Biztonsági szabályzat a járóbeteg ellátásunkban

2021. Május 31.

Szabályzat COVID-19 szűrésről a Dr. Rose Magánkórházba járóbeteg ellátásra érkező pácienseknél -
ezen belső szabályzatot a Dr. Rose Magánkórház Kft. (1051 Budapest, Széchenyi tér 7-8., a továbbiakban: Dr. Rose) az egészségügyi, saját dolgozóik és a páciensek egészségének védelme, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése céljából alakította ki.

COVID-19 kimutatására szolgáló teljes körű tesztelés
  • Minden esetben, amikor egy Dr. Rose-hoz forduló páciensnél akár a kórelőzmény, kitöltött COVID-19 kérdőív, kikérdezés, akár klinikai tünetek alapján felmerül esetleges COVID-19 betegség vagy szoros kontakt gyanúja, előzetesen aktív fertőzés irányában tesztet kell végezni (Antigén-gyorsteszt, sz.e. PCR-teszt), és csak annak negatív eredménye után kerülhet egészségügyi ellátásra a páciens!
  • Megfelelő COVID-elleni oltássorozat (mindkét oltás beadása) után 10 nappal járóbeteg rendelés általános vizsgálataira panaszmentes páciens jöhet. Panasz esetén aznapi negatív Antigén-gyorsteszt eredmény szükséges!
  • Minden koronavírus-fertőzésen vélhetően vagy igazolhatóan átesett beteg csak a tüneteinek teljes megszűnése és karantén alóli hivatalos felmentése után minimum 2 héttel (tehát fertőzés kezdetétől fogva minimum 4 héttel) kerülhet járóbeteg rendelésen ellátásra, figyelembe véve azt a szakmai tényt, hogy a COVID-19 betegség tüneteinek megszűnése után még néhány hétig PCR-vírus pozitivitás előfordul, mely fertőzésveszélyt jelenthet a környezetére. Bármely fennmaradó COVID-fertőzés tünet esetén Ag-gyorsteszt szükséges! 3. és 4. hét között vizsgálat csak akkor történhet, ha a koronavírus-fertőzésen átesett beteg a tüneteinek teljes megszűnése és karantén alóli hivatalos felmentése után legalább egy negatív PCR-teszt eredménnyel rendelkezik, és nálunk végzett aznapi Antigén-gyorstesztje negatívFriss COVID-fertőzéssel, tünetekkel 3 héten belül beteget nem tudunk fogadni! Ezen páciensek megfelelő kezelésük, gyógyulásuk érdekében az NNK által hivatalosan kijelölt ellátási utat kell kövessék (háziorvos, OMSZ, kijelölt COVID-ambulanciák, fekvőbeteg osztályok).
  • Külföldről érkező páciens vizsgálata a Kormány rendeletnek megfelelő karantén időszak letöltése vagy 2 negatív PCR-teszt eredmény után lehetséges. Azon esetekben, ahol a hatóság a rendelet szerinti egyéb okból ad mentességet, engedélyt a karantén nélküli beutazásra (üzleti vagy egészségügyi ok, stb.), a biztonságos egészségügyi ellátáshoz intézményünkben legalább egy, 2-3 napon belüli negatív PCR-teszt eredmény, és a nálunk tervezett vizsgálat napján, a vizsgálat előtt negatív Antigén-gyorsteszt szükséges (szakvizsgálathoz tartozó kedvezményes árú szűrés költsége a pácienst terheli). Magyar állampolgárok és EU országból, ill. egyezményes országból érkező külföldiek mindkét oltás beadása után legalább 10 nappal járóbeteg rendelés általános vizsgálataira panaszmentesen jöhetnek. Panasz esetén aznapi negatív Antigén-gyorsteszt eredmény szükséges!
  • Terheléses EKG vizsgálatot, és szakmailag indokolt esetekben kilégzéses labortesztet (pl spirometria, laktóz-, laktulóz, Helicobacter-kilégzéses teszt, stb) újra végzünkCOVID-19 elleni mindkét védőoltás után minimum 14 nappal panaszmentesség esetén, már tesztelés nélkül! Egyéb esetben, csak COVID-ra jellemző tünetektől mentesen, aznapi negatív Antigén-gyorsteszt eredmény birtokában történhetnek!

Az illetékes orvos mindig eseti mérlegelés alapján dönt arról, a szakmai szempontokat, a betegség, a panaszok idejét és lefolyását figyelembe véve, hogy adott esetben mely teszt elvégzése szükséges az adott páciens tekintetében az aktív COVID-19 fertőzés kimutatására, indokolt esetben eltérhet a fentiektől.

Budapest, 2021.05.31.

Dr. Junger Éva

Járóbeteg ellátás vezető

Kapcsólódó hírek

Életeket mentő bőrgyógyászat

Élvezni a nyarat, lenge ruhákban járni, a szabad perceinket strandon tölteni, a legmelegebb déli órákban is napozni, ha végre vízpartra jutunk – ugye ismerős? Az év 3 hónapja legyen a napfényé és a hedonizmusé! Kár, hogy mindezt beárnyékolja, hogy az erősödő napsugárzás és UV-sugárzás fokozott veszélyt jelent a bőrünkre. Igaz, hogy egy Aperol spritz mellett az ember nem ezzel foglalkozik… Dr. Hatvani Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház vezető bőrgyógyásza szerint pedig fontos lenne: a bőr napkárosodásának megelőzéséről, a videodermatoszkópról és az esztétikai kezelésekről beszélgettünk.

A szívinfarktus és a stroke megelőzhető!

Szívinfarktus és stroke - a szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokként szerepelnek a statisztikákban. Két hirtelen érkező betegség, de a kockázati tényezőik ismertek. A szívinfarktus és stroke is tipikusan az a betegség, melyet megelőzni jóval könnyebb, mint gyógyítani. A Dr. Rose Magánkórház szakorvosai, Dr. Junger Éva kardiológus és Dr. Ilniczky Sándor neurológus vezetésével alakították ki az egyedül álló Szív-érrendszeri (infarktus, stroke) szűrővizsgálatot mely egyszerre vizsgálja a két betegség hajlamosító tényezőit.

Professzionális gyógyítás, dunai panorámával

Folyamatosan megújul, fejlődik a főváros legrégebbi privát kórháza, a Budapest belvárosában található Dr. Rose Magánkórház. Évente csaknem 50 ezer páciens gyógyul náluk egyre modernebb körülmények között, 2020-ban több mint 600 millió forint értékű beruházást hajtottak végre. Papik Kornél ügyvezető igazgató válaszolt a kérdéseinkre.