfőbb gond, hogy zsírdús, miközben rostokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban szegény” – foglalta össze röviden a szakértő.

Ypsilon Yacht Club: Kössön ki a kalandhoz!

Április elsején új fejezet nyílik a Balaton életében, megnyitja kapuit Alsóörsön az Ypsilon Yacht Club. Ez a létesítmény nemcsak a legnagyobb és legmodernebb kikötő, hanem igazi különlegesség a magyar tenger partján. Az idény kezdetével elérkezett az idő, hogy felfedezzük és élvezzük ezt a csodálatos helyszínt, amely a Balaton egyik legszebb részén, páratlan panorámával és kiváló szolgáltatásokkal várja mind a hajósokat, mind a pihenni vágyókat.

Magyar Hospice Alapítvány: Viselj Nárciszt!

A Magyar Hospice Alapítvány 1991 óta – több mint 30 éve – gondoskodik a már nem gyógyítható daganatos betegekről és családjaikról. Missziójuk, hogy a daganatos betegek aktív kezelésük lezárultával, lehetőség szerint otthonukban kaphassanak teljes körű, magas színvonalú egészségügyi ellátást. Céljuk a lehető legjobb életminőség biztosítása, a fájdalom enyhítése és a családok lelki támogatása. A Dr. Rose Magánkórház részt vesz a tavaszi "Viselj Nárciszt!" kampányban.
A Magyar Hospice Alapítvány 2024 tavaszán is nagyszabású kampánnyal köszönti a tavaszt, hirdeti a remény és az életvégi méltóság fontosságát.