Elle.hu: Mi is az a mommy makeover?

2023. június 27.

A kevésbé szerencsés genetikával rendelkező újdonsült anyukáknak segítséget jelenthet alakjuk visszanyerésében a plasztikai sebészet. A várandós nők többsége már terhesség közben gondolkozik azon, hogy hogyan szabaduljon meg az itt-ott felhalmozódott feleslegektől és nagy százalékban tervezik a plasztikai sebészeti beavatkozást. A Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebészét, Dr. Molnár Istvánt kérdezte az ELLE Magazin a szülés utáni alakkorrekció lehetőségeiről.

drrose_hasplasztika.jpeg

A várandósság ugyan a nők életében egy csodálatos időszak, ugyanakkor a terhesség a női test teljes átalakulásával is jár, megváltoznak a testarányok, a korábbi kontúrok eltűnnek, ami sokszor önbizalomvesztéshez, lelki problémákhoz vezethet.

A terhesség nyomai egyénenként eltérnek, ezért az is változó hogy milyen korrekcióra van szükség. Minden esetben személyre szabott szakvéleményt adunk a műtétre vonatkozóan. A szülés utáni alakkorrekció (mommy makeover) esetében általában kombinált (több területet is érintő) plasztikai beavatkozásról van szó, ami elsősorban a mellet és hasat érinti. Sok szülés után lévő hölgynél probléma a megereszkedett, megnyúlt has és mell, de plasztikai beavatkozással könnyen visszaállítható ezek szülés előtti állapota. A mommy makeover plasztikai műtét több lépésből tevődik össze. A mellek állapotának helyreállítása a mell mirigyállományának nagyságától és az itt lévő bőr tónusától függ. Elegendő mirigyállomány esetén mellfelvarrással, kevés mirigyállomány esetén mellfelvarrással és szilikon implantátum beültetéssel (kombinált mellplasztika) alakítjuk ki az ideális mellformát. Szoptatást követően megmaradt nagyméretű, elzsírosodott mirigyállomány mellkisebbítéssel csökkenthető, korrigálható. A szülést követően sok esetben a hasi terület korrekciójára is szükség van. A megereszkedett, striás bőr eltávolítása  hasplasztikával lehetséges, amit kontúrjavítás miatt gyakran  zsírleszívással egészítünk ki. A mellplasztika, a hasplasztika, illetve a zsírleszívás kombinálható, így a Dr. Rose Magánkórházban egyidejűleg több plasztikai műtét elvégzésére van lehetőség – mondja el a legfontosabb tudnivalókat Dr. Molnár István, a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze. Ha szülés utáni alakkorrekción gondolkodik, van néhány dolog, amit fontos tudni a műtét előtt. A kombinált plasztikai műtétet megelőzően fontos hogy az édesanya érje el az ideális testsúlyt, nyerje vissza amennyire csak lehet a terhesség előtti súlyát. Mindez azért igen jelentős elvárás, hogy a plasztikai beavatkozás után a has bőre újból ne ereszkedjen meg, és biztosítsa a sikeres műtéti eredmény megtartását.  Mellplasztika esetében a szoptatás befejezése után kb. 6 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy mellműtétre kerüljön sor. A legtöbb anyukánál a has és mell korrekciójára van szükség, ezek a beavatkozások általában egy plasztikai műtét során elvégezhetők, de előfordulhat, hogy ennél több területről is szó van. Mindig egyedileg döntjük el, hogy egy vagy két lépésben végezhető-e el a beavatkozás. A plasztikai műtétek között pedig kb. 6 hónapos szünettel kell számolni. – teszi hozzá Dr. Molnár István. 

Ez a kombinált plasztikai sebészeti megoldás tehát igen kedvező azoknak az újdonsült anyukáknak, akik genetikai okokból nem képesek semmilyen módszerrel visszaállítani korábbi alakjukat.

Forrás: elle.hu

Kapcsolódó hírek

Együtt jógáztunk a Dr. Rose Magánkórház tetőteraszán

Véget ért az öt hónapon át tartó jógasorozatunk. A YogaSecrets Studioval közös óráinkon kapcsolatok, barátságok alakultak ki, közösséggé formálták jógázó csapatunkat. Bízunk benne, hogy a rendszeres jóga lehetőségével sikerült felhívnunk pácienseink és kollégáink figyelmét az egészséges életmód fontosságára.

Dr. Rose futóklub

A Dr. Rose Magánkórházban valljuk, hogy az egészségmegőrzés fontos eleme a testmozgás, így természetes, hogy kollégáinkat is biztatjuk a sportos életmódra. Futóklubunkat azzal a céllal alapítottunk, hogy egészséges életmódra buzdítsunk mindenkit: együtt mozogjunk és versenyeken is közösen induljunk, hiszen futni jó, csapatban futni pedig igazán különleges élmény.

ELLE Magazin: Szendvicsgeneráció – találd meg az egyensúlyt!

Szendvicsgenerációnak nevezik a 35-55 éves szülőket, akik a gyermekvállalás kitolódása miatt sokszor még kisgyermekeikről gondoskodnak, emellett pedig az idősödő, betegeskedő szüleik ellátása is rájuk hárul. Dr. Kopacz Erikával, a Dr. Rose Magánkórház pszichiáterével beszélgetett az ELLE Magazin munkatársa.