Blog

Segítünk eligazodni az egészség összetett világában: izgalmas cikkek és videók szakértőink közreműködésével.

Az alacsony vérnyomás tünetei és kezelési módjai

Alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, amikor a vérnyomásmérő kevesebbet mutat, mint 120/80. Ha ez a probléma tartósan fennáll, állandósult fejfájást, szédülést, depressziót, fáradékonyságot vagy álmatlanságot is okozhat. Bár többen azt gondolhatják, hogy ez döntően a fiatalok betegsége, az idősebb korosztálynál is előfordulhat. Mik állhatnak jellemzően a krónikusan alacsony vérnyomás hátterében, és hogyan kezelhető? Cikkünkben összegyűjtöttük a témával kapcsolatos információkat.

Mik a hajhullás okai és mit tehetünk ellene?

Történelmünk hajnalán a hosszú, dús hajkorona a győzelmeket, ezáltal az erőt és a férfiasságot jelentette sokáig a harcosoknál, később pedig nőknél a nőiesség, a termékenység szimbólumává vált. Talán mindebből is adódik, hogy ha ritkulni kezd hajkoronánk, az mindkét nemet megviseli. Napi 60-100 hajszál elvesztése a hajszálaink életciklusának a része. Azonban, ha ennél is többet veszítünk, már lehet okunk az aggodalomra. A hajhullás okai szerteágazóak lehetnek, nőgyógyászati problémák, hormonzavar vagy gyulladás is meghúzódhat a háttérben. Cikkünkben bemutatjuk, mik a hajhullás legfőbb kiváltó okai, és milyen hatékony természetes módszerekkel tudunk úrrá lenni a problémán.

Kompressziós melltartó mellműtét után: erre érdemes figyelni

A mellplasztika műtét ma már rutinműtétnek számít, sok esetben nem csak esztétikai,  hanem egészségügyi okokból is célszerű alávetni magunkat az eljárásnak. A melltartók szerepe ebben a folyamatban rendkívül meghatározó: a gyógyulás és a komfort tekintetében is elengedhetetlen a megfelelő darab kiválasztása és viselése. Az alábbiakban arra adunk választ, hogy a mellplasztika után hogyan választhatjuk ki a megfelelő melltartót a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. Körbejárjuk a kompressziós melltartók viselésének előnyeit, illetve, hogy mikor érdemes váltani a hagyományos melltartóra a műtét után.

Okostányér: a tudatos táplálkozás útmutatója

A modern táplálkozástudomány egyik legizgalmasabb fejlesztése az úgynevezett okostányér: egy eszköz, amely egyszerű, de hatékony útmutatást nyújt a helyes táplálkozás megértéséhez. Dobák Zita a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa szerint az okostányér hatékony eszköz, az egészséges táplálkozás alapjainak bemutatására. De hogyan segíthet ez az egyszerű eszköz az egészségesebb étkezési szokások kialakításában?

Hogyan növelhetjük az egészségben eltöltött éveink számát?

40 éves kor felett, a hosszú és egészséges élet érdekében, különösen tudatosan kell magunk és a családunk egészségével foglalkoznunk. Nagyrészt rajtunk múlik, hogy életünk második felét szellemileg, lelkileg és testileg frissen, harmóniában éljük-e. Tapasztalati tény: már apró változtatások is sokat segítenek abban, hogy egészséges életéveink száma növekedjen és életminőségünk javuljon.

Mozgásszervi ultrahang vizsgálat

Az ultrahang vizsgálatok speciális területe a mozgásszervi ultrahang vizsgálat, amellyel már a 0,5-1 mm körüli képletek is megfigyelhetők, így a lágyrészek a bőrfelszíntől egészen a csont kéregállományáig jól áttekinthetők és egymástól egyértelműen elkülöníthetők. Dr. Németh Ildikó radiológus szakorvos, a Dr. Rose Magánkórház radiológiai részlegének vezetője avat be bennünket a vizsgálati lehetőség részleteibe. A csontok ábrázolását kétirányú röntgenfelvétel biztosítja. A csontok környezetében levő lágyrészek ultrahang vizsgálattal megítélhetők. A röntgenfelvételen látszódó csontelváltozások, csontsérülések, műtéti fémárnyékok, csontok környéki meszes képletek, idegen testek ábrázolása az ultrahang vizsgálat értékelhetőségét növelik. Ráadásul, mivel az ultrahang nem jár ionizáló sugárzással, életkortól függetlenül alkalmazható, tehát a gyerekek vizsgálatánál is nagy segítséget jelent.

Öt plasztikai műtét története

A 18 éves Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebészeti részlegén a kórház 4 plasztikai sebésze közel 15.000 beavatkozást végzett. Most öt olyan páciensük mondja el történetét, akiknek az életét megváltoztatta a plasztikai műtét. Fogyás utáni plasztikai műtét, szülés utáni plasztikai beavatkozás, mellimplantátum csere, onkoplasztika műtét és arcplasztika – ismerjék meg öt nő élettörténetét a különböző műtétek kapcsán.

Szendvicsgeneráció – az önfeláldozás nem megoldás

Szendvicsgenerációnak, másnéven X generációnak nevezik a 35-55 éves szülőket, akik a gyermekvállalás kitolódása miatt sokszor még kisgyermekeikről gondoskodnak, emellett pedig az idősödő, betegeskedő szüleik ápolása, a róluk való gondoskodás is rájuk hárul. Dr. Kopacz Erikát a Dr. Rose Magánkórház pszichiáterét kérdeztük a sokakat érintő élethelyzetről.

Gyomorbetegségek: megelőzés és kezelés Dr. Harasta Edittel

Gyomorpanaszaink gyakran zavarják mindennapjainkat, de a megelőzés és hatékony kezelés sokkal egyszerűbb lehet, mint hinnénk. Be kell tartani egy alapszabályt, ami az élet minden területén hasznos: ne halogassuk a problémákat, inkább kérjük szakértő segítségét, és megfelelően kezeljük azokat! Cikkünkben a Dr. Rose Magánkórház gasztroenterológus szakorvosa, Dr. Harasta Edit segítségével megvizsgáljuk a gyomor leggyakoribb betegségeit, és tanácsot adunk arra, hogyan kezeljük őket.